2010 uitgeroepen tot ‘Beste jaar voor games’-en Xbox 360 is’ Beste console ‘

Elke gamer heeft dat “ene jaar” dat boven alles uitsteekt. Voor mij is het 1999: Ridge Racer Type 4, Tony Hawk’s Pro Skater, Final Fantasy VIII, Bestuurder, Sifon filter, en Systeemschok 2 bood een jaarlijkse line-up als geen ander ervoor – of sindsdien. Volgens critici over de hele wereld zou het echter nog elf jaar duren voordat games hun hoogtepunt bereiken.

In een volledige analyse van de 1000 hoogst gewaardeerde games op Metacritic, MusicMagpie heeft de laatste 25 jaar aan releases afgebroken om het “beste jaar voor gaming” voor Sony, Nintendo en Microsoft consoles tussen 1996 en 2020 te bepalen – en volgens de review-aggregator is 2010 de winnaar.

In dat jaar werden 40 spellen uitgebracht die op de Metacritic-lijst staan. Super Mario Galaxy 2 is zijn best scorende titel met een Metascore van 97, waarmee hij de prestatie en kwaliteit herhaalt van zijn voorganger op tafel in 2007.

Ondertussen lijkt het meest productieve tijdperk 2001 tot 2003 te zijn, toen 126 van de top 1.000 games van de site vielen. De belangrijkste daarvan is het multi-platform van 2001 Tony Hawk’s Pro Skater 2 (97), plus een paar winnaars voor de Nintendo GameCube: 2002’s Metroid Prime (97) en The Legend of Zelda: Wind Waker (96).

In 2006 haalden slechts 13 games de top 1.000, waardoor dit het slechtste jaar was voor releases. The Legend of Zelda: Twilight Princess is de nummer één titel met een Metascore van 96, en wordt vergezeld door andere gietijzeren knallers zoals The Elder Scrolls IV: Oblivion, Oorlogswapens (94 elk), en Okami (93). Tragisch genoeg, het ongelooflijke Bullebak (87) gemist.

Misschien wel de grootste verrassing van allemaal, is de zogenaamde ‘beste console’ gebaseerd op de laatste kwart eeuw van games de Xbox 360. Maar liefst 95 van zijn titels hebben de cut gehaald, hoewel dit talloze platformonafhankelijke releases omvat, de meeste met name Grand Theft Auto IV–Het best beoordeelde spel van 2008 (98).

Zijn opvolger, de Xbox One, doet het veel slechter: het heeft minder dan de helft van de top-1.000 titels die de PS4 heeft (35 vs. 83). Dit weerspiegelt de bredere Xbox-prestaties van Microsoft ten opzichte van de PlayStation: meer dan een kwart van de duizend beste titels zijn speelbaar op PlayStation-consoles; 186 spellen kunnen op Xbox worden gespeeld; terwijl er slechts 141 op de home entertainment-systemen van Nintendo staan.

Ondanks dat Nintendo negen exclusieve games van het jaar heeft, zijn de slechtere prestaties van Nintendo ongetwijfeld te wijten aan een gebrek aan lovende kritieken tijdens de jaren van de Wii en de gruwelijk onderschatte Wii U: slechts 29 games van deze consoles haalden de tafel, waar ze de onderste plekken.

READ  Willekeurig: de Nintendo Switch verschijnt op de achtergrond van een andere Xbox-video
Written By
More from Vanessa Hale

Anti-Gravity Racer explodeert eindelijk op Xbox One en Series X | S.

We hebben PACER in de gaten gehouden sinds we instapten Een kans...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *