AMD Ryzen 5000 (Zen 3) Preview – Inleiding

AMD heeft vanavond zijn Ryzen 5000-processors aangekondigd op basis van de Zen 3-architectuur. CEO Lisa Su onthulde de nieuwe desktopprocessors in een livestream, die op zijn hoogtepunt werd bekeken door meer dan tweehonderdduizend mensen.

‘De beste processor voor gaming’

AMD CEO Lisa Su met een AMD Ryzen 5000-processor

De belofte voor de Ryzen 5000 CPU’s is duidelijk: onder de slogan ‘where gaming begint’ moeten AMD’s processors ook de meest veeleisende gamers verleiden om voor het rode kamp te gaan. We kunnen gerust stellen dat AMD Intel een flinke slag heeft toegebracht met de Zen 2-processors, zodat AMD voor het eerst in meer dan een decennium de overhand heeft in de verkoop aan doe-het-zelfbouwers. Als je echter inzoomt op spelprestaties, en vooral op scenario’s waarin de processor de bottleneck wordt, hebben Intel’s 14nm-processors nog steeds de overhand. Dat zagen we onlangs in onze RTX 3090 review: bij 4K resolutie is de Ryzen 3000 CPU net zo snel als de Core i9 10900K, maar bij full HD resolutie neemt Intel nog steeds het voortouw.

Volgens AMD biedt de Ryzen 9 5900X tot 26% betere spelprestaties dan de Ryzen 9 3900XT, de snelste gamingprocessor die tot nu toe door de Amerikaanse fabrikant is verkocht. De algemene stijging van ipc (instructies per klok), het aantal berekeningen dat een processor per kloktik kan verwerken, zou maar liefst 19% bedragen. Ter vergelijking: dat is groter dan de stap van Zen naar Zen 2 (15%), terwijl Intel geen ipc-winst heeft gemaakt van de Core i7 6700K naar de i9 10900K – de laatste is alleen sneller door meer cores toe te voegen en de klok te verhogen snelheden.

READ  Slechts drie mensen schoten in NYC tijdens Tropical Storm Isaias

Waar is Ryzen 4000 gebleven?

Trouwens, zou het niet logischer zijn geweest als er na de Ryzen 3000-serie een 4000-serie was gekomen in plaats van rechtstreeks naar Ryzen 5000 te gaan? AMD gaf geen onmiddellijke uitleg in zijn persconferentie, maar de Ryzen 4000-naamgevingsconventie wordt al lang gebruikt voor laptopchips en desktop-APU’s op basis van Zen 2. Het overslaan van de 4000-serie voor desktops biedt zowel een gevoel van nieuwheid. de naamgeving tussen laptop- en desktopchips: twee vliegen in één klap, zal AMD gedacht hebben.

Dit artikel is geschreven met bijdragen van Reinoud Dik, Tomas Hochstenbach en Willem de Moor.

Written By
More from Aubrey Mason

Hoor Kid Cudi, het nieuwe nummer ‘Adventures of Moon Man and Slim Shady’ van Eminem

Kid Cudi en Eminem werken samen voor een nieuw nummer, ‘The Adventures...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *