RTX 3080 review: het is tijd om pc-gaming te beginnen

Dit is de beste tijd om aan pc-gaming te beginnen. De high-end grafische kaarten zijn goedkoper dan de vorige generatie. De release van nieuwe consoles betekent dat AAA-games eindelijk gebruik zullen maken van al die grafische kracht. En nog belangrijker: het pc-ecosysteem is nog nooit zo robuust en klantvriendelijk geweest.

De vraag is: “Hoeveel moet u uitgeven?”

De RTX 3080 is de Goldilocks-inzending van de nieuwste lijn grafische kaarten van Nvidia. Met $ 699 is hij krachtiger en duurder dan de RTX 3070, maar minder krachtig en veel goedkoper dan de RTX 3090.

Als al deze letters en cijfers lezen als alfabetsoep, hoef je alleen maar dit te weten: de RTX 3080 is krachtig genoeg om elke moderne videogame effectief uit te voeren met maximale visuele instellingen bij 4K met een framesnelheid van 60 frames per seconde. Deze grafische kaart haalt het beste uit elke gloednieuwe tv of monitor.

Ja, de nieuwste Xbox Series X en PlayStation 5 zullen technisch gezien ook videogames spelen op 4K met hoge framesnelheden, maar verwacht niet dat de hardware ook de zwaardere grafische trucs aankan die beschikbaar zijn in de grafische opties van pc-games.

Ik heb bijvoorbeeld de extra kracht van de RTX 3080 gebruikt om een ​​reeks nieuwe functies aan te drijven.

  • Ik heb door de wolken getourd Microsoft Flight Simulator op maximale instellingen op mijn ultrawide monitor.
  • Ik heb het nieuwe veranderd Marvel’s Avengers in een vernietigingssimulator, gebruikmakend van grafische opties die het scherm vullen met onderpandafval na elke slag van de Hulk’s vuisten of stoten van mevrouw Marvel.
  • Ik heb een paar favoriete oude spellen opnieuw bezocht, zoals Red Faction: Guerrilla, waardoor hun framesnelheden werden opgevoerd tot een belachelijke 144 frames per seconde – de maximale snelheid van mijn monitor.
  • Zelfs nieuwere games zoals Controle hebben ronduit onnodige prestatieverbeteringen gezien, met meer dan 60 frames per seconde met alle instellingen maximaal, inclusief ray tracing, wat de “oh wauw, dit is hoe de toekomst van videogames eruit ziet” -reflecties op elk glanzend oppervlak. Moet ik de weerspiegeling van mijn personage in elke ruit zien? Nee. Vind ik het leuk? Ja!
READ  Last van de volgende gratis PlayStation Plus-game?

Natuurlijk zijn alle bovengenoemde games speelbaar zonder deze functies en op veel minder krachtige en goedkopere hardware. Ze zijn zelfs aantrekkelijk zonder deze functies en draaien op een gaming-pc van vier jaar geleden. De RTX 3080 is ongetwijfeld een “gewenste” grafische kaart, geen “behoefte” grafische kaart. Als je een duur stuk hardware wilt dat jarenlang AAA-spellen op hoge instellingen zou moeten spelen, kan ik het niet genoeg aanbevelen.

Afbeelding: Nvidia

Als fan van rauw spektakel, hou ik ervan geobsedeerd te zijn door de kleine details die een grote grafische kaart als de 3080 kan verzamelen. Het voedt mijn gewoonte om de nieuwste games te bevriezen, zwevend door virtuele werelden op geïmproviseerde videogamefotografie-avonturen.

Maar als je alleen een manier nodig hebt om met videogames bezig te zijn, wat dan?

Hoeveel stroom u zich ook kunt veroorloven, mijn belangrijkste punt is waar. PC-gaming is nog nooit zo goed geweest, en het zou jammer zijn als iedereen die van deze hobby houdt, deze mist. At No Escape, schreef Adam Clark onlangs een handige gids over pc-gaming met een gemiddeld en laag budget. Clark doorloopt de te beantwoorden vragen voordat hij in pc-onderdelen investeert, en deelt vervolgens gemeenschappen die u zullen helpen het meeste uit uw geld te halen.

Als je een krap budget hebt, raad ik persoonlijk oudere generaties hardware van de afgelopen jaren aan, die moderne games zouden moeten spelen op bruikbare instellingen, soms in de buurt van wat we zullen zien van de nieuwe Xbox- en PlayStation-consoles. Maar wat nog belangrijker is, ze brengen je naar het pc-ecosysteem.

Dat is de echte reden waarom dit het perfecte moment is om pc-games te leren kennen. De nieuwste hardware is jus, waardoor een toch al fantastische methode om videogames te spelen nog beter is. PC-gaming biedt toegang en keuze. Je kunt games kopen op Steam of GOG of de Epic Games Store. Je kunt kleine indiegames uitproberen op itch.io of indie-pc-makers steunen op Patreon. Je kunt via Humble Bundle tonnen games goedkoop krijgen (vaak ter ondersteuning van een goed doel). Je kunt je abonneren op Xbox Game Pass Ultimate, meer dan 100 pc-games uitproberen en er veel streamen op Android-apparaten via xCloud. Ik verwacht dat elke exclusieve Xbox op pc verschijnt. En het zal me niet verbazen als PlayStation-exclusives uiteindelijk ook op pc verschijnen, zoals we al hebben gezien Death Stranding en Horizon Zero Dawn.

Voor veel mensen kan het splitsen van het verschil de voorkeur hebben. In oktober zal Nvidia ook de eerder genoemde RTX 3070 aanbieden, waarvan het bedrijf beweert dat deze krachtiger zal zijn dan zijn vorige hoogwaardige grafische kaart, de RTX 2080 Ti, en tegen een fractie van de kosten. Ik heb het afgelopen jaar een RTX 2080 Ti gebruikt. Het was wonderbaarlijk krachtig en voerde elke taak uit die ik hem opdroeg. Het kostte echter een walgelijke $ 1.200. De 3070 kost $ 499.

Zowel de RTX 3080 als de 3070 zijn voorzien van Nvidia’s fraaie nieuwe functies, zoals de eerder genoemde ray tracing samen met DLSS. Dit is hoe mijn vriend Tom Warren DLSS beschrijft in zijn meer technische recensie van de RTX 3080 in The Verge:

De DLSS-technologie van Nvidia maakt gebruik van neurale netwerken en AI-supercomputers om games te analyseren en afbeeldingen met lagere resoluties te verscherpen of op te schonen. In eenvoudige bewoordingen stelt DLSS een game in staat om met een lagere resolutie te renderen en de beeldreconstructietechniek van Nvidia te gebruiken om het beeld op te schalen en het er net zo goed uit te laten zien als native 4K of beter.

Kortom, DLSS laat je hoge resoluties “nep” maken zonder dat je de benodigde stroom van je grafische kaart nodig hebt. De nieuwe RTX-kaarten zijn dus niet alleen krachtiger, maar ze hebben ook een methode om prachtige beelden te maken met minder stroom. Deze functies voegen niet alleen een paar extra frames per seconde toe. In Metro ExodusMet de RTX 3080 zag ik mijn frame rate bijna verdubbelen met DLSS ingeschakeld. Niet elke game heeft zo’n dramatische boost, maar het verschil was altijd merkbaar en gunstig in games zoals Minecraft, Fortnite, en Controle. We zullen moeten afwachten of de 3070 vergelijkbare verbeteringen heeft, maar de eerste tekenen zijn veelbelovend.

Een close-up van de zijkant van de RTX 3080.

Afbeelding: Nvidia

Voor de duidelijkheid: niet elke game heeft de mogelijkheid om deze functies te gebruiken, maar ze zullen steeds vaker voorkomen bij de volgende generatie titels. Deze herfst, Cyberpunk 2077, Call of Duty: Black Ops Cold War, en andere spellen zullen profiteren van de functies.

De RTX 3080 (en de goedkopere RTX 3070) bereiken iets dat ik altijd leuk vond aan de lancering van nieuwe videogameconsoles: grote visuele verbeteringen in de generaties. Schijnbaar van de ene op de andere dag zagen mijn games eruit beter, alsof ze uit de toekomst aan mij waren geleverd.

Daarom raad ik, als je iets goedkoper wilt dan de RTX 3080, maar de komende jaren het meeste uit nieuwe games wilt halen, nog steeds de kaarten uit de RTX 30-serie aan – zelfs als dat betekent dat je volgende maand op de RTX 3070 moet wachten. Voor nieuwkomers (en zelfs de meeste huidige pc-gamers) zal de grafische kaart aanvoelen als een generatiesprong.

Tot nu toe was dat soort verbetering onbetaalbaar, waardoor consumenten meer dan $ 1.000 moesten besteden aan de allerbeste grafische kaarten. De nieuwe Nvidia-kaarten zijn anders. Ze maken de toekomst beschikbaar in het heden.

In het afgelopen decennium is pc-gaming de “one-stop-shop” voor het medium geworden, waardoor spelers vrijheid hebben bij het kopen en spelen van games. Zoals ik hierboven al zei, dit is het juiste moment voor iedereen om pc-gaming te leren. Als je de middelen hebt, is de RTX 3080 een ideaal instappunt.

De RTX 3080 is nu beschikbaar. De GPU is getest op de persoonlijke pc van de recensent met een Intel i9-9900K CPU, 24 GB RAM en een verscheidenheid aan opslagopties, waaronder SATA en NVMe SSD’s. De recensent gebruikte een retail RTX 3080 van Nvidia. Vox Media heeft gelieerde partnerschappen. Deze hebben geen invloed op de redactionele inhoud, hoewel Vox Media wel commissies kan verdienen voor producten die zijn gekocht via gelieerde links. Je kunt vinden meer informatie over het ethische beleid van Polygon vindt u hier.

More from Madison Garrett

Nu downloaden: beveiligingsupdate voor iPhone, iPad, Mac en Watch

Apple heeft gisteren iOS 14.4.1, iPadOS 14.4.1, macOS Big Sur 11.2.3 en...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *