Vergeet Ubuntu 24.04 LTS, wat je deze maand wilt downloaden is Fedora Silverblue 40

Vergeet Ubuntu 24.04 LTS, wat je deze maand wilt downloaden is Fedora Silverblue 40

Deze maand is het een half jaar geleden dat Ubuntu twintig jaar bestaat, wat ook samenvalt met de release van Ubuntu 24.04 LTS, maar ik moet zeggen dat het niet de glimmende nieuwe distro is die ik zou willen installeren. In plaats daarvan kies ik een specifieke versie van Fedora 40, Fedora Silverblue 40, die ook deze maand uitkomt.

Een beetje geschiedenis

Als je Linux pas vanaf 2012 hebt gebruikt, heb je het waarschijnlijk gemakkelijk kunnen installeren en instellen; Dit komt omdat er veel moeite is gedaan om installatieprogramma's gebruiksvriendelijk te maken, en in veel gevallen worden software en stuurprogramma's van derden nu kant-en-klaar geïnstalleerd.

Het was echter niet altijd zo en het was een hele klus om Linux aan de praat te krijgen. Dit is een van de dingen die Canonical met Ubuntu wilde oplossen, omdat het Linux eenvoudiger wilde maken voor gebruikers.


Toen ik Linux voor het eerst begon te gebruiken, begon ik Ubuntu 8.04 LTS ongeveer een maand nadat het uitkwam te gebruiken en het ging prima, afhankelijk van de hardware waarop ik het wilde installeren. Het was lang niet zo eenvoudig als het nu is, maar het was een enorme verbetering ten opzichte van de stand van zaken voordat Ubuntu bestond.

Achtergrond in Ubuntu 8.04 LTS is “Hardy Heron”.

Nog een opmerkelijke gebeurtenis uit het verleden

Als fulltime Linux-gebruiker kan ik me de lente van 2008, toen ik Linux ontdekte, heel duidelijk herinneren. Een andere gebeurtenis die ik me ongeveer anderhalf jaar later herinner, was toen Google een keynote hield waarin ChromeOS werd geïntroduceerd en verschillende daaropvolgende video's die ze uitbrachten, waarin de constructie en aanzienlijke vooruitgang op het gebied van beveiliging en stabiliteit werden getoond die ChromeOS biedt ten opzichte van traditionele besturingssystemen zoals Windows, macOS en Linux.

Zoals we allemaal weten, is een van de grootste problemen met ChromeOS dat het een web-first-systeem is. Hoewel dit probleem in de loop van de tijd minder belangrijk wordt, is het nog steeds een probleem. Het is alsof je een volwaardige desktopcomputer nodig hebt, je een minder veilig besturingssysteem moet gebruiken.

Betere architectuur voor volledige desktop-pc's

Hoewel ik er later achter kwam, heeft het Fedora Project in mei 2018 naast Fedora 28 een “atomaire” versie van zijn desktopbesturingssysteem uitgebracht. Deze versie heet Fedora Silverblue en is compleet, maar niet veranderlijk.

Onveranderlijk betekent niet dat u niets kunt doen. U kunt uiteraard uw software installeren en uw documenten overbrengen, waar het naar verwijst is het platform; Dingen die je idealiter niet wilt bederven.

Met deze alleen-lezen architectuur voor de systeembasis betekent dit dat u een stabieler systeem krijgt dat minder gevoelig is voor fouten. Bovenop deze solide basis wordt u sterk aangemoedigd en min of meer geïnstrueerd om Flatpak-versies van de software te gebruiken, wat betekent dat ze allemaal in hun eigen kleine kastje zijn ondergebracht, gescheiden van het platform, wat de veiligheid van uw systeem verbetert.

Bovendien ontvang je met Fedora Silverblue vrijwel onmiddellijk de nieuwste software-updates nadat je inlogt bij je sessie; GNOME is standaard ingesteld om automatisch updates te downloaden en deze te installeren de volgende keer dat u uw computer uitschakelt; Dit zorgt ervoor dat uw software up-to-date is en minder kwetsbaar voor misbruik.

READ  Download de KENS 5 plus streaming-app voor on-demand content
Slechts enkele programma's in GNOME-software.

Omdat het iets gebruikt dat OSTree heet, heeft Fedora Silverblue een leuke kleine functie die een eerdere versie van je systeem opslaat (vóór de laatste updates), waar je altijd naar terug kunt keren als je merkt dat er iets kapot is. Deze snapshot-functie is ook handig als je besluit tussen verschillende atomaire versies van Fedora te wisselen, het is wat geavanceerder, maar je kunt erover lezen in Fedora documenten (zie de laatste drie paragrafen van de upgrade sectie).

Voor mij brengen de verbeteringen van Fedora Silverblue en de andere Atomic-releases (één voor de meeste andere desktopomgevingen) veel van wat Google beloofde met ChromeOS naar de traditionele desktopscene. Ik zou ook willen zeggen dat de introductie van atomaire desktops voor de veiligheid net zo goed is als Ubuntu twintig jaar geleden voor het gebruiksgemak deed.

Jouw keuze voor deze maand

Het Fedora Project bereidt de Fedora 40-serie voor op release op 23 april, terwijl Canonical op 25 april Ubuntu 24.04 LTS zal uitbrengen. Hoewel er een argument is om voor Ubuntu te kiezen als je vele jaren op één versie wilt blijven in plaats van elke 13 maanden te upgraden, denk ik dat de meeste mensen er baat bij zouden hebben als ze voor Fedora Silverblue zouden kiezen.

Je krijgt niet alleen een betere beveiligingsconfiguratie, maar Fedora komt in sommige gevallen ook met nieuwere software, zoals de GNOME bureaubladomgeving. Voor eindgebruikers is dit waarschijnlijk de meest ideale optie, terwijl minder wijzigingen aan Ubuntu gerechtvaardigd zijn in het bedrijfsleven en misschien ook in het onderwijs.

Mijn ervaring met Fedora Silver Blue

Ik kwam Fedora Silverblue pas relatief recent tegen, maar ik moet zeggen dat het mijn favoriet is als het wordt vergeleken met andere systemen zoals Ubuntu en Linux Mint. Ik waardeerde niet alleen de extra beveiliging en de gedetailleerdere update-instellingen, maar het was ook een genot om op deze beperkte laptop te werken.

Een ander ding dat ik leuk vind aan Fedora in het algemeen is het Fedora Writer-gereedschap voor het voorbereiden van Silverblue-installatiemedia. Fedora Writer is beschikbaar op Windows, macOS en Linux – het laat je de gewenste versie van Fedora en de USB-stick waar je naartoe wilt schrijven selecteren, downloadt het besturingssysteem, verifieert het, schrijft het naar de media en controleert vervolgens de installatiemedia op schade.

De veiligheid die wordt geboden door het verkrijgen van Fedora Silverblue via Fedora Writer, gecombineerd met de inherente veiligheid van Fedora Silverblue, maakt het een zeer flexibele optie, vooral wanneer het aantal cyberaanvallen voortdurend toeneemt. Voor degenen die het zich niet herinneren: Linux Mint werd acht jaar geleden gehackt en de kwaadaardige ISO werd vervangen door de legitieme; Dit incident heeft bijgedragen aan de noodzaak om ISO-images te verifiëren, wat Fedora Writer automatisch doet.

Een potentieel nadeel van Fedora Silverblue voor sommige gebruikers is de afhankelijkheid van Flatpaks. Als u veel desktoptoepassingen gebruikt, kan het zijn dat één programma niet beschikbaar is. Ik raad aan om dit te controleren Platte jurk Om te zien of Flatpak er is voor alle software die je nodig hebt, maar er is veel van beschikbaar, dus de meeste mensen zouden gedekt moeten zijn.

READ  Download PUBG Mobile Lite 2023 Apk: volg de stappen om te downloaden

Als je al je applicaties in Flathub vindt, is de beste manier om ze na installatie te installeren, ernaar te zoeken in het hulpprogramma dat bij Fedora geleverd wordt en een zoekopdracht uit te voeren; Alles wat op Flathub staat, zit ook in software.

Gebaseerd op mijn gebruik van Fedora Silverblue 39 s de afgelopen maanden, is mijn ervaring zeer positief. Ik denk dat mijn grootste probleem (het is eigenlijk geen groot probleem) is dat het systeem direct nadat ik heb ingelogd, besluit de beschikbare updates op te halen. Bovendien moet je voor iedereen die Firefox gebruikt Mozilla's Flatpak-versie van Firefox in GNOME installeren, zodat je geen problemen zult hebben met het afspelen van video op internet, en het zal ook vrij zijn van Fedora-aanpassingen aan die browser.

Deze laptop heeft enkele problemen vanwege de aard van de CPU (dual core 1,1 GHz), dus wanneer hij updates begint te downloaden en ik de browser probeer te openen, kan het een beetje lastig worden, maar over het algemeen wordt dit probleem snel opgelost en gaat het apparaat weer snel weg (ish). De meeste mensen zouden dit probleem niet moeten hebben als ze de afgelopen tien jaar een fatsoenlijke computer hadden gekocht.

Eén van de onzekerheden voor mij is hoe succesvol de grote upgrade naar Silverblue zal zijn, dat zal ik eerst proberen als Fedora Silverblue 40 later deze maand uitkomt. Als het op de updates lijkt, verwacht ik helemaal geen problemen.

Hier zijn de specificaties van mijn laptops, als je het je afvraagt

Omdat ik mijn laptophardware vermeldde, dacht ik dat het gepast zou zijn om meer details te delen over de specifieke laptop die ik gebruik om Fedora Silverblue uit te proberen. Ik heb er eerder Ubuntu, Linux Mint en, in beperkte mate, Windows 10 op uitgevoerd. We hebben hier gezien hoe ze allemaal werken.

Enkele belangrijke specificaties zijn als volgt:

  • CPU: Intel® Celeron® N4000 (1,1 GHz) x 2
  • geheugen: 4,0 GB
  • Grafisch: Intel® UHD Grafische kaart 600 (GLK 2)
  • Schijfruimte: 500 GB

Zoals je kunt zien, zou RAM voldoende moeten zijn om een ​​besturingssysteem en sommige applicaties uit te voeren, en ik weet zelfs dat dit genoeg is omdat ik heb gezien dat de geheugenbeheerder niet vol raakt, zelfs niet terwijl het apparaat het moeilijk had; Alles tot aan de ondermaatse dual-core CPU.

Van alle besturingssystemen waren Windows 10 en Ubuntu absoluut de zwaarste. Als ik het me goed herinner, was er een zeer vervelende bug die ik tegenkwam in Ubuntu, waarbij het hele systeem vastliep als ik probeerde mijn gegevens naar een back-up te verplaatsen.

De Cinnamon-versie van Linux Mint was goed, beter dan een van de veronderstelde light-versies eigenlijk, maar voor mij was het nog steeds niet zo soepel als Fedora Silverblue.

Ik ben er niet helemaal zeker van of dit de manier is waarop GNOME met dingen omgaat, maar Fedora Silverblue lijkt achtergrondapplicaties te beperken om maximale prestaties mogelijk te maken voor de software die wordt aangeboden. Dit voelt een beetje anders aan vergeleken met andere besturingssystemen die ik heb gebruikt en het komt deze laptop zelfs enorm ten goede.

Het feit dat Fedora Silverblue prima werkt op een laptop met weinig vermogen benadrukt dat het een geweldige optie zou moeten zijn voor de meeste mensen die het erop proberen te installeren. Dit feit brengt ons bij het volgende punt dat ik wil bespreken.

READ  De download van de GTA Online Winter Update wordt vroeg gelanceerd

Oplossing voor computers die Windows 11 niet ondersteunen

Dit hoofdartikel bevatte een groot deel van de herinneringen. Sinds ik Linux in 2008 ontdekte, vinden veel van onze computeractiviteiten online plaats, en ik heb dit artikel zelfs geschreven in Google Docs, een op een webbrowser gebaseerd kantoorpakket. Met deze trend weg van desktopapplicaties is het feit dat Linux sommige Windows-software niet ondersteunt geen probleem, en trouwens, Linux biedt in veel gevallen een aantal geweldige alternatieven.

Analysebureau Canalys meldde in december dat 240 miljoen pc's op stortplaatsen zouden kunnen belanden nadat Windows 10 in oktober 2025 afloopt, omdat mensen hun apparaten upgraden om Windows 11 te krijgen. Eerlijk gezegd is dat een milieuramp, aangezien veel van deze computers waar ik bij ben gecrasht geen problemen hebben veroorzaakt allemaal behalve het feit dat ze niet aan een aantal willekeurige vereisten voldoen.

Met dit in gedachten zou ik Fedora Silverblue aanbevelen aan iedereen die met het end-of-life-dilemma van Windows 10 wordt geconfronteerd. Zelfs als je besluit een andere machine met Windows 11 te kopen, heb je op zijn minst een reserve-pc of een pc die je aan iemand anders kunt geven. vrienden of familie als bewijs dat u weet dat dit het geval zal zijn. Het draait op een veilig besturingssysteem. .

Hoe zit het met Ubuntu?

Kijk, ik hou van Ubuntu, maar de kern is nog steeds hetzelfde als twintig jaar geleden toen het werd uitgebracht, en is te afhankelijk van deb-pakketten. Canonical slaagde er ook niet in de gemeenschap te overtuigen van de voordelen van snelle pakketten, net zoals het faalde met de Unity-desktop. Dus ik denk dat met Fedora's meer geavanceerde atomaire desktop en zonder de politiek rond de kaper, Fedora Silverblue 40 de betere distributie van keuze voor april op Ubuntu 24.04 LTS vertegenwoordigt.

Hopelijk zal het Fedora-project blijven werken met zijn Atomic-desktops en deze tot de standaard maken, en ik hoop dat Canonical rechtop zal blijven zitten, het zal opmerken en ook een soortgelijke stap zal zetten. Zoals het er nu uitziet, biedt Canonical niets gelijkwaardigs aan Fedora Silverblue voor desktopgebruikers, wat jammer is, ik zou graag willen dat ze die kant op gaan, of dat het op zijn minst een alternatief wordt voor de hoofdversie van Ubuntu.

Slotopmerkingen

Tenzij er iets heel ergs gebeurt tijdens het upgraden naar Fedora Silverblue 40, moet ik zeggen dat ik volledig toegewijd ben aan Fedora Silverblue. Ik heb Ubuntu en Linux Mint de afgelopen tien jaar intensief gebruikt, en voor mij zijn geen van beide opgewassen tegen Silverblue. Het lijkt er eindelijk op dat we de meeste beveiligingsvoordelen van ChromeOS kunnen benutten met de volledige desktopervaring.

Als je ervaring hebt met Fedora Silverblue, wil ik graag je mening over het onderwerp horen en als je belangrijke problemen hebt, laat het me dan weten in de commentarensectie. Als u deze maand het besturingssysteem van uw computer wilt upgraden of wijzigen, welke route zou u dan nemen? Ubuntu, Fedora Silverblue of een derde optie?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *