Wat gebeurt er nu met Elder Scrolls 6, Starfield en Bethesda’s exclusieve PS5?

Microsoft heeft onthuld dat het niet per se klaar is met het werven van nieuwe ontwikkelaars, hoewel het deze week geen aankondigingen zal doen tijdens de Tokyo Game Show, waardoor geruchten over een Sega-aankoop worden stopgezet. Lees verder om te zien wat de overname van Bethesda zou kunnen betekenen, en bekijk ook onze kijk op waarom het kopen van Bethesda niet over exclusiviteit gaat.

De week begint druk met het enorme nieuws dat Microsoft ZeniMax Media heeft gekocht en, bij uitbreiding, Bethesda Softworks en zijn vele gamestudio’s. Dat plaatst franchises als Elder Scrolls, Fallout, Doom en anderen onder de paraplu van Xbox Game Studios, en roept de vraag op hoe exclusiviteit eruit zou kunnen zien voor deze grote franchises als we de nieuwe generatie betreden. In de meer nabije toekomst werpt het ook de vraag op wat er gebeurt met een paar door Bethesda gepubliceerde games die eerder exclusief op pc en PS5: Deathloop en Ghostwire: Tokyo.

De officiële verklaringen van Xbox, Microsoft, en Bethesda bieden op dit moment helaas niet veel antwoorden. Een aspect van de deal van $ 7,5 miljard is dat heeft bevestigd is dat toekomstige games van Bethesda op de dag van hun release op Xbox Game Pass zullen verschijnen, of dat nu op Xbox of pc is. Starfield is zo’n spel waarvan expliciet is bevestigd dat het Game Pass op de eerste dag raakt, en het lijkt veilig om aan te nemen dat hetzelfde geldt voor andere, onaangekondigde projecten, zoals het onvermijdelijke Fallout 5 (en het Fallout: New Vegas 2-droomproject dat sommigen schreeuwen nu om).

Maar die spellen zijn nog ver weg. Nog dringender is wat er gebeurt met Deathloop en Ghostwire: Tokyo, twee games die zijn gepland voor 2021-releases (na de recente vertraging van Deathloop) op PS5, maar niet Xbox-serie X en Reeks S. Spreken met Bloomberg, Gaf Xbox-baas Phil Spencer aan dat de exclusiviteitsregeling voor deze twee games zal worden gehonoreerd, hoewel specifieke details niet werden gedeeld, inclusief het vooruitzicht dat ze uiteindelijk op Xbox zouden komen. Wat nog belangrijker is, is dat Spencer eraan toevoegde dat, als het gaat om toekomstige door Bethesda gepubliceerde spellen, die vermoedelijk The Elder Scrolls VI en Starfield zouden omvatten, “We zullen andere consoles per geval gebruiken.”

READ  Het herbruikbare gezichtsmasker van Razer ademt de lucht in en versterkt je stem

We hebben contact opgenomen met zowel Microsoft als Bethesda voor meer informatie en zullen verslag uitbrengen met alles wat we leren. Maar het feit dat er geen nieuws over hen werd gedeeld als onderdeel van de aankondiging, suggereert dat er ofwel niets is veranderd of dat er nog niets over de huidige exclusiviteitsregeling zal worden gedeeld, omdat de overname nog niet is afgerond. (The Elder Scrolls Online is een game die nog steeds wordt ondersteund op de huidige platforms, inclusief PS4.)

Het draait allemaal om Game Pass

Het is niet ondenkbaar dat toekomstige Bethesda-games zullen blijven verschijnen op PlayStation- of Nintendo-consoles. Hoewel het geen perfect vergelijkingspunt is, ondersteunt Microsoft Minecraft nog steeds op platforms van derden, ondanks Mojang (en Minecraft Dungeons uitgebracht op Switch). Misschien worden Bethesda-games eerst op Xbox-systemen uitgebracht voordat ze later op PS5 verschijnen – we zagen dit bij The Elder Scrolls IV: Oblivion, zelfs toen Bethesda in privébezit was. Aankomende games die gepland zijn voor PS4 of PS5 zullen dat zeker nog steeds doen: Psychonauts 2 werd aangekondigd voor PS4 voordat Microsoft Double Fine kocht, en het komt er nog steeds. Als alternatief is het mogelijk dat Microsoft toekomstige, onaangekondigde games zal uitbrengen zoals ze normaal zouden zijn, maar benadruk dat je met een abonnement op Xbox Game Pass gratis toegang krijgt, dus waarom zou je meer geld uitgeven om het op PS5 te krijgen?

Xbox Game Pass is zonder twijfel een enorm onderdeel van waarom deze deal is gebeurd. Welke exclusiviteit er ook mag zijn voor Bethesda’s games, het versterken van de Game Pass-bibliotheek met alles in Bethesda’s publicatiebibliotheek maakt wat al een ongelooflijke service was, nog sterker. En nu games van de volgende generatie er steeds meer uitzien alsof een prijskaartje van $ 70 de norm zou kunnen worden, ziet het er een stuk beter uit om een ​​nieuwe Elder Scrolls of Fallout of Dishonored of wat dan ook te krijgen als onderdeel van een abonnementsprijs. Dat is vooral waar, wetende dat dit geen tijdelijke overeenkomst is, waarbij je slechts X maanden na hun release toegang zou hebben tot deze spellen. Ze komen naar Game Pass en blijven daar, net als Halo, Gears, Forza, enzovoort.

READ  De geweldige door fans gemaakte 2D-demo van Metroid Prime is uitgebracht

Het is ongelooflijk om te denken dat Microsoft en Bethesda zo’n enorme deal hebben kunnen sluiten zonder dat het lekt. Behalve dat ze iedereen op maandagochtend konden choqueren, kon Microsoft ook de impact ervan maximaliseren: het nieuws werd een dag eerder aangekondigd Pre-orders voor Xbox Series X en S ging in de uitverkoop. Dat is geen toeval. Het systeem was ongelooflijk snel uitverkocht toen het op 22 september beschikbaar kwam voor aankoop. Dit omvatte de alleen-digitale Xbox Series S, die waarschijnlijk een enorm aantal bijlagen zal hebben met een Xbox Game Pass-abonnement.

Of het nu waar is of niet, er zijn mensen die nu aannemen dat Starfield, Elder Scrolls VI, enzovoort, exclusieve Xbox-consoles zullen zijn. Ik ben hier persoonlijk sceptisch over; dit zijn dure games om te bouwen, en Microsoft ziet misschien voldoende langetermijnwaarde in het versterken van Game Pass en mogelijk het tijdelijk exclusief maken van deze games op Xbox. Maar in de aanloop naar de lancering van de next-gen console, kan het sommige mensen ertoe aanzetten om een ​​Xbox Series X of S boven een PS5 te kiezen en zo een momentum op te bouwen.

We hebben gezien dat het momentum enorm is gebleken in de afgelopen twee generaties: de sterke starts voor Xbox 360 en PlayStation 4 hielpen die consoles van stroom te voorzien en een sneeuwbaleffect te creëren tijdens hun respectievelijke generaties. Als je vriend een bepaalde console koopt, kan dat jou ertoe aanzetten om ook die console te kopen. En als je een Xbox koopt, is de kans groter dat je je abonneert op Game Pass, en dat is waar Microsoft het meest om geeft. Zelfs als je geen Xbox koopt, is er nog steeds een nieuwe markt van potentiële Game Pass-abonnees op pc en mobiel. Wat de uiteindelijke realiteit van het arrangement ook blijkt te zijn, het helpt Xbox op alle fronten.

READ  De volgende iPad Pro zal volgens de accessoiremaker minder speakerslots hebben

Nu aan het spelen: PS5 en serie X lanceren line-up wishlists | Generation Next

Written By
More from Lesley Curry

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *