Veteraan Edwin Vermetten ontvangt Michiel de Ruyterprijs voor bijzonder lied tijdens Invictus Games

Veteraan Edwin Vermetten ontving maandag de Michiel de Ruyterprijs tijdens een aangepaste editie van de Canal Catwalk in Amsterdam. De editie was een eerbetoon aan de veteranen als onderdeel van 75 jaar vrijheid. Hij ontving de prijs voor zijn bijzondere actie tijdens de Invictus Games twee jaar geleden. “Ik ben er trots op.”

De tennisser en Bosnische veteraan uit Baarle-Nassau wist zijn Britse tennispartner Paul Guest in 2018 op bijzondere wijze te kalmeren door na zijn paniekaanval door een vliegende helikopter een lied uit de Disney-film Frozen te zingen. Het zingen was succesvol en de twee wonnen hun wedstrijd. Volgens de jury is de manier waarop Vermetten zijn empathie toont hartverwarmend en dwingt de actie diep respect af.

Hij pakte zijn teamgenoot en zonder een vooropgezet plan wist hij Paul te kalmeren. “Kijk in mijn ogen en laat het gaan”, zei ik tegen hem. En toen kwam dat liedje ineens bij me op en begon ik te zingen “, vertelde hij eerder aan Omroep Brabant.

Vermetten wordt nog regelmatig herkend naar beelden van de actie twee jaar geleden viraal gingen. “Als mensen horen wat ik doe of dat ik een veteraan ben, zeggen ze: ‘ben jij niet degene …?’ In Australië werd het zelfs het nieuwsitem van het jaar. Dat hoorde ik van Australiërs die ik in Sydney ontmoette. Ze lieten het me weten via Facebook ”, zegt hij nuchter.

Tweemaal goud
De veteraan heeft in de tussentijd zeker niet stilgezeten. “Een jaar geleden werd ik tweevoudig militair wereldkampioen atletiek op de Wereld Militaire Spelen in Wuhan. Ik won de tweede medaille voor het 200 meter lange dashboard in rolstoel. Het was achttien jaar na mijn ongeluk op de dag van vandaag. En bijna precies erop. Op het moment van mijn ongeluk kreeg ik een gouden medaille en speelde het Wilhelmus. Dus ik stond daar met tranen in mijn ogen, de tolk vroeg waarom ik emotioneel was. Toen stonden de tolk en enkele journalisten te huilen. De cameraman opgenomen dat. en die video is viraal verdwenen in China. Zes miljoen mensen hebben dat in één dag in China gezien ”, zegt hij.

READ  John Kasich zal op de Democratische Conventie spreken ter ondersteuning van Joe Biden

Vermetten vond dat een goed moment om afscheid te nemen van zijn sportcarrière. “Achttien jaar daarvoor kreeg ik te horen dat ik dood zou gaan. En al die jaren later op de dag krijg ik mijn tweede gouden medaille en hoor ik het Wilhelmus klinken. Ik dacht: de cirkel is nu rond.”

Hij zal dus niet spelen tijdens de uitgestelde Invictus Games van 2021. “Maar ik ben wel ambassadeur. Het is nu de beurt aan anderen. Maar ik neem de rol van ambassadeur met beide handen op.”

Marco Kroon
De prestigieuze Michiel de Ruyterprijs werd eerder gewonnen door onder meer Marco Kroon. Hij ontving de prijs in 2014 vanwege zijn ‘uitzonderlijke verdiensten voor de (inter) nationale samenleving en voor zijn hele carrière’. Kroon zou de prijs eigenlijk aan Vermetten toekennen, maar moest vanwege gezondheidsproblemen thuis blijven. “Dat was jammer. De prijs was er niet minder om, maar ik had hem graag van Marco Kroon willen ontvangen.”

Written By
More from Aubrey Mason

Je kunt nu je echte huisalarm laten klinken wanneer je Rust-basis wordt bestormd

We zitten in een nieuwe maand, wat een nieuwe Rust-update betekent. Er...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *