Skateboarden alsof het 1999 is

Hoewel de Amerikaanse professionele skateboarder Tony Hawk in 2003 met pensioen ging, is zijn naam nog steeds een symbool van zijn sport. Dit komt grotendeels door de gameserie die onder zijn naam is gemaakt. Het eerste deel verscheen in 1999, een vervolg lag een jaar later in de winkels.

Tony Hawk’s Pro Skater in één klap gedefinieerd hoe skateboardgames eruit zouden moeten zien. Met maalt, ollies, handleidingen en andere trucs zet je de hoogst mogelijke score neer en ontgrendel je nieuwe levels en personages.

De Californische ontwikkelaar Neversoft stopte in 2007 en na een paar flops van een andere studio werd de serie stopgezet. Daarmee verdween de skateboardgame direct, omdat concurrenten geen voordeel meer zagen in het genre.

Nu bundelt uitgever Activision de twee originele games in een remake met de titel Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2. Visueel zijn de games volledig vernieuwd, waardoor ze kunnen concurreren met hedendaagse titels. De onderliggende spelsystemen zijn grotendeels hetzelfde gebleven maar voelen vloeiender en moderner aan. Er zijn ook extra’s uit latere games toegevoegd, zoals de mogelijkheid om tegen muren te duwen.

Die combinatie van oud en nieuw zal in 2020 nog heel goed werken. Een hoge score halen voelt als een kunst, waarbij je snel moet schakelen tussen complexe knoppencombinaties en je board in balans moet brengen met de richtingsknoppen. Dit is een behendigheidsspel waarbij je met één verkeerde beweging valt en kostbare seconden verliest op de timer. Levels zitten vol leuke geheimen, zoals helikopters die opstijgen als je erover ‘grindt’. Het geeft Tony Hawk een gezicht dat je zelden ziet in sportgames. Dit is een spel dat zichzelf niet al te serieus neemt en nauw aansluit bij het punkkarakter van de sport.

READ  Rajasthan-crisis: Sachin-piloot wint een grote stap in het Hooggerechtshof tegen het congres: 10 punten

Punk en ska

De soundtrack van de originele twee games is ook vrijwel intact gebleven. Games zoals deze uniek, beide zaten vol met originele nummers van punk- en skabands, die juist dankzij de game meer naamsbekendheid kregen. Juist die muziek verraadt de leeftijd van het spel: het klinkt alsof je twintig jaar geleden naar TMF of The Box luistert. Een nostalgische ondertoon die remakes met generieke soundtracks zelden kunnen evenaren.

Het definieert Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2. Je maakt precies de juiste knopcombinaties op het ritme van oude klassiekers, wat in latere levels aanvoelt als een complexe dans. Een gevoel dat, meer dan twintig jaar na het eerste deel, nog steeds de moeite waard is.

Written By
More from Aubrey Mason

Moonlighter en vier andere spellen

Aan ik belde we kiezen elke maand een nieuw topspel dat voor...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *