Games bieden hoop in een dramatisch jaar voor popmuziek

Het Britse dans- en dj-duo Disclosure leefde jaren in de richting van de zomer van 2020, met eindelijk een mooie nieuwe plaat en een wereldwijde festivaltour. Je zou denken dat ze wanhopig waren toen het concertschema werd gewist. Nu misschien wel, maar ze lieten het niet zien. Ze bedachten een alternatief voor een verloren zomer in de echte wereld en bouwden een nepzomer in een virtuele wereld waar iedereen kan doen alsof er niets aan de hand is.

In het spel Minecraft de broers Guy en Howard Lawrence ontwierpen ‘Disclosureland’ met 108.851.972 digitale bouwstenen. Liefhebbers van het spel – ongeveer 125 miljoen wereldwijd – kunnen door een prachtig heuvelachtig landschap wandelen, de nagebouwde keuken van Guy bezoeken en afdalen naar drie ondergrondse houseclubs. Daar ziet en hoort de gamer de heren spelen, en kan iedereen in kratten met platen graven en op zoek gaan naar obscure nummers. Pas op dat je niet wordt meegesleurd door een geest op de dansvloer.

De coronacrisis is natuurlijk een gruwelijke showstopper voor popmuziek, maar hoewel je de neiging hebt om de hele dag met je hoofd in een onweerswolk rond te lopen, zijn er ook lichtpuntjes. De ongebreidelde creativiteit die online, en vooral in de gamewereld, is ontketend, is op zijn minst optimistisch en biedt zelfs een vleugje perspectief in de somberste covid-scenario’s.

Eind april verscheen de Amerikaanse rapper Travis Scott in de game Fortnite, waar hij een futuristische arena voor zichzelf had gebouwd. Gamers die op de afgesproken tijd op de afgesproken plaats kwamen, konden dansen met hun avatars aan de voeten van de rapper. Het was bizar en verbazingwekkend leuk. In juni is de blokwereld van Minecraft hield een compleet festival. En hoewel dat volgens sommige bezoekers een digitaal equivalent was van het legendarische mislukte Fyre Festival, gebeurde er toch iets – bij gebrek aan beter.

READ  Nintendo Plugs Zelda: Skyward Sword HD met het nieuwe "Button-Only" controlesysteem

Live shows van Diplo volgden Fortnite. Van de band Weezer een special gemaakt Weezer Island Fortnite, en de indieband Black Country, New Road presenteerde zich in de game Sims. En zo wordt noodgedwongen een pad uitgestippeld naar een verre horizon, waar niemand je in het gezicht niest, maar waar wel een soort muzikaal samenzijn te vinden is.

En toen zagen we vorige week een ietwat verontrustende maar ook zeer creatief ontworpen, publiekloze presentatie van de MTV Video Music Awards. Vooral het spectaculaire optreden van The Weeknd vanaf het dak van een wolkenkrabber in New York, waar een zoemende helikopter naar zijn show keek, leek een scène uit de scifi-klassieker. Blade Runner. En de rapper Megan Thee Stallion verraste de online wereld met een geweldige livestream, waarvan in de Verenigde Staten viel iedereen van zijn bureaustoel.

Binnenkort, mocht de coronastorm ooit voorbij zijn, kijken we terug op een rampzalig jaar voor popmuziek en natuurlijk de hele cultuur, maar misschien moeten we 2020 ook onthouden als het jaar waarin pop een compleet nieuwe muziekplaneet begon te ontwikkelen, waar de mogelijkheden zijn grenzeloos en het besmettingsrisico nihil.

Written By
More from Lesley Curry

Apple lanceert vrijdag zijn abonnementsbundel, Apple One

Een blik vanuit de Apple Store op Fifth Avenue in New York...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *