niet voor alle longpatiënten, uitzonderingen op de verplichte maskers

Longartsen vinden het gevaarlijk dat sommige mensen met chronische longklachten zich niet houden aan de verplichte maskers, terwijl het juist voor extra veiligheid kan zorgen voor deze kwetsbare groep. ‘Zie het als een veiligheidsgordel.’

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Sinds 1 december is een masker verplicht in alle openbare binnenruimtes in Nederland. Mensen die door een aandoening vrijgesteld willen worden van de verplichting, kunnen zelf een verklaring invullen en deze meenemen bij het verlaten van de woning. Deze verklaring staat op de website van het Vilans zorg kenniscentrum en geldt als bewijs.

Lees ook: ‘Bel uw huisarts niet voor ontheffing van de mondmaskeringplicht’

Toch is zo’n uitzondering niet altijd voor alle longpatiënten nodig, passen sommige longartsen aan Hart van Nederland. “Ik zeg niet dat er misbruik van wordt gemaakt, maar we moeten er wel op letten”, zegt voorzitter Leon van den Toorn van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose.

Zijn de regels te soepel?

“Het is een logische regel voor mensen die thuis extra zuurstof nodig hebben”, legt de longarts uit, “maar niet voor alle mensen met chronische longziekten.” Hij vindt de huidige regels met betrekking tot de uitzondering op de mondafdekkingsplicht dan ook te flexibel.

Lees ook: Het longfonds doet onderzoek naar blijvende longschade bij enkele coronapatiënten

Dergelijke bewijzen zouden wat Van Den Toorn betreft niet voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Hans in ‘t Veen van Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam voegt zich bij zijn collega. Als longarts komt hij dagelijks in aanraking met kwetsbare mensen.

READ  WhatsApp legt meer uit over 'berichten met een vervaldatum': minder gaaf dan verwacht

‘Wij van toileteend’

“Mensen met COPD vinden die pet misschien vervelend, maar juist deze groep mensen heeft deze bescherming nodig.” Volgens In ‘t Veen is een mond- en neusmasker van levensbelang voor dergelijke longpatiënten. “Vooral voor kwetsbare mensen zorgt het mondmasker voor extra veiligheid. Zie het als een veiligheidsgordel. “

Longpatiënten kunnen er natuurlijk voor kiezen om een ​​verklaring te downloaden, zegt de Rotterdamse longarts. ‘Maar dat kunnen we ook. Het is subjectief, ‘wij van toileteend’. ”Hij wijst erop dat iedereen een verantwoordelijkheid heeft, ook mensen met longklachten. “Als iedereen kan bijdragen, zou dat een voordeel zijn.”

Lees ook: 65 mensen krijgen boete in de eerste week van de landelijke mondkapjes

More from Madison Garrett

Thema voor Kings vs. Warriors: Life without De’Aaron Fox-game

De Sacramento Kings Ze zouden hun derde overwinning in vier wedstrijden claimen...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *