SPELLEN. MUD: politiek op het smerigste niveau

Als beleidsmakers één ding heel goed kunnen, is het de modder gooien om de oppositie in een slecht daglicht te stellen. Het kaartspel MUD van Pillbox Games is net zo smerig. Samen met een paar rijke tycoons probeer je de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beheersen door stemmen te kopen en schandalen rond de tegenstanders naar de media te lekken.

MUD bestaat uit actie-, stem- en schandaalkaarten. Aan het begin van het spel trek je 7 kaarten. Tijdens je beurt mag je je invloed gebruiken om stemmen te kopen. Dit doe je door maximaal 3 stemkaarten voor je te leggen in 4 kolommen, die elk een ander deel van de Verenigde Staten vertegenwoordigen: Zuid, Middenwesten, Noordoost en West.

Omverwerp de oppositie

Naast het werven van stemmen kun je ook actiekaarten spelen. Dit zijn de ratten die infiltreren en de campagnes van je tegenstander ondermijnen. Een actiekaart kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je stemmen van iemand anders steelt, of je wilt misschien dat die speler zijn beurt overslaat. Hoewel deze kaarten je een enorm voordeel geven, brengen ze ook een risico met zich mee, want elke keer dat je er een speelt, moet je ook een schandaalkaart met de afbeelding naar beneden voor je neerleggen. Door je tegenstanders te saboteren, maak je jezelf kwetsbaar voor een tegenaanval! Een actiekaart onthult de duistere geheimen van een tegenstander door een van zijn schandaalkaarten om te draaien. Zo’n schandaal kan je stemmen kosten voor een bepaalde partij of een bepaalde regio, waardoor je campagne ineens in de soep eindigt. Het is dus een kwestie van overleg welke partij je gaat steunen en hoeveel schandalen je in je zoektocht naar glorie onder de mat probeert te vegen. Als je beurt voorbij is, voeg je kaarten toe totdat je er nog eens 7 in je hand hebt.

READ  Bliksem in Bihar laat 15 doden achter

Zoals we allemaal weten, gaat politiek ook over compromissen sluiten en deals sluiten. In MUD wordt het ten zeerste aanbevolen om coalities met anderen te vormen – en ze vervolgens genadeloos in de rug te steken! – om kaarten te ruilen of het effect van een actiekaart te delen. Dit betekent natuurlijk ook dat de resulterende schandaalkaart ook door die spelers wordt gedeeld.

Om de winnaar te zijn, moet u in alle regio’s van de Verenigde Staten ten minste 3 stemmen voor dezelfde partij behalen.

Wij oordelen

Met een fantastisch spel zoals Bijwerkingen op hun record zijn de verwachtingen voor Pillbox Games niet de minste.

Bij MUD is kennis van het Amerikaanse verkiezingsmechanisme niet nodig, maar het kan u helpen uw strategie dienovereenkomstig aan te passen. U zult bijvoorbeeld in de ene regio sneller conservatieve stemmen kunnen werven dan in een ander liberaal deel van het land.

Hoewel MUD nog een juweeltje is onder de kaartspellen als het gaat om herspeelbaarheid en spelregels, laat het artwork momenteel te wensen over. Door de stijlbreuk tussen de actie- en stemkaarten lijkt het alsof er twee verschillende spellen zijn geschud. De stemkaarten zijn dan weer onnodig bezet.

MUD is beschikbaar via Kickstarter en zal later ook te koop zijn in de spellenwinkel bij jou in de buurt of via de website van Pillbox-spellen.

Rufus Verswijvel

Written By
More from Aubrey Mason

Geen verkiezingswinnende machine, BJP werkt voor mensen, PM Narendra Modi voor feestwerkers

PM Narendra Modi spreekt BJP-medewerkers aan via videoconferenties New Delhi: Premier Narendra...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *