Samenwerking is de sleutel tot het succes van de corona-app

Nu de Covid-19-app steeds vaker wordt gedownload, laait de discussie over privacy weer op. De uitspraken die Ernst Kuipers eerder op televisie deed over de zeer beperkte privacy die Nederlanders hebben in het huidige GGD-contactonderzoek waren verhelderend. In hetzelfde programma gaf advocaat Geert Jan Knoops ook een duidelijke uitleg over grondrechten. Fundamentele rechten zoals leven en het recht om te demonstreren hangen inderdaad met elkaar samen. Met andere woorden: niet alles is toegestaan ​​omdat het een grondrecht is.

Als leven het belangrijkste grondrecht is en veiligheid een bepalende factor, dan moet er een goede discussie zijn over privacy. En net zo belangrijk: meet in één maat en rek hem niet uit als het niet handig is.

Mensen, vertrouwen in de democratische rechtsstaat en het recht op privacy van het individu, staan ​​centraal in Europa, in tegenstelling tot de rest van de wereld. Europeanen nemen deze waarden op in onze technologische ontwikkelingen. Vanwege het belang dat veel landen hechten aan soevereiniteit en privacy is een echte technologische samenwerking nog niet gelukt.

Het coronavirus heeft de verhoudingen meer dan ooit aangescherpt. Veel landen binnen Europa hebben hun grenzen gesloten en hun eigen apps gebouwd. Om de bescherming en privacy van zijn eigen mensen te garanderen. Net als veel andere landen is ook Nederland aan de slag gegaan met de digitale strijd tegen het coronavirus. Dit terwijl Europa eigenlijk zou moeten samenwerken om corona digitaal te bestrijden. Zeker op technologisch gebied is het belangrijk om dit virus samen aan te pakken. Als landen mogen we niet de illusie hebben dat we dit alleen kunnen doen met onze eigen technologie en experts. Er wordt al goed samengewerkt in de academische wereld, laten we dat als voorbeeld nemen.

READ  Gewiste qubit zorgt voor verhitte verrassing

Onenigheid

Maar zo’n samenwerking is niet eenvoudig. Het biedt een aantal belangrijke uitdagingen. Zo geeft elk land zijn eigen invulling aan privacy. En hoewel we de AVG in Europa kennen, houdt niet iedereen zich er strikt aan. Oostenrijk en Duitsland zijn bijvoorbeeld veel strenger dan Hongarije. Ook in Nederland hechten wij veel belang aan privacy. Dat zien we ook na beoordeling van de ‘Nederlandse’ initiatieven.

Een ander aspect is vertrouwen. Cees Verhoeven deelde al zijn zorgen over mogelijk misbruik van data na coronatijd. Het is belangrijk dat burgers de regie houden over hun eigen data. Daarnaast kan een grote samenwerking de realisatie van de aanvraag vertragen. Na de stortvloed aan kritiek van afgelopen weekend op de huidige voorstellen, is uitstel sowieso onvermijdelijk.

Crown-app voor de kans

Een initiatief op basis van deze vereisten is het Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPPT) -protocol. Honderddertig Europese experts werken samen om een ​​protocol te ontwikkelen dat alleen de locatie van gebruikers registreert als er toestemming wordt gegeven. Burgergegevens worden maximaal twee weken op de eigen telefoon bewaard. Het automatisch verwijderen van de app betekent dat de gegevens worden verwijderd. Bovendien hebben gezondheidsdiensten alleen toegang als de gebruiker positief test op corona. Letland heeft hier deels de corona tracking app op gebaseerd en heeft de broncode ook voor andere landen beschikbaar gesteld. Europese experts kunnen zich verdiepen in deze broncode en de applicatie naar een nog veiliger en hoger niveau tillen.

Een andere uitdaging die met een Europese samenwerking wordt aangepakt, is het aantal gebruikers. In Nederland zou meer dan 60 procent van de bevolking de app moeten downloaden om de juiste bevindingen te krijgen en de effecten op te merken. Maar zelfs met een veel kleinere deelname kunnen we al belangrijke informatie over het virus verzamelen. Een app die op grotere schaal wordt gebruikt, levert snellere inzichten op waarop kan worden gehandeld. Daarnaast kunnen protocollen worden ontwikkeld om op dezelfde basis informatie uit te wisselen tussen gezondheidsorganisaties van verschillende landen. Bij de ontwikkeling van de Nederlandse app zien we dat er rekening wordt gehouden met de samenwerking met apps uit andere landen.

READ  De Nederlandse Samsung Galaxy S10 krijgt nu update naar One UI 2.5

Ik hoop dat deze samenwerking de trend van ‘elk land voor zichzelf’ zal doorbreken. Dat Nederland samenwerking zoekt met Europa voor de ontwikkeling van toepassingen en inzichten deelt. Alleen door technologischer samen te werken en onze kennis te bundelen, kunnen we een betekenisvolle rol spelen met technologie en de huidige crisis het hoofd bieden. Het coronavirus kan een mooie opmaat zijn naar een sterk Europa dat met technologie de strijd tegen het coronavirus sneller en gemakkelijker wint. Ik zal de app zeker zelf installeren om bij te dragen aan het fundamentele recht om veilig te leven.

Lukas Roffel, CTO bij Thales Nederland

More from Madison Garrett

Steam Autumn Sale is live: duizenden games, bundels en DLC te koop voor Black Friday

Zwarte vrijdag 2020 deals duiken hier en daar al weken op, met...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *