Ziekenhuis weigert longpatiënt die geen mondmasker kan dragen | Radarcontroles – Radar

Sinds 1 december is een mondkapje verplicht in alle algemene ruimtes, ook in het ziekenhuis. Maar wat als u naar het ziekenhuis moet vanwege een aandoening waardoor u geen mondmasker kunt dragen? Het is Petra Sodenkamp overkomen.

Petra Sodenkamp lijdt aan de zeldzame longziekte bronchiëctasie. Dit maakt het ademen moeilijk voor haar en ze hoest veel. Het dragen van een mondmasker is voor haar dus niet mogelijk. Toen ze dit aan de balie van het Máxima MC in Veldhoven probeerde uit te leggen, kreeg ze de deur te zien. Petra’s afspraak is afgezegd.

Het meldpunt groep Elke (in) en het longfonds wordt overspoeld met meldingen van mensen die geen gezichtsmasker kunnen dragen en daardoor in de problemen komen. Want hoe laat u zien dat u een uitzondering nodig heeft?

Bewijs voor de uitzondering van de maskeerplicht

Het ministerie van Volksgezondheid verwijst onder meer naar een pas die kan worden gedownload bij Vilans, het kenniscentrum voor langdurige zorg. Een uitzonderingskaart die door iedereen kan worden gedownload. Om de kaart te bekrachtigen, stelt de overheid voor om ook eventuele relevante medicijnen te tonen, of een bewijs van aanstelling of behandeling door een arts.

Petra verklaart als bewijs dat ze de kaart, haar medicijnen en haar afsprakenkaart bij de dokter heeft getoond. Toch bleek dit onvoldoende te zijn. De receptionist zei dat ze een medische verklaring nodig had. Op de website van de overheid er wordt expliciet vermeld dat een dergelijk bewijs van behandeling geen officiële medische verklaring is. Dit mag niet door uw eigen arts worden afgegeven. De site dringt er ook op aan om niet uw eigen huisarts te bellen om een ​​document op te stellen.

READ  Maak kans op recensie en win de 'Honor new X series' - Tablets en telefoons - .Plans

Waarom geen verklaring van de behandelende arts?

Dat er geen aanmoediging is om een ​​verklaring van een behandelend arts te krijgen, sluit ook aan bij de wens van de KNMG, de landelijke artsenfederatie. Op 4 december, net na de invoering van de verplichting tot mondmaskering, drongen ze erop aan dat de behandelende artsen niet in aanmerking moesten worden genomen. Het is niet aan de huisarts om uitzonderingen uit te schrijven. Het verhoogt niet alleen de druk op de zorg, het brengt patiënten in een situatie waarin ze medische gegevens moeten delen met handhavers en brengt ook het beroepsgeheim van de arts in gevaar.

Ziekenhuis reactie

In feite zou de te downloaden pas voldoende moeten zijn. Zeker in combinatie met Petra’s medicatie en de afsprakenkaart van haar longarts. Verslaggever Fons Hendriks gaat een verhaal halen voor Petra.

De woordvoerder van het ziekenhuis zegt dat het een misverstand moet zijn geweest. ‘De maat was nieuw en het kan even zoeken’. Het is een feit dat het ziekenhuis de verplichting om de mond te maskeren strikt nakomt. De woordvoerder legt uit dat het ziekenhuis veel coronabesmettingen heeft en daarnaast zoveel mogelijk reguliere zorg toelaat. ‘Het is belangrijk dat ons ziekenhuis een veilige omgeving biedt voor de (kwetsbare) patiënten’.

Patiënten die met de downloadbare pas aantonen dat ze inderdaad geen pet kunnen dragen, mogen niet geweigerd worden. Daarom zal het ziekenhuis contact opnemen met Petra en onderzoeken wat er mis is gegaan. Lees het hier hele reactie van het Máxima MC Veldhoven.

READ  Hoe lang kunnen slechte bedrijven blijven bestaan?
More from Madison Garrett

Cold Steel Locks Tracks IV op westerse releasedata, gelanceerd in april

© NIS Amerika Eind vorig jaar heeft FALCOM Ze kondigde haar nieuwste...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *