PlayStation 5 en PS5 Digital Edition vs. Xbox Series X en Xbox Series S

Het podium is klaar, de gevechtslinies zijn getrokken, het is middag en de pistolen zijn uit – hoe je het ook wilt inlijsten, Microsoft en Sony lanceren beide binnenkort hun volgende generatie consoles. Maar welke is het beste voor jou? New Atlas vergelijkt de specificaties, features, hardware en games van de PlayStation 5, PlayStation 5 digitale editie, Xbox-serie S en Xbox-serie X.

Microsoft en Sony hebben hun Xboxes en PlayStations al generaties lang tegen elkaar opgezet – bijna 20 jaar. Qua vermogen zijn de verschillen meestal minimaal, maar zaken als exclusieve games, online services en achterwaartse compatibiliteit kunnen een console maken of breken.

En nu, voor het eerst, zijn beide machines bij de lancering verkrijgbaar in twee verschillende smaken, met volledig digitale versies voor een gereduceerde prijs. Misschien wel het grootste dat hier moet worden opgemerkt, is dat voor de PS5 DE het ontbreken van een schijfsleuf het enige grote verschil is met de reguliere PS5. De Xbox Series S heeft daarentegen veel minder kracht dan de stabiele Series X, en mogelijk niet zo veel meer dan de Xbox One X van de vorige generatie.

Laten we, met dat uit de weg, eens kijken hoe deze vier modellen allemaal tegen elkaar opstapelen.

CPU

Alle vier consoles draaien op speciaal ontworpen AMD Ryzen Zen 2-processors met acht cores. Er zijn echter enkele zeer kleine verschillen in kloksnelheden, waarbij de Xbox Series X het peloton leidt tot 3,8 GHz. De Series S volgt op 3,6 GHz, terwijl de twee PS5-modellen klokken op 3,5 GHz.

GPU

Graphics is het stukje waar mensen het verschil echt beginnen op te merken. Nogmaals, alle vier zijn gebouwd op dezelfde basis – een aangepaste AMD Radeon RDNA 2 GPU – maar ze draaien verschillende hoeveelheden cores met verschillende variabele snelheden om verschillende niveaus van algehele verwerkingskracht te bereiken.

Ten eerste, een uitleg: een teraFLOP is een biljoen drijvende-kommabewerkingen per seconde – in feite is de processor in staat om een ​​biljoen berekeningen per seconde uit te voeren. Hoe meer hij aankan, hoe sneller hij grote scènes kan maken vol mooie geometrie, heel veel personages en realistische lichteffecten.

In zuivere cijfers is de Xbox Series X de meest beestachtige van het stel, met 12 TeraFLOPS aan vermogen via 52 controle-eenheden (CU’s) die werken op maximaal 1.825 GHz. De twee PS5-modellen draaien minder cores maar sneller, wat betekent dat ze niet ver achterlopen op 10.3 TFLOPS.

En tot slot komt de Xbox Series S met een behoorlijke marge naar voren. Met slechts 4 TFLOPS heeft hij minder “pure” kracht dan de oudere Xbox One X op 6 TFLOPS. Dat gezegd hebbende, er is meer in het leven dan alleen cijfers, en ongetwijfeld zijn er andere tweaks en verbeteringen aangebracht aan de Series S – maar het vervaagt de generatielijnen een beetje.

RAM

Alle vier consoles worden aangedreven door GDDR6 RAM, met de Xbox Series X en de twee PS5-modellen op 16 GB ervan. De Xbox Series S haalt het ondertussen op 10 GB.

ingebouwde opslag

De Xbox Series X heeft 1 TB opslagruimte ingebouwd in de console, terwijl beide PS5’s 825 GB zullen hebben en de Series S slechts 512 GB.

In alle gevallen zijn deze geüpgraded naar solid state drives (SSD’s), die veel sneller zullen zijn dan de harde schijven (HDD’s) die al jaren standaard zijn. En dit is waar Sony wat goedmaakt door iets langzamere processors te hebben – de PS5 klokt leessnelheden tot 5,5 GB per seconde onbewerkt, of tot een enorme gecomprimeerde 9 GB / s. Dat is meer dan twee keer zo snel als de Xboxen.

READ  Doom Eternal: The Ancient Gods Part One is nu uit

Extra opslag

Gezien hoe groot de games van de volgende generatie zullen worden, zal zelfs 1 TB opslag niet al te lang meegaan, vooral als je kiest voor de opties voor alleen digitaal. Gelukkig bieden alle vier de machines uitbreidbare opslag.

De PlayStations hebben een sleuf voor SSD’s en zijn compatibel met Sony-merken en producten van derden. Voor de Xboxen beperkt Microsoft de zaken tot een door Seagate ontwikkelde SSD-uitbreidingskaart.

Alle vier de machines hebben ook USB-slots die kunnen worden gebruikt om HDD’s aan te sluiten, hoewel u uiteraard lagere leessnelheden krijgt.

Schijfstation

De aan- of afwezigheid van een schijfstation is een van de grootste verschillen tussen de modellen van elke console. De vanille PS5 en de Xbox Series X hebben Ultra-HD Blu-ray-drives, die (uiteraard) gamediscs, Blu-rays, Ultra HD Blu-rays en dvd’s kunnen afspelen.

De PS5 Digital Edition en Xbox Series S hebben deze schijf niet, dus al je games en media moeten worden gedownload of gestreamd. Dat geeft je nog steeds veel keuze en een lagere toegangsprijs, maar betekent dat je geen spellen kunt verkopen, inruilen, uitlenen of lenen.

Controllers

Met de PS5 introduceert Sony de grootste revisie van de controller sinds de DualShock op de originele PlayStation. Nu de DualSenseis de belangrijkste nieuwe attractie een gedetailleerd haptisch feedbacksysteem, dat blijkbaar geavanceerd genoeg is om sensaties na te bootsen die zo gevarieerd zijn als klotsen door modder of een auto tegen een muur laten botsen.

De PS5 ondersteunt ook de PSVR-headset van de vorige generatie en de PS Move-bewegingscontrollers.

Microsoft streeft daarentegen naar een meer inclusief Xbox-ecosysteem. Er is natuurlijk een nieuwe controller, die het bedrijf gewoon de Xbox Wireless Controller noemt – dat komt omdat deze niet beperkt is tot de Series X en S, maar ook kan werken op de Xbox One-familie en pc’s. In dezelfde geest kun je je bestaande controllers meenemen naar de nieuwe console, inclusief de Xbox One-controller, de aanpasbare Elite-controller, of het veelzijdige Adaptieve controller, die kan voorzien in spelers met verschillende fysieke behoeften.

Resolutie

Hoewel het nog steeds niet helemaal de norm is, komt 4K-resolutie steeds vaker voor en kunnen alle vier consoles beelden weergeven met die resolutie en 60 frames per seconde (fps). In sommige gevallen kunnen ze dat zelfs naar een zijdezachte 120 fps pushen.

Zowel PlayStations als de Xbox Series X kunnen de beelden ook naar een oogstrelende 8K-resolutie pushen – hoewel op dit moment eigenlijk niemand de apparatuur heeft om dat weer te geven of de inhoud om te bekijken of af te spelen. Beschouw het dan als een beetje toekomstbestendig.

Visuele effecten

Raytracing is een van die modewoorden die het spreken over gaming van de volgende generatie lijkt te definiëren, en zowel de PlayStations als de Xboxen zullen het in de hardware hebben ingebakken. In wezen betekent dit dat de GPU het pad van individuele lichtfotonen door een virtuele scène zal volgen, waardoor meer realistische schaduwen, reflecties, brekingen en belichting mogelijk zijn.

Microsoft zegt dat de Xboxes ook een variabele rate shading (VRR) zullen hebben, wat betekent dat de consoles selectief de arcering kunnen weergeven van objecten die dichter bij de speler staan ​​dan die verder weg of uit het zicht of focus. Dat maakt de GPU vrij om de framesnelheid in een mooi tempo te laten meeslepen.

READ  Real Heroes: Firefighter HD wordt deze zomer gelanceerd op Xbox, ondersteunt tot 4K-resolutie

Technisch gezien zouden de PS5’s dit ook moeten kunnen, maar Sony heeft dit niet officieel bevestigd.

Audio

Alle vier de consoles hebben ook audio-upgrades gehad, waardoor een realistischer en gedetailleerder surroundgeluid wordt geboden. Sony noemt zijn versie Tempest 3D AudioTech, terwijl de Xboxen Dolby TrueHD gebruiken.

Exclusieve spellen

Dit is voor veel mensen de doorslaggevende factor: de spellen. Het heeft geen zin om een ​​echt chique machine te hebben als er niets goeds op te spelen is. De overgrote meerderheid van de games kan op beide worden gespeeld – zoals aankomende big-hitters in 2020, zoals Assassin’s Creed: Valhalla en Cyberpunk 2077 – maar hier concentreren we ons op de exclusives.

Het is belangrijk op te merken dat veel hiervan ook op de respectievelijke consoles van de oudere generatie of pc kunnen worden afgespeeld. Voor onze doeleinden zal een PS5 “exclusief” niet op Xbox staan, en vice versa.

Sony trekt enkele belangrijke stops bij de lancering of binnen het eerste jaar, met als koppen Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, een vervolg op / uitbreiding op de web-slinging-game uit 2018. Ratchet en Clank komen terug Rift Apart, en Horizon Forbidden West is een futuristische ravotten tegen robotdieren, als vervolg op het fantastische uit 2017 Horizon Zero Dawn. Elke PS5 wordt ook geleverd met Astro’s speelkamer vooraf geïnstalleerd, die is ontworpen om te pronken met de nieuwe mogelijkheden van de DualSense-controller.

Wat betreft de Xboxes, Microsoft zal nieuwe items uitbrengen in enkele van zijn grootste franchises, zoals Halo Infinite, Gears 5 en Staat van verval 3 binnen het eerste jaar. Er is ook een langverwacht vervolg op 2007 STALKER binnenkort beschikbaar, evenals een reeks nieuwe franchises zoals cyberpunk RPG De beklimming, horrorspellen zoals Minachting en Het medium, het avontuur / puzzelspel Roep van de zee, en dinosaurusschieter Tweede uitsterven.

Maar misschien is de troef van Microsoft de koopwoede die het de laatste tijd heeft gehad. In de afgelopen jaren heeft het studio’s als Mojang, Obsidian en Double Fine overgenomen en meer recentelijk heeft het de absoluut gigantische aankoop van ZeniMax Media gedaan voor $ 7,5 miljard. Dat betekent dat het nu eigenaar is van de IP voor franchises zoals Doom, Wolfenstein, Fallout, en The Elder Scrolls, die in de toekomst mogelijk alleen beschikbaar zijn voor Xbox- en pc-platforms.

Achterwaartse compatibiliteit

Soms gaat het niet alleen om nieuwe games – met zowel PlayStations als Xboxes kun je ook oude edelstenen spelen.

Sony zegt dat de PS5 compatibel is met 99 procent van de PS4-bibliotheek, waardoor je je oude schijven in de nieuwe machine kunt plaatsen. Sommige games zullen zelfs profiteren van verhoogde framesnelheden en hogere resolutie. Er is echter nog geen woord over of uw digitale bibliotheek zal worden overgedragen. De PSVR werkt ook met de nieuwe console, maar het vereist een adapter die Sony gratis zal aanbieden (hoewel nogmaals, het heeft nog niet precies gezegd hoe).

Microsoft heeft meer de nadruk gelegd op achterwaartse compatibiliteit, dus de Xbox Series S en X zullen de meeste Xbox One-games draaien (behalve die welke de Kinect gebruiken), evenals veel meer van de originele Xbox en Xbox 360. Alle accessoires en controllers van de Xbox One kunnen ook worden gebruikt – nogmaals, met uitzondering van de Kinect.

READ  Xbox Games Show: uitgebreide trailer met Ninja Theory, Obsidian, Rare, Double Fine en meer

Microsoft heeft ook een genereuze service genaamd Smart Delivery. Spelers die een compatibele game op het ene Xbox-platform kopen, ontvangen automatisch de andere versies gratis. Zo kun je bijvoorbeeld een deel van je bestaande Xbox One-bibliotheek upgraden met versies die zijn geoptimaliseerd voor de Series X, en kun je ook opslagbestanden meenemen.

Abonnementsdiensten

Beide bedrijven breiden hun bestaande abonnementsservices uit, waarmee gebruikers online games kunnen spelen, kortingen op de digitale winkels aanbieden en soms gratis games voor ze spelen.

Sony’s PlayStation Plus wordt overgedragen en abonnees krijgen nu toegang tot de PlayStation Plus-collectie, een bundel PS4-games inclusief Batman Arkham Knight, Bloodborne, Fallout 4, God of War, Monster Hunter: World, The Last of Us Remastered, en een paar anderen. Deze kunnen zonder extra kosten worden gedownload en gespeeld.

In zijn huidige vorm verbleekt dat echter in vergelijking met Xbox’s Game Pass. Bij deze service kun je met een maandelijks bedrag meer dan 100 games downloaden en spelen zolang je je abonneert, en elke Xbox Studios-titel wordt royaal toegevoegd op de eerste dag van de release. Bovendien bevat het een EA Play-lidmaatschap, dat nog eens 60 titels uit de collectie van de grote uitgever heeft, inclusief franchises zoals Battlefield, Mass Effect, Need For Speed, The Sims en zijn vele sportgames.

Grootte

De Xbox Series S is de kleinste Xbox die Microsoft ooit heeft gemaakt, en het is een grote, relatief dunne machine. De Series X is ondertussen veel groter en boxy, ongeveer even groot als een Xbox One X. Beide kunnen rechtop staan ​​of op hun zij worden neergelegd.

De PlayStation 5 is echter een absoluut monster van een eenheid, de grootste videogameconsole in decennia. Vergelijkingsafbeeldingen laten zien dat het je entertainmentopstelling zal domineren, dus hopelijk heb je er genoeg ruimte voor. De digitale editie is iets slanker, maar nog steeds erg groot.

Gewicht

De PS5 en Xbox Series X wegen hetzelfde, 4,5 kg (9,9 lb). De PS5 DE is iets lichter met 3,9 kg (8,6 lb), terwijl de Xbox Series S een petite 1,9 kg (4,2 lb) is.

Datum van publicatie

De Xbox Series X en Series S worden wereldwijd gelanceerd op 10 november 2020. Twee dagen later volgt de PS5 voor de VS, Canada, Japan, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea, terwijl de rest van de wereld ze op 19 november krijgt. .

Prijs

De Xbox Series S is ontworpen als een toegankelijke optie voor een nieuwe generatie en is met $ 299 een van de goedkoopste lanceringsprijzen voor een console in het geheugen. Dat gezegd hebbende, is de PS5 Digital Edition misschien nog meer waard – het is $ 100 meer, maar bevat alle kracht van zijn grotere broer of zus, zonder enige disc-sleuf.

De duurdere PS5 en Xbox Series X hebben een gelijkspel van $ 499, wat ook niet zo erg is gezien hun kracht.

Dus met al dat overwogen – welke console krijg je en waarom? Of ben je van plan nog even te wachten? Geluid uit in de reacties hieronder.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *