RBI keurt dividenduitbetaling van Rs 57.000 Crore aan de overheid goed voor 2020-21

RBI keurt dividenduitbetaling van Rs 57.000 Crore aan de overheid goed voor 2020-21

De Reserve Bank of India (RBI) heeft vrijdag een dividenduitkering van Rs 57.000 crore aan de regering voor het lopende boekjaar goedgekeurd. De ontwikkeling komt op een moment dat het begrotingstekort van de overheid in de periode april-juni een record van Rs 6,62 lakh crore bereikte, aangezien de door een coronavirus veroorzaakte pandemie de inkomsteninzamelingen van de overheid beïnvloedde. Fiscaal tekort – een indicatie van het totale bedrag aan leningen dat een overheid nodig heeft – treedt op wanneer de inning van inkomsten achterblijft bij de uitgaven.

De regering had een dividend van Rs 60.000 crore begroot van de centrale bank en andere door de staat gerunde financiële instellingen.

Als beheerder van de overheidsfinanciën betaalt de centrale bank de overheid elk jaar een dividend om de overheid te helpen haar financiële doelstellingen te halen.

De ontvangst uit verschillende bronnen – waaronder dividend van de centrale bank – helpt de overheid om haar doelstelling voor het begrotingstekort te halen.

De regering heeft het begrotingstekort vastgesteld op 3,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van het land in het jaar dat eindigde in maart 2021, tegen 3,3 procent voor het boekjaar 2019-20.

Door COVID-19 getroffen belastinginning en met de frontloading van de uitgaven door de overheid, zal het begrotingstekort de kloof waarschijnlijk vergroten, aldus economen.

Volgens analisten in een peiling van persbureau Reuters zal de economie van het land naar verwachting 5,1 procent krimpen in het huidige fiscale jaar en 9,1 procent in een worstcasescenario.

Als dat waar is, zal dat de slechtste economische prestatie van het land sinds 1979 zijn.

READ  Uitgelekte PSN-lijst suggereert dat de update van de huidige generatie van Cyberpunk 2077 er bijna is

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *