Rondreisarrangement van De Berkel uitgebreid met het spirituele pad

2 mei 16:33de natuur temperen

LOCHEM – Wethouder Henk van Zeijts opent zaterdag 7 mei een geestelijk pad langs de Berkel. Dit vindt plaats om 10.30 uur in het Bezielend Inspiration Centrum (BIC) aan de Noorderwal 17. Hans Leeflang is gevraagd om mee te werken. Hij is co-auteur met Gerthy Lammers van “Spiritual Places Along the Burkell River”. Deze gids beschrijft de wandelroute in het Nederlands en Duits.

door Arjen Dieperrink

Vanuit zijn tuinhuis aan de rand van Geesteren kijkt Hans Leeflang uit over de Lochemse. Alleen zichtbaar is Zweep Church. “Ongeveer 800 meter van hier, richting de berg, stroomt de Birkel-rivier”, zegt de gepensioneerde Levlang. De rivier die ontspringt in het Duitse Billerbeck en bij Zutphen na 110 kilometer uitmondt in de IJssel.

Methoden:
Volgens Hans Leflange zijn er nu zes wegen beschreven in de Nederlandse regio Berkl en vier in de Duitse regio. Het is een grensoverschrijdende activiteit die is ondersteund. De banen hebben verschillende lengtes. De Lochemroute langs de rivier de Birkel loopt gedeeltelijk door het stadscentrum en is ongeveer 13 kilometer lang. De Borculoseroute is 16,5 kilometer lang en loopt niet alleen door Borculo, maar ook door het dorp Geesteren.
“Alle wegen langs Berkele zijn eigenlijk een kralensnoer. Wandelpaden komen langs fabrieken, grafstenen en blanke vrouwen. Niet alle kerken zijn in de route opgenomen. De keuze is gemaakt”, zegt Levlang. “Wandelend langs Berkle beleef je ook mooie momenten van stilte en inspiratie. Het begint echt bij de brug over Berkle en de Grote Waterleiding in de Wengersteeg.”
De routes zijn te downloaden van de site. Het pad is geïllustreerd met foto’s van Frans Petersen, Hetty en Bean. Franz Josef Menker was verantwoordelijk voor de vertaling. “Ik ben dol op het Duitse ontwerp van het roadbook”, zegt Leiflang. “Het gaat in op de lokale geschiedenis, maar niet in veel detail. In de loop van de tijd komen er meer wegen tussen Bellerbeck en Zutphen.”

READ  Pure Terrastival geen goedkeuring van de gemeente; kaartverkoop uitgesteld

Opening
Iedereen is welkom om de officiële opening van de Lochemse Route bij te wonen en eventueel samen te wandelen. Op de meeste spirituele plaatsen die men zal bezoeken, zijn er verbazingwekkende presentaties. Daarna worden de mensen rond half drie ’s middags weer verwacht en is er een borrel bij de Gudulakerk. Wel dienen deelnemers zelf voor lunch te zorgen en kunnen zij halverwege op eigen kosten een drankje nuttigen bij rustpunt “de Sleumer” in Zwiep. Abonnement is gratis.


deberkel.info/spirituele-plaatsen-langs-de-berkel

More from Madison Garrett
30 aankomende Nintendo Switch-games om naar uit te kijken
Foto: Nintendo Live We naderen het einde van 2021 nu we dit...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *