Wassenaarders.nl | Sneller groen voor fietsers op Wassenaar – test met snelle verkeerslichten

Op 12 mei begon een experiment met Intelligent Traffic Lights (IVRI’s) op het knooppunt N14-N44. Op dit kruispunt kunnen fietsers via een app communiceren met verkeerslichten om sneller groen te worden. Fietsers zijn verplicht om deze app op hun smartphone te downloaden. De beleving is een initiatief van Rijkswaterstaat in samenwerking met de gemeente Wassenaar. Met deze ervaring wil Rijkswaterstaat onderzoeken of fietsers sneller groen worden, hoe dit werkt en welke impact dit heeft op de verkeersveiligheid.

Wethouder Caroline Claver Van Wassenaar: “We werken er hard aan om de omgeving leefbaar, veilig en bereikbaar te maken. Om mensen te stimuleren de fietsen te gebruiken, moeten we ze zo aantrekkelijk en veilig mogelijk maken. Ik ben verheugd dat Rijkswaterstaat voor dit kruispunt op de vliegersnelle fietsroute. “

Leonie Zestraten districtshoofd van Rijkswaterstaat: “De wegen rond Wassenaar en Den Haag zijn druk. Op de N14 en N44 rijden gemiddeld 10.000 voertuigen per dag. Samen met andere wegbeheerders proberen we de bereikbaarheid van dit gebied te behouden, maar we kan het niet alleen Ik nodig bewoners en bedrijven uit om hun auto alleen te gebruiken als ze die echt nodig hebben. Zeker voor korte afstanden is de fiets een prima alternatief. Met deze ervaring willen we fietsers een boost geven door het fietsen veiliger en aantrekkelijker te maken.

Hoe het werkt?

Fietsers die dit kruispunt regelmatig gebruiken, moeten een van de drie apps van de fietsers downloaden. Deze toepassingen zijn: RingRing, Schwung en Cross Cycle. Door een app op de smartphone te draaien, maakt de app verbinding met een stoplicht en krijgen fietsers sneller groen. Meer informatie over de beleving en de genoemde toepassingen vind je op de website https://ways2go.nl/nl/actie/fietserssnellergroen/

READ  Fiets Puzzel Fietsroutes - Digitale Stad Nieuwegein

Naast een betere doorstroming voor fietsers verwacht Rijkswaterstaat ook impact op de verkeersveiligheid: fietsers zullen eerder geneigd zijn te wachten tot een stoplicht groen wordt als ze daar met de app invloed op kunnen uitoefenen. Tijdens het proces wordt onderzocht of dit het geval is. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Jimmy Litzer, student aan de Universiteit Leiden, in samenwerking met Rijkswaterstaat.

Illustratieve afbeelding:
Caroline Claver-Bowman (een gemeenteraadslid) is tweede van links
Tweede van rechts: Ada Meltzer (Fietsersbond)
In een oranje jas, Leoni Zestraten (Rijkswaterstaat)

More from Madison Garrett

Play-In Picture: Maak de weg vrij voor het einde van 15 drukke games

Zeven van de acht Play-In-plekken telden na de voorlaatste lijst op zaterdag,...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *