Rechtbank: Ziggo hoeft waarschuwingen Brein niet door te sturen naar klanten

Rechtbank: Ziggo hoeft waarschuwingen Brein niet door te sturen naar klanten

wie welke Speciaal Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep. De Hersenstichting, die rechthebbenden vertegenwoordigt, stuurt brieven naar dienstverleners over klanten die via Bittorrent verschillende films, series, games of muziek downloaden en uploaden. Brein wil dat providers deze waarschuwingen sturen naar die “frequente en langdurige uploaders”. De rechtbank oordeelt nu dat daar “op dit moment” geen wettelijke basis voor is.

De organisatie heeft alleen het IP-adres dat wordt gebruikt voor illegaal downloaden, maar bevat geen naam en adresgegevens van de persoon. De provider kan vaak zien bij welke clients welke IP-adressen horen. Met de waarschuwingsbrieven hoopt Brin dat mensen vrijwillig stoppen met het downloaden en uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

‘Matige vorm van handhaving’

Brin overweegt in beroep te gaan bij de Hoge Raad. brein Vind Doorsturen van waarschuwingsberichten “Meest matige vorm van handhaving”.

“De overtreder krijgt de mogelijkheid om zijn gedrag aan te passen zonder directe gevolgen. Acceptatie van de rechterlijke uitspraak betekent dat Brein zijn programma moet aanpassen om altijd naam, adres en woonplaats vrij te geven, zodat de overtreder een volhardingszaak aanhangig kan maken rechtbank”, aldus de stichting.

privacywet

De rechter oordeelde eerder dat Ziggo op dit moment geen waarschuwingen van Brein hoeft door te sturen, omdat de aanbieder eerst een vergunning nodig heeft van de privacytoezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. De omleiding zou dan in strijd zijn met de AVG-privacywet. Volgens de rechtbank had Brin via de rechtbank van Ziggo kunnen bepleiten dat het bedrijf een dergelijke vergunning bij de AP had moeten aanvragen “als tussenstap om zekerheid te krijgen over de grondslag voor verwerking”.

READ  Hoe haal je het maximale uit je marketingbudget?

BREIN verloor in februari al een soortgelijke rechtszaak tegen Ziggo.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *