2 jongens uit Bengals tribale gordel Jhargram maken Nobelprijswinnaar Abhijit Banerjee’s school trots

Mahadeb Bagal (links) haalde 83,6 procent en Rohit Mandi scoorde 74 procent

Kolkata:

De meest bekende roem van de bekende South Point School in Kolkata was dat Nobelprijswinnaar econoom Abhijit Banerjee alumnus was.

Tegenwoordig is de school even trots op haar nieuwste prestatie. Twee studenten die dit jaar hun klasse 10-borden hebben gehaald, hebben zeer goede cijfers behaald. De 18-jarige Mahadeb Bagal haalde 83,6 procent en Rohit Mandi scoorde 74 procent.

South Point doet het echter meestal veel beter dan dat. De topper kreeg dit jaar zelfs maar liefst 99,4 procent in de CBSE-examens.

Dus wat is het probleem?

Om daar antwoord op te krijgen, moet je 209 km ten westen van Kolkata naar Belpahari reizen. Dat is waar Rohit vandaan komt. En Mahadeb ligt op ongeveer 25 km afstand van Gidhni. Dit is het hart van de Bengaalse stamgordel, de beroemde Jangalmahal, die ook het broeinest was van de maoïstische activiteiten toen de twee jongens opgroeiden.

De vader van Rohit is een bankmedewerker. De vader van Mahadeb is een dagelijkse weddenschap. De twee waren klasgenoten op de Belpahari SC School in Klasse 6 in 2015 toen hun leven een tektonische verschuiving onderging.

In opdracht van eerste minister Mamata Banerjee werden Rohit en Mahadeb en negen andere studenten uit deze achterwaartse gordel – waaronder vier meisjes – naar Kolkata gestuurd, een stad die geen van hen eerder had bezocht, naar South Point School, die tot de meest elite wordt gerekend Engelse middelgrote scholen in de stad.

‘Ik kon geen zinnen in het Engels opstellen’, zei Rohit, ‘dus ik worstelde echt met geschiedenis en geografie.’

READ  Wiley: de politie beoordeelt rapporten van antisemitische berichten van de Britse rapper

‘Ik verstond wel (Engelse) woorden maar sprak niet’, zei Mahadeb. ‘Het was heel moeilijk.’

De jongens verbleven in een door de overheid gerund hostel voor kinderen van Scheduled Caste / Scheduled Tribe in Salt Lake. De regering organiseerde voor hen taal- en andere vakken. Klasse 7 was een strijd. Maar tegen klasse 8 waren de jongens op een opwaarts traject in hun strijd met de taal van de koningin. En ze wonnen.

Mahadeb kreeg een verpletterende 91 procent in het Engels in zijn borden en Rohit kreeg 83 procent.

Beide studenten – Mahadeb is 18, Rohit wordt binnenkort 18 – blijven studeren aan South Point in Klasse XI en XII. Beiden hadden wetenschap willen studeren. Mahadeb wilde computeringenieur worden. Rohit wil IAS-officier worden. Ze konden geen plaats vinden in de wetenschapsstroom en kregen van leraren de raad om handel te drijven.

Door de pandemie van het coronavirus kunnen de twee nog niet naar school. Ze volgen dus online lessen. Internetverbinding is een bugbear. Rohit slaagt er nog steeds in terwijl Mahadeb het moeilijk heeft. Elektrische voeding is zo’n probleem waar hij woont, zijn telefoon is vaak leeg en de connectiviteit is zo slecht dat hij rondloopt in zijn huis, soms een paar kilometer om een ​​bruikbare internetverbinding te vinden.

Geen wonder dus dat South Point School erg trots is op de twee jongens. Ze blonken uit in wiskunde, Bengaals en Engels. Hun kracht was atletiek. Beide jongens werden iconen van jaloezie van de in de stad gefokte studenten die gewoon niet konden concurreren.

READ  Battlefield 2042 biedt zowel geavanceerde als platformonafhankelijke gameplay, met een waarschuwing

‘Er waren zorgen over hoe de jongens zich zouden aanpassen op South Point’, zei rector Sanyal Bhattacharya, ‘omdat kinderen soms wreed kunnen zijn. Maar we speelden hun sterke punten, hun successen in atletiek en leraren hielden een poging in de gaten pesten. Er waren er echt geen. ‘

Mahadeb en Rohit sloten zich aan bij de roeivereniging op school en deden het erg goed. Ze zijn van plan door te gaan met roeien in klasse 11 en 12.

‘We hadden geen problemen op school. Studenten en docenten waren erg ondersteunend’, zeiden de jongens.

Ondertussen schrijft Mahadeb ook poëzie. Rohit zei: “Zijn poëzie is uitstekend en iedereen met wie hij ze deelt, is zo onder de indruk.”

Rohit speelt graag cricket. Hij schreef zich zelfs in voor een cricketacademie opgericht door de voormalige cricketspeler Sourav Ganguly in Salt Lake. Maar zijn ouders konden de kosten niet blijven betalen. Dus dat is gestopt.

Maar beide jongens zijn enthousiast over hun toekomst en hopen dat anderen ook zoveel geluk hebben als zij.

Het experiment om de stamstudenten uit hun normale omgeving te halen en hen de kans te geven met de beste te concurreren, heeft duidelijk gewerkt.

Nobelprijswinnaar Abhijit Banerjee zou trots op ze zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *