Punjab zal branden als het Sutlej-Yamuna-kanaal wordt gebouwd

NDTV News

Amarinder Singh zei dat hij klaar was om de kwestie met zijn tegenhanger in Haryana te bespreken.

New Delhi:

Punjab zal in brand vliegen en het geschil over het delen van water met Haryana zal veranderen in een nationaal veiligheidsprobleem als het Satluj-Yamuna Link-kanaal is voltooid, waarschuwde Chief Minister Amarinder Singh het Centrum dinsdag tijdens een virtuele bijeenkomst, die ook werd bijgewoond door de minister van de Unie. Gajendra Singh Shekhawat en Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar.

“Je moet de kwestie bekijken vanuit het perspectief van de nationale veiligheid. Als je besluit om door te gaan met SYL, zal Punjab verbranden en zal het een nationaal probleem worden, waarbij Haryana en Rajasthan ook de gevolgen ondervinden”, zei Singh tijdens de bijeenkomst. , die hij omschreef als “positief en hartelijk”.

Het waterconflict begon in 1966 toen de staten Punjab en Haryana ontstonden. Haryana had een groot stuk rivierwater gevraagd dat Punjab weigerde te leveren, omdat het geen overtollig water had. De regering van Indira Gandhi had in 1975 bij wijze van uitvoerend bevel het water tussen de twee staten verdeeld en het kanaal opdracht gegeven om het delen te vergemakkelijken.

In 1982 was de toenmalige premier Indira Gandhi begonnen met de aanleg van het kanaal. De Shiromani Akali Dal had er een enorme agitatie tegen begonnen. In 1985 had voormalig premier Rajiv Gandhi SAD-chef Harchand Singh Longowal ontmoet en een akkoord getekend voor een nieuw tribunaal. Longowal werd binnen een maand na ondertekening van het akkoord door militanten vermoord.

READ  USS Bonhomme Richard: Scheepsbrand kan jarenlang de Amerikaanse vloot in de Stille Oceaan belemmeren

In 1990 werden een hoofdingenieur ML Sekhri en een Superintending Engineer Avtar Singh Aulakh – beide verbonden met het kanaal – vermoord door militanten.

De bijeenkomst van vandaag werd gehouden in opdracht van het Hooggerechtshof, dat de twee belangrijkste ministers vorige maand vroeg om de voltooiing van het SYL-kanaal te bespreken, waaraan al tientallen jaren wordt gewerkt.

Tijdens de bijeenkomst herhaalde de heer Singh zijn verzoek aan een tribunaal om een ​​nieuwe, tijdgebonden beoordeling van de waterbeschikbaarheid te maken, zelfs toen hij een volledig deel van het water voor zijn staat zocht uit de totale beschikbare bron, ook van de rivier Yamuna.

Hij zei echter dat hij klaar was om de kwestie met zijn tegenhanger in Haryana te bespreken.

“Waarom zou ik niet akkoord gaan om water te geven als we het hadden”, zei hij tijdens de bijeenkomst.

Volgens een verklaring van de Punjab-regering was de heer Shekhawat van mening dat het kanaal moest worden voltooid terwijl de besprekingen om het watergeschil op te lossen voortduren.

Haryana Chief Minister ML Khattar vertelde de verslaggevers later dat de twee staten elkaar in Chandigarh zullen ontmoeten voor verdere besprekingen over de kwestie.

Written By
More from Aubrey Mason

Genshin Impact en vier andere spellen

Aan ik belde we kiezen elke maand een nieuw topspel dat voor...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *