Onderzoek: werkgevers ondersteunen hybride werk onvoldoende

Na de pandemie zei 83 procent van de bedrijven dat ze de juiste balans hadden gevonden als het ging om mensgerichte bedrijfsmodellen, zoals hybride of werken op afstand. De realiteit is echter anders.

Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek uitgevoerd door Avanade onder meer dan 2.000 bedrijven in 15 landen. Vrijwel alle Nederlandse respondenten gaven aan dat hun bedrijf stappen onderneemt om de werkplekervaring te verbeteren. Maar liefst 92 procent van de Nederlandse bedrijven heeft hybride werken (76%) of telewerken (16%). De respondenten zijn echter van mening dat werknemers onvoldoende ondersteuning krijgen vanwege een gebrek aan technologie, veiligheid en flexibiliteit.

Enkele andere interessante zoekresultaten:

  • 58% gaf aan dat werknemers van deelnemende bedrijven in Nederland geen keuze hebben waar en wanneer ze willen werken
  • 60% zei dat werknemers nog geen toegang hebben tot tools en apps om overal te kunnen werken
  • 68% van de ondervraagde Nederlandse organisaties maakt geen gebruik van cloudgebaseerde platforms voor het delen van kennis
  • In 50% van de organisaties is er geen beveiligingsmodel dat ervoor zorgt dat alle medewerkers overal veilig hun werk kunnen doen

Kosten kunnen oplopen tot miljoenen euro’s

Het niet nakomen van hun beloften zou bedrijven volgens het onderzoek miljoenen kunnen kosten, waarbij Nederlandse respondenten een gemiddelde groei van meer dan 7 procent schatten dankzij succesvolle werkervaringsprogramma’s (aangedreven door samenwerking tussen IT, HR en het bedrijfsleven). Op basis van de verkopen van alle deelnemende bedrijven schat Avanade de groeimogelijkheden uiteen van $ 37 miljoen tot $ 6,5 miljard.

Naast de financiële voordelen, toont het onderzoek van Avanade ook aan dat organisaties die de afgelopen 12 maanden progressieve werkervaringsstrategieën op de werkplek hebben toegepast, ook andere belangrijke voordelen hebben behaald. Zowel op het gebied van particulieren als bedrijven, waaronder:

  • Productiviteit verbeterd met ongeveer 7%
  • 6,8% toename in personeelsbehoud
  • Klanttevredenheid onder ondervraagde Nederlandse bedrijven met gemiddeld 7,6% gestegen
  • 7,3% zag een stijging van de beurswaardering
  • De kosten zijn met 7% verlaagd.
READ  Animal Crossing: New Horizons Update 1.10.0 patch-opmerkingen

Klaar voor de toekomst van werk

Na verloop van tijd voelde de 72 procent van de organisaties die wereldwijd het beste presteerden op de werkplek zich goed voorbereid op de toekomst van werk. Dat is vergeleken met slechts 33 procent van de bedrijven die slecht presteerden. En 91% van de toppresteerders is ervan overtuigd dat hun bedrijf al de juiste hybride benadering van werken heeft, vergeleken met de helft van degenen die achterblijven.

“Het signaal dat ons onderzoek uitzendt, is luid en duidelijk”, zegt Feet Siggenheim, president van Modern Workplace bij Avanade. “Een holistische benadering van de werkplekervaring is van cruciaal belang en komt zowel bedrijven als hun belangrijkste bezit, hun werknemers, ten goede. Hoe langer de managers van het bedrijf actie uitstellen, hoe meer ze achterblijven en het risico lopen financieel te verliezen en het beste talent aan te nemen.”

volledig rapport hier om te downloaden.

More from Madison Garrett
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *