Alle beetjes helpen: hoe kies je de minst milieuvriendelijke laptop?

Zoom / Dell XPS 15 9510.

Andrew Cunningham

Earth Day valt op 22 april en de gebruikelijke boodschap – zorg voor onze planeet – is extra urgent geworden door de uitdagingen die worden benadrukt in het laatste IPCC-rapport. Dit jaar heeft Ars gekeken naar de technologieën die we normaal gesproken behandelen, van auto’s tot het maken van chips, en ontdekte hoe we hun duurzaamheid kunnen verbeteren en hun impact op het klimaat kunnen verminderen.

De laptop beschrijven als duurzaam, milieuvriendelijk of “groen” is op zijn best optimistisch. De schijnbaar eindeloze cyclus van upgrades levert veel afval op, hoeveel groene certificeringen een apparaat ook krijgt. We hebben nog een lange weg te gaan.

Maar hoewel alle laptops bijdragen aan verspilling, doen sommige het meer of minder dan andere. Veel mensen hebben gewoon een laptop nodig, dus van alles onthouden is geen optie. Maar er zijn enkele kleine overwinningen die kunnen worden behaald als u de tijd neemt om de opties te overwegen.

Nu we dichter bij het einde van april en het einde van de vieringen van de Dag van de Aarde komen, laten we snel de basis bespreken om duurzaamheid een onderdeel te maken van de aankoopbeslissingen van uw laptop.

Opwaardeerbaar en te repareren

Het belangrijkste om te overwegen bij het kopen van een laptop met deze problemen in gedachten, is de upgradebaarheid en repareerbaarheid. Hoe meer manieren u een machine kunt upgraden, hoe langer u kunt doen zonder een nieuwe machine te kopen en uw oude machine in afval te veranderen.

READ  'Zenless Zone Zero' is een nieuwe RPG van de studio achter 'Genshin Impact'

Bovendien, hoe gemakkelijker het is voor u of een technicus (of het nu een derde partij is of iemand die werkt voor het bedrijf dat de laptop heeft gemaakt) om het te repareren, hoe beter. Dat komt omdat sommige laptops zo zijn ontworpen dat voor het repareren of vervangen van een onderdeel een ander onderdeel van de hardware moet worden vernietigd, waardoor het afval wordt verdubbeld.

Er zijn een paar YouTube-kanalen en websites zoals ik repareer het die producten voornamelijk alleen op basis hiervan beoordeelt. Hoe makkelijker het is om ze te repareren zonder speciaal gereedschap of onnodig afval, hoe hoger het resultaat.

Als al het andere faalt, kun je naar Reddit of internetforums gaan om de huidige eigenaren te vragen wat wel en niet mogelijk is.

Verantwoordelijke materiële bronnen

Het is een ongelukkig feit dat elke laptop ambachtelijk afval in het milieu zal brengen wanneer deze het einde van zijn levensduur bereikt. Maar sommigen zijn hier beter in dan anderen, op twee fronten.

Ten eerste zijn sommige gemaakt van gemakkelijker recyclebare materialen. Componenten kunnen worden gemaakt van materialen die al afkomstig zijn uit recyclingbronnen, en ze kunnen op hun beurt worden gerecycled in plaats van naar de vuilstort te gaan als je je laptop wegdoet.

Ten tweede, overweeg het bronmateriaal. Als ze afkomstig zijn van leveranciers die slechte milieupraktijken hebben, hebt u een hele reeks extra zorgen.

Laptopfabrikanten promoten meestal snel trots en luid hun gebruik van recyclebare materialen of hun afhankelijkheid van leveranciers met sterke praktijken. Waarschijnlijk zie je hier enkele uitspraken over als je de productpagina voor een laptop bezoekt.

READ  Nieuwe beperkingen voor tijdreizen in Animal Crossing: New Horizons

En nogmaals, andere online bronnen kunnen sommige van deze beweringen verifiëren. Er zijn ook enkele certificeringslabels die u een snelkoppeling geven om door te gaan, zoals: TCO Certificaat. U kunt ook een kijkje nemen in de Electronic Products Environmental Assessment Tool (EPEAT) voor het apparaat dat u wilt kopen.

Ondersteuning op lange termijn

Laptopfabrikanten lopen sterk uiteen in de hoeveelheid ondersteuning op lange termijn die ze klanten bieden. U wilt wegblijven van bedrijven die jarenlang geen goede staat van dienst hebben gehad met het bieden van klant-, software-, online- of hardwareondersteuning voor hun producten.

Fairphone 4 staat bekend om zijn langdurige ondersteuning.
Zoom / Fairphone 4 staat bekend om zijn langdurige ondersteuning.

Fairphone

Door weg te blijven van degenen die gewoon een product verzenden en het in wezen vergeten, vergroot u uw kansen om dat apparaat langer vast te houden, waardoor het aantal keren dat u afval creëert, wordt verminderd. Bovendien is dit ook gunstig voor uw bedrijfsresultaten en gebruikerservaring.

De meeste bedrijven geven details over hun plannen voor productondersteuning op hun websites. Vergelijk en contrast om er zeker van te zijn dat u een apparaat krijgt dat een tijdje wordt ondersteund. Het is natuurlijk beter om weg te blijven van het merk als je deze details helemaal niet kunt vinden.

Ook productrecensies op technische websites vermelden dit aspect soms ook – waaronder veel van de recensies die we op Ars Technica plaatsen voor specifieke productcategorieën.

Duurzaamheidsverslagen

Sommige OEM’s publiceren maandelijkse, driemaandelijkse of jaarlijkse duurzaamheidsrapporten, die vaak ergens op hun websites beschikbaar zijn als u er echt naar op zoek bent.

Deze rapporten zijn soms onderworpen aan externe beoordeling en kunnen in feite een nauwkeurige weergave zijn van de voortgang van het bedrijf of het ontbreken daarvan – met andere woorden, het zijn niet noodzakelijk slechts gebeurtenissen. Maar ga voor de zekerheid naar je favoriete zoekmachine om de reacties van journalisten en waarnemers op het gepubliceerde rapport te zien.

READ  PUBG-maker Brendan Greene verlaat Company om een ​​nieuwe studio te vormen

Written By
More from Lesley Curry
Je kunt AirPods Pro het komende jaar gestaag laten knetteren
Foto: Adam Clark Estes / Gizmodo Toen AirPods Pro voor het eerst...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *