Walmart en andere retailers vechten tegen ‘bots’ die hete producten pakken

Door Richa Naidu en Melissa Fares

CHICAGO / NEW YORK (Reuters) – Zeven keer vorige maand slaagde Benjamin Karmis, een 26-jarige priester uit Wheaton, Illinois, er niet in om de nieuwste Sony PlayStation 5-videogameconsole te bemachtigen van winkelsites zoals Walmart Inc en Facebook Marktplaats.

Maar het was niet omdat iemand anders hem voor de aankoop versloeg.

In plaats daarvan werden Karmis en andere shoppers overtroffen door de zogenaamde “scalper bot” -software, die wederverkopers gebruiken om producten online te pakken en ze even later opnieuw aan te bieden tegen aanzienlijke mark-ups op eBay en Amazon Marketplace.

De coronavirus-pandemie die miljoenen klanten thuis heeft gehouden, heeft ook dergelijke wederverkopers aangemoedigd, wier hightech-arbitrage – legaal in de meeste landen – het dagelijkse winkelend publiek verdriet bezorgt.

“Het is onmogelijk dat ik beter voorbereid had kunnen zijn om er een te krijgen, en ik heb elke keer gefaald”, zei Karmis.

Dit jaar hebben bots zich ook gericht op essentiële goederen uit het pandemie-tijdperk, waaronder P & G’s Charmin-toiletpapier en Reckitt Benckiser’s Lysol. In Groot-Brittannië hebben bots zelfs boodschappenbezorgplekken weggehaald die zijn gereserveerd voor ouderen.

Retailers proberen nieuwe tactieken uit, aangezien de pandemie de door bot aangedreven wederverkoop heeft verbreed naar nieuwe productcategorieën en de aantrekkingskracht van wederverkoop heeft vergroot in een tijd waarin veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt, aldus consultants en cybersecurity-experts.

Sommige winkels hebben gezworen om de cyberbeveiligingsmaatregelen op te voeren. Anderen hebben de beschikbaarheid verspreid of alleen producten aangeboden aan een handvol gevestigde klanten.

“Aangezien botscripts voortdurend evolueren en herschreven worden, hebben we onze eigen botdetectietools gebouwd, geïmplementeerd en continu bijgewerkt, waarmee we de overgrote meerderheid van bots succesvol kunnen blokkeren”, vertelde een woordvoerder van Walmart aan Reuters.

READ  Apple brengt het opstartgeluid terug met macOS 11 is een groot probleem

Hij voegde eraan toe: “Het online volume is dit jaar al hoog geweest dankzij COVID, en de release van next-gen consoles zorgt voor een verkeersvolume en patronen die nog nooit eerder zijn gezien.”

Sommige klanten zeiden dat de website van het bedrijf crashte toen ze probeerden een van de nieuwe consoles te kopen. Walmart zei dat zijn site ondanks veel verkeer online bleef.

‘NIET VOOR HERVERKOOP’

Scalper-bots kregen ongeveer tien jaar geleden voor het eerst bekendheid in de concerttickets en sneakermarkt in beperkte oplage, met resellers vooraan in de online wachtrij.

Hoewel de Amerikaanse wet scalpers voor ticketing verbiedt onder de federale Better Online Ticket Sales (BOTS) Act van 2016, bestaan ​​dergelijke bescherming niet voor retailers.

“Het is een beetje snode, maar is het illegaal? Nee, ”zegt Edward Roberts, applicatiebeveiligingsspecialist bij cyberbeveiligingsbedrijf Imperva.

Nike Inc, een belangrijk doelwit van wederverkopers, heeft creatieve manieren bedacht om de bots te bestrijden, zoals gevestigde leden op de SNKRS-app de kans geven om schoenen te reserveren die ze in een Nike-winkel kunnen ophalen.

In 2018 ging Nike zelfs zo ver om een ​​paar rode Air Jordan 1 sneakers aan te bieden met het opschrift “NOT FOR RESALE” op de zool. Die gaan nu voor bijna $ 1.000 op de online wederverkoopmarkt StockX.

“Het is een groot probleem, maar tegelijkertijd denk ik dat retailers nu manieren bedenken om bots te bestrijden met betere firewalls en door consumenten meer betrokken te krijgen bij zaken als loterijen in de winkel”, zegt Jay Somerville, een voormalig kledingkoper bij Nike. .

READ  ZTE Axon 20 5G is de eerste smartphone met een under-display camera

Bij Walmart kwam het meeste “aanzienlijk hogere” verkeer naar de nieuwe videogameconsoles van bots, zei de woordvoerder van het bedrijf. Op 25 november blokkeerde ‘s werelds grootste retailer meer dan 20 miljoen botpogingen binnen de eerste 30 minuten van een PS5-verkoopevenement die dag, naast andere preventieve maatregelen.

Het bedrijf voert ook after-sales audits uit, annuleert bestellingen van bots en stelt die producten beschikbaar voor reguliere consumenten.

Target Corp en GameStop Corp zeiden ook dat ze high-tech botbeveiligingssoftware op hun websites hebben, en weigerden meer details aan te bieden.

Maar aangezien dergelijk botgebruik zich uitbreidt over regio’s en productcategorieën, zijn hun codeerders de beveiligingsfunctionarissen van het bedrijf een stap voor gebleven.

De meeste scalpeerbots laden webpagina’s om de paar milliseconden opnieuw om een ​​voorsprong te krijgen bij het toevoegen van producten aan hun winkelwagentjes. Sommigen proberen zich te vermommen als honderden verschillende klanten van verschillende locaties.

Soms schakelen resellers de website van een winkelier tijdelijk uit, waardoor beveiligingsprogramma’s worden afgeleid om scalpeerbots door de kieren te laten glippen, zegt Thomas Platt, hoofd e-commerce bij Netacea, een botbeveiligingsbedrijf.

Doorverkoopbots kunnen tot $ 5.000 per stuk gaan op online marktplaatsen, of via ringen die worden gecoördineerd op sociale mediasites. Scalper-bots zijn steeds meer mainstream geworden en kunnen gemakkelijk worden gevonden door uitdrukkingen als ‘Nike bot’ of ‘PS5-bot’ in online zoekmachines in te voeren. Mensen kunnen er tijdelijk toegang toe kopen voor slechts $ 10 tot $ 20.

“Hier zit veel geld in, en de PS5 is een goed voorbeeld”, zei Platt. Netacea heeft bijvoorbeeld een console-doorverkoopring geïdentificeerd die in de laatste twee weken van november ongeveer $ 1 miljoen tot $ 1,5 miljoen verdiende.

READ  Elite Dangerous en The World Next Door gratis op Epic Games Stor

Het in het VK gevestigde CrepChiefNotify, een abonnementsservice die leden leert hoe ze bots moeten gebruiken en hen waarschuwt voor de beschikbaarheid van hot items, beweert dat klanten ongeveer 6000 nieuwe PS5’s en Xboxes hebben gekocht.

Het bedrijf zei dat het zijn lidmaatschap heeft verdubbeld tot 4.000 sinds het begin van de pandemie, toen veel van zijn leden hun baan verloren. Het zegt dat zijn klanten gemiddeld ongeveer 400 Britse ponden ($ 534,40) per gameconsole winst hebben gemaakt bij het doorverkopen ervan.

“Dit zijn bedrijven … mensen betalen hun hypotheek door dit te doen,” zei Roberts van Imperva. “Ze hebben een doel en het is financieel gemotiveerd, dus ze gaan niet weg.”

(Rapportage door Richa Naidu in Chicago en Melissa Fares in New York; bewerking door Kenneth Li, Vanessa O’Connell en Gerry Doyle)

Written By
More from Lesley Curry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *