Waarom de game Among Us in 2020 opeens een grote hit was | NU

Het kleine indiegame Onder ons werd in 2020 een van de meest populaire spellen ter wereld.

Softwaremaker Inner Sloth Onder ons uit in 2018. In de game worden vier tot tien spelers gedropt op een kapot ruimteschip dat ze samen moeten repareren. Dit kan met willekeurige spelers, maar is het beste met een groep vrienden.

De twist: onder de spelers zitten ook saboteurs die in het geheim hun metgezellen vermoorden. Dit doen ze als je bijvoorbeeld losse kabels aansluit of een computer kalibreert, zodat de dader niet in beeld is.

Wanneer een lichaam wordt gevonden, teleporteert iedereen naar een vergaderruimte en bespreekt hij wie de mogelijke dader was. Zijn soort Wie is de mol? van Weerwolven uit Wakkerdam in spelvorm, die je zowel op pc als smartphone kunt downloaden.

Niet meteen een succes

Toch werd de game niet meteen een hit en verdween snel naar de achtergrond. Pas in 2020 werd de game ineens immens populair, nadat een groep Amerikaanse streamers de game had opgepikt op streamingsite Twitch.

De streamers speelden samen games op het platform, waar fans konden kijken. De game explodeerde: dit jaar zijn het zes miljoen uur geleden Onder ons gestreamd. De game trekt elke dag bijna 100.000 kijkers.

Het was een grote verrassing voor Inner Sloth. Het bedrijf achter de hit bestaat uit slechts vier mensen, die eerder een handvol kleinere, artistieke games hadden gebouwd.

Mede dankzij Amerikaanse politicus geraakt

De Amerikaanse politicus Alexandria Ocasio-Cortez streamde de game in oktober van dit jaar ook om kijkers te motiveren om naar de stembus te gaan voor de presidentsverkiezingen. Het werd uiteindelijk een van de meer populaire shows op Twitch, met een piek van 435.000 gelijktijdige kijkers. Ze speelde opnieuw in november en haalde $ 200.000 (ongeveer 165.000 euro) op aan donaties voor verschillende goede doelen.

READ  Contacttracering in Florida: Aangezien Covid-19-gevallen toenemen, slagen de gezondheidsautoriteiten in Florida er vaak niet in om contactopsporing te doen

In december staat de game doorgaans in de top 20 van meest bekeken titels op Twitch. Het spel Fortnite scoort gemiddeld nog steeds beter, waarschijnlijk omdat het gemakkelijker is om te streamen. Een pot Fortnite iedereen kan spelen en uitzenden, maar voor Onder ons je maakt liever afspraken met vrienden.

Ook in Nederland een hype

De game wordt ook in Nederland door steeds meer streamers en videomakers gespeeld. Bij de Friese YouTuber Ronald Vledder scoren zijn video’s van de game nog steeds bovengemiddeld. “Je merkt echt dat het een hype is”, zegt hij in een gesprek met NU.nl.

Volgens Vledder is het een soort spel dat je zelden ziet. “Je kunt er helemaal niet goed in zijn, je speelt door simpelweg simpele taken uit te voeren. Maar je moet wel goed zijn in liegen tegen je vrienden.”

“Dat kan ik zelf niet. Blijkbaar word ik ineens heel kalm als ik iemand probeer te misleiden, zodat vrienden me gelijk vertellen. Maar het is hilarisch om uit een potje te weten te komen op wie je kunt vertrouwen.”

Dat het spel in coronatijd populair werd, is volgens hem geen toeval. “Je kunt het spel spelen met mensen die je in het echt niet kunt zien. Ik heb ook een aantal nieuwe vrienden gemaakt bij games. Mensen met wie ik nog nooit eerder heb gesproken. Dat is geweldig.”

Written By
More from Aubrey Mason

Nieuwe games, nieuwe deals en weer een gratis speelweekend

Eerder deze week werden we al verrast met twee Far Cry-games op...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *