SpaceX-concurrent Blue Origin voltooit de eerste suborbitale lancering in 10 maanden

Potentiële SpaceX-concurrent Blue Origin heeft voor het eerst in 10 maanden een suborbitale lancering van zijn herbruikbare New Shepard-raket voltooid.

Oorspronkelijk ontworpen om al in 2017 te helpen een nieuwe golf van ruimtetoerisme in te luiden, lijkt het toeristisch lanceringsdebuut van de New Shepard-raket – naast SpaceShipTwo van collega-toerismebedrijf Virgin Galactic – voor altijd “een paar vluchten” verwijderd.

In wezen dezelfde diameter als de Falcon 9-raket van SpaceX, meet New Shepard ~ 3,6 m (~ 12 ft) breed, ~ 15 m (~ 50 ft) lang, en weegt waarschijnlijk ongeveer 35 ton (~ 75.000 lb) bij de lancering. De kleine raketbooster wordt aangedreven door één BE-3-motor van vloeibare waterstof en zuurstof (hydrolox) die ~ 500 kN (110.000 lbf) stuwkracht kan produceren en is ontworpen voor wat Blue Origin “operationeel hergebruik” noemt.

In de praktijk heeft Blue Origin slechts vier New Shepards gebouwd in ~ 6 jaar en heeft dezelfde booster nog nooit twee keer in minder dan ~ 60 dagen gevlogen, ondanks een effectief blanco budget van eigenaar Jeff Bezos sinds de oprichting van het bedrijf in 2000.

De eerste trap van Falcon 9 is zo’n drie keer groter, dertien keer zwaarder en dertien keer krachtiger dan New Shepard en vliegt nog steeds routinematig hoger en sneller ter ondersteuning van missies van orbitale klasse. (SpaceX)

Het is echt moeilijk te doorgronden waarom Blue Origin, als New Shepard in staat is tot semi-snel hergebruik, de kleine raket de afgelopen vier jaar gemiddeld maar eens in de zes maanden heeft gelanceerd. Als het bedrijf echt routinematig ruimtetoeristen boven de Karmanlinie (100 km) wil lanceren, eigenlijk demonstreren veiligheid met zoveel mogelijk opeenvolgende succesvolle lanceringen is een no-brainer gezien een effectief onbeperkt budget en schema.

Anders gezegd, Blue Origin is technisch twee jaar opgericht voordat SpaceX. In de 6-7 jaar sinds de start van Bezos begon met de bouw van de eerste New Shepard, heeft het bedrijf in totaal slechts vier voertuigen gebouwd, waarvan er één werd vernietigd toen het zijn eerste landingspoging mislukte. In datzelfde tijdsbestek heeft SpaceX ~ 50 Falcon 9 en Falcon Heavy-boosters gebouwd en 83 succesvolle lanceringen voltooid, waarvan er slechts één opzettelijk suborbital was.

In de tien maanden die Blue Origin nodig heeft gehad om te voltooien twee suborbitale lanceringen van dezelfde nieuwe Shepard 3-booster, SpaceX heeft 18 Falcon 9-lanceringen voltooid, cirkelden rond meer dan 600 zelfgebouwde Starlink-satellieten, word het eerste privébedrijf in de geschiedenis dat astronauten in een baan om de aarde lanceerde, heeft het eerste geüpgradede Cargo Dragon-ruimtevaartuig naar Florida, landde een booster na een satellietlancering voor het Amerikaanse leger, versla de Space Shuttle van NASA om te maken Falcon 9 ‘s werelds snelst herbruikbare raket, voltooid zes lanceringen van orbitale klasse met dezelfde Falcon-booster, uitgevoerd twee succesvolle hoptests van Starship, een decennia oud wereldrecord verpletterd met een Raptor-motor, en veel veel meer.

ULA’s Vulcan, Blue Origin’s New Glenn en SpaceX’s Starship. (ULA / Blue Origin / SpaceX)
New Glenn is een enorme herbruikbare raket die ~ 82 m (270 ft) hoog zal zijn en in staat zal zijn om tot 45 ton (100.000 lb) naar een lage baan om de aarde (LEO) te lanceren.  (Blauwe oorsprong)
New Glenn is een enorme herbruikbare raket die ~ 82 m (270 ft) hoog zal zijn en in staat zal zijn om tot 45 ton (100.000 lb) naar een lage baan om de aarde (LEO) te lanceren. (Blauwe oorsprong)

Terwijl Blue Origin technisch werkt aan New Glenn – een enorme herbruikbare raket van orbitaalklasse met vergelijkbare prestaties als Falcon Heavy – en de krachtige BE-4-motor, bedoeld om zowel New Glenn als ULA’s nieuwe Vulcan-raket van stroom te voorzien, lijken beide in de problemen met technische problemen en vertragingen. Tijdens Blue Origin’s officiële New Shepard Flight 13 (NS-13) webcast heeft het bedrijf geen van beide programma’s één keer genoemd.

Bekijk de nieuwsbrieven van Teslarati voor snelle updates, perspectieven op de grond en unieke glimp van de raketlancerings- en herstelprocessen van SpaceX.

READ  Pokimane explodeert Twitch over "Hot Tub" -streams
Written By
More from Lesley Curry
Nintendo Game Boy krijgt na 31 jaar release een nieuwe exclusieve game
De Nintendo Game Boy krijgt 31 jaar na de release in 1989...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *