Onderzoek UAntwerpen: “Potentieel van Coronalert-app nog niet …

Uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen naar het gebruik van de Coronalert-app onder 1.850 Vlamingen blijkt dat meer dan een derde van de respondenten de app gebruikt. “Het potentieel van de app wordt zeker niet volledig benut”, besluit prof. Michel Walrave.

Het opsporen van contacten blijft ook bij de start van de vaccinatiecampagne van groot belang, omdat we niet direct van het nieuwe coronavirus af zijn. De Universiteit Antwerpen vroeg daarom 1.850 mensen om de Coronalert-app wel of niet te gebruiken. Het onderzoek werd uitgevoerd door de MIOS Research Group, geleid door Prof. Michel Walrave in samenwerking met Eline Baert (MIOS) en Prof. Koen Ponnet (imec-MICT UGent en MIOS).

Uit de resultaten blijkt dat 35,1 procent van de respondenten Coronalert heeft geïnstalleerd en al heeft geopend. Ongeveer 7,8 procent heeft het nog niet geopend en 3,5 procent heeft de applicatie al verwijderd. Onvoldoende voordelen, privacyproblemen en gevreesde stress bij het gebruik ervan zijn de drie belangrijkste redenen om de app niet te downloaden.

“Hieruit blijkt dat veel mensen nog onvoldoende geïnformeerd zijn over het nut en de werking van de app”, aldus Walrave. Iets meer dan de helft van de respondenten (51,5 procent) geeft aan niet eens informatie over de app te hebben ontvangen. Ongeveer 4,6 procent van de (ex-) gebruikers gaf aan al een waarschuwing te hebben gekregen over een risicocontact via de app. Slechts 2,2 procent van de gebruikers geeft aan zelf besmet te zijn met Covid-19 en deelden hun testresultaat met de database. “Er waren maar heel weinig Coronalert-gebruikers geïnfecteerd, of heel weinig mensen waren bereid om hun positieve testresultaat anoniem met de database te delen”, aldus Walrave.

READ  5 tips voor apps voor het herinneren van medicijnen | PlusOnline

Meer video’s en uitleg

Als ze een rood scherm kregen of een waarschuwing voor een risicocontact, zou 73,6 procent worden getest. Ongeveer een op de drie respondenten is van mening dat de organisator van een evenement, een school of de werkgever de toegang kan weigeren als ze geen groen scherm kunnen presenteren. Meer dan de helft van de gebruikers zou het handig vinden om via de app een afspraak te kunnen maken voor een coronatest of in contact te komen met een zorgverlener.

De resultaten van het onderzoek laten volgens prof. Walrave zien dat het potentieel van de app nog niet volledig benut. “Tot nu toe heeft onze regering vooral benadrukt dat we Coronalert moeten gebruiken. Maar video’s die eenvoudig en visueel het nut en de werking van de app bespreken, en hoe de app onze privacy beschermt, zouden een absolute meerwaarde zijn. Meerdere buitenlandse voorbeelden bewijzen dit. “

More from Madison Garrett

Gepatenteerde Sony-bestanden voor gokservices die Bitcoin of in-game-items kunnen accepteren

Sony Interactive Entertainment heeft een patent aangevraagd voor een platform waarmee gebruikers...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *