Wat is VRAM? | Wat doet VRAM? | Waar wordt VRAM voor gebruikt?

PC-games zijn afhankelijk van veel verschillende factoren om soepel te werken en de best mogelijke gameplay te bieden. De belangrijkste van deze systemen is geheugen, of beter gezegd de mogelijkheid om op elk moment informatie in het systeem te halen. Als het spel problemen met de framesnelheid heeft of hapert, is het mogelijk dat de gebruikte computer een bepaald type geheugen nodig heeft, VRAM genaamd.

VRAM is essentieel als het gaat om grafische prestaties. Het is ook nodig voor algemene functies, zoals schakelen tussen verschillende open applicaties. In dit artikel wordt uitgelegd wat VRAM is, hoe het in een computer werkt en hoe het systeem het gebruikt.

Wat is VRAM?

Afbeelding via Nvidia

VRAM staat voor Video Random Access Memory. Zijn specifieke functie is om te fungeren als een buffer tussen de CPU en de weergave van de gerenderde afbeeldingen. Het komt het meest voor in grafisch-intensieve software zoals videogames of 3D-grafische ontwerpsoftware.

Er is Verschillende soorten VRAM: Multibank DRAM (MDRAM), Rambus DRAM, synchrone grafische RAM (SGRAM), venster-RAM (WRAM). Hoewel ze allemaal een unieke manier hebben om gegevens van de CPU naar de monitor over te brengen, is het niet per se belangrijk om te weten welk type VRAM wordt gebruikt.

Het verschil tussen VRAM en RAM

Hoewel ze vergelijkbare namen hebben, werken VRAM en RAM niet op dezelfde manier. RAM is het algemene systeemgeheugen dat programma’s en andere besturingssysteemtaken nodig hebben om te kunnen functioneren. VRAM zorgt echter expliciet voor grafische verwerking in computerprogramma’s zoals videogames.

Zie VRAM als een database met grafische informatie op een computer. Als VRAM de hoeveelheid informatie niet snel genoeg kan verwerken, gebruikt het systeem RAM (Random Access Memory) om het verschil in prestatiekosten te compenseren. De reden voor dit prestatieverlies is dat hoewel het geheugen dat in RAM is opgeslagen nog steeds grafische afbeeldingen kan verwerken, het niet gelijk is aan de verwerking die aan VRAM is toegewezen.

READ  Super Mario 64 Plus voegt een betere camera, continue niveaus en een altijd actieve look toe

Wat is goed RAM om complexe datafuncties te voltooien. Meer RAM in het systeem kan ervoor zorgen dat de computer sneller werkt bij het openen van verschillende applicaties en soepeler verloopt bij multitasking.

Meer RAM betekent niet altijd betere prestaties

Het is een veel voorkomende misvatting dat meer fysiek RAM-geheugen zal resulteren in betere spelprestaties. Hoewel meer geheugen een goede zaak is, is het verspild als uw computer niet snel toegang heeft tot dat geheugen. Meer RAM kan de algehele prestaties van een pc verbeteren, maar games vereisen een snelheid die groter is dan de hoeveelheid.

variërende snelheden Dit is de reden waarom een ​​grafische kaart met 4 GB GDDR3 slechter presteert dan een kaart met GDDR4 of later met dezelfde hoeveelheid RAM. Dit principe geldt ook voor RAM-modules. Een stuk RAM met een hogere snelheid kan efficiënter werken dan twee met een groter RAM-geheugen.

Hoe werkt VRAM?

Afbeelding via Nvidia

Wanneer het systeem een ​​afbeelding of afbeelding oproept om weer te geven, zal VRAM die functie verwerken en op het scherm weergeven. Afhankelijk van het type display is het VRAM-uitgangssignaal analoog of digitaal. Oude monitoren of monitoren die zijn aangesloten met een VGA-kabel gebruiken een analoog signaal om te werken, terwijl monitoren zijn aangesloten via een displaypoort of een HDMI-kabel een digitaal signaal gebruikt.

De andere functie van VRAM is als buffer tussen de CPU en de monitor. Dit wordt een dubbele poort genoemd, het scherm leest VRAM om te zien wat er op het scherm wordt weergegeven en VRAM registreert de informatie die moet worden weergegeven. Een hogere opnamesnelheid verkleint de kans op stotteren of vertragen bij het openen van de app.

READ  De Battle Royale met Cowboy-thema voor pc is aangekondigd

Wat doet VRAM?

Op het gebied van gaming is VRAM van vitaal belang om de best mogelijke prestaties tijdens een sessie te garanderen. Als het systeem niet veel VRAM heeft, zal het overschakelen naar RAM de spelprestaties verslechteren. Problemen die verband houden met een lage VRAM zijn onder meer lage of onstabiele framesnelheden, grafische pop-ups en meer.

Een voorbeeld hiervan was wijdverbreid in de begindagen van pubg, waar willekeurig pop-up gebouwen, late inzendingen en geloste texturen gebruikelijk waren. De game gebruikte destijds bijna elk beschikbaar beetje VRAM en RAM. Om het probleem op te lossen, moesten spelers de hoeveelheid VRAM voor het systeem verhogen.

Hoe VRAM te verhogen

Afbeelding via Nvidia

Het verhogen van de hoeveelheid VRAM in een systeem is niet zo eenvoudig als het kopen van meer RAM-modules. Hoewel de eerste en gemakkelijkste het kopen van een speciale grafische kaart of het upgraden naar een betere is, is het ingewikkelder dan een directe upgrade. GPU’s worden geleverd met een variërende hoeveelheid VRAM binnenin naast RAM. Nieuwere GPU’s maken raytracing, volumetrische mist en andere grafische technologieën mogelijk, dankzij verhoogde speciale VRAM en hogere overdrachtssnelheden.

Andere methoden om VRAM te vergroten, vereisen een beetje technische kennis. Een optie is om naar de BIOS-instellingen te gaan en de hoeveelheid VRAM die naar de GPU wordt gedistribueerd te vergroten. De andere omvat het wijzigen van het videogeheugen dat is toegewezen aan de grafische afbeeldingen die zijn ingebouwd in de CPU in de Register-editor naar een hoger nummer. Als u dit doet, denkt het systeem dat er meer VRAM is zonder dat er daadwerkelijk meer wordt toegevoegd.

READ  Halo: De pc-toekomst van de Master Chief Collection zal extra mod-ondersteuning en enkele uitgesneden Halo 4-ontwerpen bevatten

VRAM is systeemgeheugen dat wordt gebruikt door grafisch intensieve softwaretoepassingen die nieuwe gegevens registreren voor weergave op hetzelfde moment dat ze hun bestaande gegevens weergeven. Het is een van de belangrijkste, maar niet de enige redenen waarom games soepel verlopen, en als je er te weinig van hebt, kan dit prestatieproblemen veroorzaken.

Uiteindelijk hangt de hoeveelheid VRAM die nodig is voor een game af van de game zelf. Sommigen zullen bijna elke druppel beschikbaar VRAM gebruiken, terwijl anderen niet eens 2 GB gebruiken. Zorg ervoor dat u de aanbevolen hoeveelheid VRAM voor een game controleert en test met welke resolutie uw computer efficiënt kan werken.

Written By
More from Max Mcgee
Star Wars: Squadrons wordt gelanceerd op PS4, Xbox en pc
Star Wars: Squadrons landde op vrijdag op PS4, Xbox One en pc,...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *