Zo maak je opdringerige apps een toon minder

Veel mensen vinden een opgeblazen gevoel vervelend. Het is erg moeilijk om deze voorgeïnstalleerde applicaties te verwijderen, maar er zijn meer manieren om naar Rome te komen. Hier leest u hoe u omgaat met bloatware op uw Android-telefoon.

Lees verder na de aankondiging.

Bloatware verwijderen van Android

Je hebt misschien wel eens van bloatware gehoord. Dit zijn de apps die vooraf op uw telefoon zijn geïnstalleerd. Zodra je het apparaat uit de hoes haalt en opstart, staan ​​de programma’s in je apps-lijst. Denk bijvoorbeeld aan verplichte social media apps (à la Facebook) of een app uit een webwinkel (zoals Amazon).

Het vervelende van dit alles? Daar heb je geen invloed op. De hoeveelheid bloatware op je telefoon (Android) hangt af van het merk. Partijen als Google staan ​​bekend om hun “naakte” versies van Android. Het biedt bijna geen extra toepassingen.

Andere merken doen precies dat. Meestal doen fabrikanten dit om geld te verdienen. Het is zeer winstgevend om standaard wat bloatware te verzenden. Helaas denken ze hier meestal niet aan de gebruiker, omdat bloatware in de meeste gevallen meer een probleem is dan een handige add-on.

Gelukkig zijn er manieren om opdringerige apps uit te bannen. Het volledig verwijderen van bloatware is erg moeilijk, maar er zijn manieren om vooraf geïnstalleerde apps te verminderen. Hier zijn vier tips.

READ  Wat zijn de aankomende navigatie-apps voor Android Auto?

1. Apps verwijderen

Dit is niet altijd mogelijk, maar soms kunt u bloatware eenvoudig verwijderen door de app te verwijderen.

Ga hiervoor naar het instellingenmenu van je telefoon en tik op “Toepassingen”. Zoek de bloatware-app en verwijder deze. Staat het programma op een van de Android-startschermen? Vervolgens kunt u de toepassing verwijderen door het pictogram ingedrukt te houden en vervolgens op “Verwijderen” te drukken.

2. Uit het oog, uit het hart?

Heeft je telefoon nooit een tekort aan opslagruimte en heb je liever een praktische oplossing dan een “echte”? Kies er vervolgens voor om bloatware-apps te verbergen in plaats van ze volledig te verwijderen. Verwijderen is namelijk (meestal) niet mogelijk en door programma’s te verbergen kom je er praktisch niet mee in aanraking.

Hoe u apps verbergt, hangt af van uw telefoon. Bij sommige telefoonfabrikanten is deze functionaliteit standaard geïntegreerd, bij derde partijen moet je hiervoor een app downloaden.

Wil je controleren of jouw smartphone deze functie heeft? Open vervolgens de app-lade (door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen) en tik op de drie stippen in de rechterbovenhoek. Kies “Instellingen” en ga naar “Verborgen apps”, of iets dergelijks. Dan worden de apps die je hieraan toevoegt uit de algemene appslijst verwijderd.

Heb je een OnePlus-telefoon? Vervolgens veeg je met twee vingers het scherm vanuit het midden naar buiten. Je komt dan terecht in de “Verborgen Kamer”. Voeg hier bloatware aan toe om het verborgen te houden.

READ  Ziggo hoeft de klant niet te waarschuwen voor illegale downloads

werk niet? Download dan een app om programma’s te verwijderen. Er zijn honderden van dergelijke apps in de Play Store, maar er zijn goede opties beschikbaar Kluis rekenmachine En de verborgen appik

Het nadeel van het verbergen van apps is dat je het eigenlijke probleem niet oplost. De apps staan ​​nog wel op je telefoon, maar je ziet ze simpelweg niet meer.

3. Apps uitschakelen

In navolging van de vorige tip kun je er ook voor kiezen om apps te blokkeren. Dus bloatware is niet meer actief en verbruikt dus geen kostbare rekenkracht. Maar net als het verbergen van bloatware, nemen apps opslagruimte in beslag.

Apps uitschakelen:

  1. Open het instellingenmenu van je telefoon;
  2. Ga naar “Toepassingen” en selecteer de bloatware-applicatie die je wilt deactiveren;
  3. Kies “Uitschakelen” en bevestig uw keuze.

4. Harry Handy: Rooten

Wil je bloatware volledig verwijderen? Dan heb je geen andere keuze dan je telefoon te rooten. Hiermee heb je toegang tot de core (root) van je telefoon en kun je met het apparaat doen wat je wilt – inclusief het verwijderen van bloatware.

Dit klinkt mooi, maar het is niet zonder risico. Zo verlies je bijvoorbeeld de garantie op je toestel. Bovendien heb je de nodige technische kennis nodig, want rooten is niet altijd een eenvoudig proces. Als je tijdens of na het rooten problemen tegenkomt, moet je deze zelf oplossen. De fabrikant zal je niet meer helpen.

Kortom, rooten kan een oplossing zijn voor bloatware, maar begin er pas mee als je heel goed weet wat je doet. De gemiddelde telefoongebruiker zou er zeker niet aan moeten beginnen – daar is het gewoon te riskant voor.

READ  Barendrechts Dagblad | Nieuw licht op Barendrecht deze winter

Lees meer over het rooten van Android-telefoons.

Meer handige Android-tips

Het kan zijn dat het verwijderen van bloatware te ver gaat. In dit geval kunt u ook de notificaties van de betreffende applicatie uitschakelen. Zo voorkom je dat het programma je blijft bestoken met allerlei (onzinnige) berichten. Android-planeetEditor Wouter laat in onderstaande video zien hoe je app notificaties kunt uitschakelen.

App-meldingen uitschakelen op je Android-telefoon: zo doe je het
More from Madison Garrett
Interactief gebouwen en mensen zien die er niet echt zijn
Door historisch Wolvega wordt een wandelroute ontwikkeld. De route maakt gebruik van...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *