Amit Shah, de Indiase minister van Binnenlandse Zaken, test positief op coronavirus

India coronavirus Covid-19 1 million case Sud pkg intl hnk vpx_00013310
Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah aangekondigd op Twitter dat hij is getest na het ontwikkelen van symptomen van Covid-19 en is opgenomen in een ziekenhuis in Delhi.

“Ik heb de test gedaan en werd positief bevonden”, zei de 55-jarige minister en voegde eraan toe dat hij degenen die de afgelopen dagen met hem in contact zijn geweest heeft gevraagd om te isoleren en getest te worden.

Dat kan de Indiase premier Narendra Modi zijn. Volgens het kantoor van Shah zag hij Modi woensdag voor het laatst persoonlijk toen hij een kabinetsvergadering bijwoonde in de residentie van de premier in New Delhi.

Modi heeft niet publiekelijk gereageerd op het testen of de resultaten van een dergelijke test.

Na een ontmoeting met Modi, ontmoette Shah ook andere regeringsfunctionarissen en parlementsleden, waaronder wetgever Babul Supriyo, die tweette op zondag dat hij zichzelf isoleert en getest wordt.

Shah is de afgelopen maanden actief betrokken geweest bij de reactie van de regering op het coronavirus, met bezoeken aan behandelcentra en veldhospitaals voor noodgevallen.

Het virus heeft een aantal andere overheidsfunctionarissen getroffen. Kamal Rani Varun, de minister van technisch onderwijs in de staat Uttar Pradesh, is zondag overleden aan het coronavirus, bevestigde minister-president Yogi Adityanath maandag. Ze stierf in een ziekenhuis in de hoofdstad Lucknow, waar ze werd behandeld.

‘Haar hele leven stond in het teken van sociale dienstverlening,’ Modi getweet na haar dood betuigde hij zijn condoleances aan haar familie.

De eerste minister van de zuidelijke deelstaat Karnataka van India kondigde ook aan dat hij zondag positief testte, slechts enkele uren na het tweeten van goede wensen aan Shah.

“Hoewel het goed gaat, word ik uit voorzorg in het ziekenhuis opgenomen op aanbeveling van artsen. Ik verzoek degenen die onlangs met mij in contact zijn gekomen om oplettend te zijn en zelfquarantaine uit te oefenen”, aldus minister-president B.S. Yediyurappa getweet.
Het virus heeft ook beroemdheden getroffen, waaronder Bollywood-ster Amitabh Bachchan, een van de beroemdste acteurs van India. De 77-jarige kondigde zondag aan dat hij nu is hersteld van het virus en na een verblijf van drie weken uit het ziekenhuis is ontslagen. Hij is nu thuis in eenzame quarantaine na negatief testen, zei hij op Twitter.

Afgelopen week was India de dodelijkste, met meer dan 5.300 coronavirusgerelateerde sterfgevallen. Het land telt nu meer dan 1,8 miljoen gevallen en 38.000 doden, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

READ  Coyotes nemen contact op met de Down-syndroomgemeenschap om de ervaring van gamefans te verbeteren

Gevallen stijgen landelijk

India heeft het op twee na hoogste aantal virusgevallen ter wereld, volgens gegevens van de Johns Hopkins University. Slechts twee andere landen – de Verenigde Staten en Brazilië – hebben meer dan 1 miljoen gevallen geregistreerd.

De pandemie is de afgelopen weken in India dramatisch versneld. Hoewel het land bijna zes maanden nodig had om de grens van 1 miljoen gevallen te bereiken, werden in slechts 17 dagen nog eens 750.000 mensen besmet.

New Delhi en Mumbai, de twee meest bevolkte steden van het land, worden het zwaarst getroffen. Mumbai, de financiële hoofdstad van India met meer dan 12 miljoen inwoners, heeft sinds zaterdagavond meer dan 115.000 gevallen gemeld, waaronder ten minste 6.180 doden. De stad ligt in Maharashtra, de zwaarst getroffen staat in India met meer dan 416.000 bevestigde gevallen en minstens 15.300 doden, volgens officiële statistieken.

In deze steden, waar de welvaartskloof enorm is, heeft het coronavirus zich zonder onderscheid verspreid, waardoor zowel politici en Bollywood-sterren als degenen die in overvolle sloppenwijken leven, worden besmet.

Maar het heeft ook enkele van deze diepgewortelde ongelijkheden benadrukt; hoewel Mumbai de rijkste stad van India is, wordt de rijkdom grotendeels in handen van een kleine, elitegroep, die zorg kan betalen in dure particuliere ziekenhuizen. De meeste bewoners worden overgelaten aan openbare ziekenhuizen, die in april en mei snel overweldigd werden door het virus.

Meer dan de helft van de sloppenwijkbewoners van Mumbai in India is mogelijk besmet met Covid-19, suggereert onderzoek
Uit een onderzoek dat vorige week werd gepubliceerd, bleek dat meer dan de helft van de inwoners die in de sloppenwijken van Mumbai wonen, waar mensen met een wang met een vaak beperkte sanitaire voorziening leven, het virus hebben opgelopen – en dat ze waarschijnlijk veel sneller worden besmet dan anderen. De studie riep vragen op over het testniveau in India.

Dit kan ook de reden zijn waarom de besmettingspercentages in de hele stad zo hoog zijn, ondanks afsluitmaatregelen; veel rijkere inwoners zijn afhankelijk van mensen die in sloppenwijken wonen voor diensten als tuinieren, schoonmaken en autorijden.

READ  Square Enix verkoopt Tomb Raider, Deus X en Thief Studios

India heeft een relatief laag sterftecijfer per hoofd van de bevolking van Covid-19 in vergelijking met andere zwaar getroffen landen, met slechts 2,47 doden per 100.000, vergeleken met 45,24 in de VS en 68,95 in het Verenigd Koninkrijk, volgens gegevens van de Johns Hopkins University. Deskundigen hebben gewezen op de relatief jonge bevolking van India als mogelijke verklaring voor het lagere sterftecijfer, aangezien jongeren minder snel aan coronavirus zullen overlijden.

Modi heeft op deze cijfers gewezen, evenals op het herstelpercentage van het coronavirus, om te beweren dat de reactie van India de wereldwijde verwachtingen heeft getrotseerd – terwijl anderen beweren dat de pandemie de tekortkomingen van het land heeft onthuld in het verstrekken van wijdverspreide toegankelijke basisbehoeften zoals gezondheidszorg, onderwijs en elektriciteit .

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *