Natuur vandaag | Populaire dieren

Het boek bevat drie bijdragen van ARK Nature Development over het ontstaan ​​van oesterriffen in de Noordzee en de terugkeer van bizons en steur, de grootste vissen die tot onze wateren behoren.

welkom terug

Af en toe helpen we een beetje terug naar de Nederlandse natuur. Niet alleen voor diezelfde soort. Maar als pionier om belangrijke schakels in de natuur te leggen. De bizon die bijvoorbeeld wordt aangetroffen in Kraansvlak, Maashorst, Veluwe en meer recentelijk in Slikken van de Heen, staat symbool voor open bosontwikkeling. De Waalsteur is een voorloper in Nederland, waar de rivieren weer direct in verbinding staan ​​met de zee. Otters zijn een symbool van schone beken en rivieren.

Sommige soorten komen van nature. Het is dus een kwestie van het publiek erop voorbereiden. De wolf en de Amerikaanse zeearend wachten bijvoorbeeld al jaren met spanning op de grens, maar zijn nu op eigen kracht weer thuis. Andere soorten zijn ofwel direct verdwenen door onze toegenomen menselijke invloed of kunnen in ons land niet meer op de been. Hoewel de exacte redenen per soort kunnen verschillen, verdienen deze dieren onze steun en zijn we hen echt dank verschuldigd. Wij waren tenslotte (gedeeltelijk) de reden van hun verdwijning. Het is een uiterst zeldzame soort als de steur uitsterven en niet zonder menselijke hulp zal terugkeren.

De vrijlating van babysteuren in de Waal bij Nijmegen

De terugkerende soort is de toewijzing

De enorme veerkracht van de natuur blijft fascineren en inspireren. Het lijkt erop dat onvruchtbare velden na jaren van exploitatie weer tot leven kunnen worden gewekt. Rivieren als de Maas en de Rijn zouden na decennia van wijdverbreide vervuiling en visserij nieuw waterleven kunnen voortbrengen. En als het er ook in slaagt de voorheen talrijke diersoorten in dergelijke gebieden terug te halen, zal de ARK de vlag hijsen.

READ  Dit is de beste app om te voorkomen dat u tijdens het rijden wordt afgeleid

Het is mooi als de dieren weer kunnen overleven in hun leefgebied en het laat zien dat de voedselketen in het gebied weer op orde is. De nieuwe of toegenomen aanwezigheid van bevers, otters of edelherten kan soms leiden tot conflicten tussen mens en dier. De verantwoordelijkheid voor de (her) introducties van ARK gaat verder dan het vrijlaten van de dieren en ervoor zorgen dat ze kunnen overleven. We denken goed na over de gevolgen van dergelijke soorten voor hun omgeving. We maken negatieve risico’s en effecten zo beheersbaar mogelijk of proberen ze zelfs te voorkomen, proberen positieve resultaten te maximaliseren. Daarom streven we ernaar om zoveel mogelijk draagvlak te creëren bij het introduceren of herintroduceren van dieren. Zo hebben we uitgebreide algemene informatie verstrekt over essentials Beaver management

Het edelhert keert na meer dan 150 jaar afwezigheid terug naar Brabant

Tellen

Veel diersoorten die weer hun plek in Nederland hebben gevonden, spelen een grote rol in de natuur. Deze belangrijke rollen zijn terug te vinden in de prachtige tekeningen van ARK’er Jeroen Helmer. Grafische afbeeldingen Die ook gratis te downloaden is in onze webwinkel. Twaalf “terugkeerders” werden vereeuwigd in ons prachtige land Wildlife in de Nederlandse muntset Van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Meer lezen over herintroductie van dieren in Nederland? Lees dan het boek wilde dieren Geschreven door Mark Ziquis, Louis van Oort en Luke Hogenstein.

Tekst en foto’s: Carsten Reyners, ARK Natuurontwikkeling

More from Madison Garrett

Nieuw uitje voor Groninger kinderen: digitaal zoeken naar dieren in het bos

In de natuurgebieden van Staatsbosbeheer in Groningen zijn vanaf deze maand virtuele...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *