Apple vs Epic Games: walgelijk vs walgelijk | Kolom

Noem het de Hook and Cod-gevechten van de 21ste eeuw: Epic Games versus Apple. Maar laat u niet verleiden om partij te kiezen. Deze strijd tussen beursgenoteerde bedrijven die over miljarden meer dartelen, is tot op het bot verrot, maar gaat in de richting van een morele kwestie.

Wat is er aan de hand?

Apple en Google claimen dertig procent van alle verkopen in hun app stores. Dat is al jaren een doorn in het oog van ontwikkelaars en uitgevers. Het betekent bijvoorbeeld dat dertig procent van de gesloten abonnementsdiensten zoals Spotify en Tinder in de zak van Apple terechtkomt. Iedereen vindt dat stom, dus Epic – dat niet geheel toevallig V-Bucks verkoopt in de App Store – heeft maatregelen genomen.

Epic kondigde een korting aan voor iedereen die V-Bucks buiten de App Store en Google Play Store heeft gekocht. Apple en Google reageerden door Fortnite uit hun app stores te gooien wegens het schenden van betalingsrechten. Epic had zich daar vakkundig op voorbereid, vooral in de richting van Apple, met een parodie op een oude Apple-commercial uit 1984. Bovendien kondigde Epic aan dat het Apple voor de rechter zou dagen. Google werd even later aangeklaagd.

Het geschil met Google bleek al snel minder prominent. Dat komt door het meer gesloten systeem van Apple, maar ook door de geparodieerde commercial. Daarin zegt Epic botweg dat Apple alles is geworden waar het ooit een hekel aan had. Het gamebedrijf roept zijn fans (ergo: je kinderen) op om zich achter de hashtag #FreeFortnite te scharen. Apple zegt op zijn beurt dat Epic de regels heeft overtreden en nu volgen de gevolgen.

Sindsdien is het gekibbel voortgezet en is de discussie verschoven naar randfactoren, zoals de rol van Epic’s Unreal Engine in de App Store (Apple wil de engine verbieden) en het voortbestaan ​​van ontwikkelaarsaccounts (die Apple wil wegnemen). En dan zijn er de mensen. De mensen die denken dat Apple gelijk heeft, en de mensen die denken dat Epic gelijk heeft.

READ  AMD RX 6800 en RX 6800 XT - Prestatiescore-spellen - Review

Goed. Daar gaan we.

Moet ik voor Apple zijn?

Nee. Epic heeft nogal een punt.

Apple biedt tonnen diensten voor die dertig procent die het bedrijf bezet. Apple biedt een werkend ecosysteem met iOS, levert figuurlijk en letterlijk waterdichte draagbare apparaten, levert toolsets die ontwikkelaars gemakkelijk kunnen gebruiken, zorgt voor moderatie in de App Store en beheert de apps die op het platform verschijnen. Op basis van die diensten rechtvaardigt Apple zijn dertig procent.

Maar ja, dertig procent is best veel. Voor een kleine ontwikkelaar kan dit in de beginperiode van een app een extra FTE zijn. Trouwens, hoe goed is de service van Apple eigenlijk? Er is veel te bekritiseren over de curatie en moderatie in de App Store. Apple wordt al jaren beschuldigd van vriendjespolitiek bij het samenstellen van toplijsten. Bovendien worden de meeste gekke of gekloonde apps beoordeeld. In zekere zin is het ook grof dat een dienst niet eens kan zeggen: “Hé gebruikers, als je een abonnement op onze website neemt, krijgen we dertig procent meer geld!” Spotify sluit zich daarom aan bij Epic.

Het tegenargument is simpel: Apple mag doen wat het wil en mag dat ook doen. Apple staat geen andere winkels toe in zijn gesloten systeem, staat geen andere betaalmethode toe en is nauwelijks transparant of flexibel. En dat mag. Maar het tegenargument is niet veel ingewikkelder: 30 procent is veel geld. Kleine ontwikkelaars zouden enorm geholpen worden met een lager percentage.

Je wilt natuurlijk dat ontwikkelaars krijgen wat ze verdienen (Apple), maar dan hoef je niet meteen in de meest walgelijke internettactiek te vervallen die je je kunt voorstellen (Epic).

Dus ik moet voor Epic Games zijn?

Nee. Epic walgde van een walgelijke marketingcampagne.

READ  Unlock3: What Will Reopen, What Stays Shut

Sommige ontwikkelaars zeiden dat ze blij waren met de handel in Epics. Apple neemt tenslotte geld van hen af. Bovendien is Epic al jaren aan het afdingen met een lager percentage om ontwikkelaars tegemoet te komen. In feite was dat de grote showcase van Epic’s eigen digitale game store, de Epic Games Store. In die winkel doneren ontwikkelaars slechts twaalf procent van de gegenereerde inkomsten. Bij Steam is dat dertig procent.

De eigenaar van Epic, Tim Sweeney, klaagt al een tijdje op Twitter over de marge die app stores claimen. Het is zijn huisdier ergernis, bij wijze van spreken. Hij sprak zich dinsdag ook uit tegen de marges, met oneliners als “wij vechten voor vrijheid en andere ontwikkelaars”. Dat is een goed idee, het is moeilijk om het oneens te zijn. Helaas komt er veel voor terug. Onthoud dat Epic een miljardenbedrijf is dat nu vecht voor nog meer miljarden. Belangrijker is de weg. De PR-campagne die Epic heeft gelanceerd, is volkomen waanzinnig.

“Doe mee aan de strijd om te voorkomen dat 2020 1984 wordt. #FreeFortnite”, dat is de slogan. Episch, gooi je marketingteam in de prullenbak. Die hashtag alleen had satire kunnen zijn.

Het is zo’n slim concept. Episch weaponizet zijn aanhangers met een vuile morele draai: #FreeFortnite. Nee, het is anders. Het gaat om geld. Epic wil geen marge opgeven. Fortnite zit helemaal niet vast. En nu roept Epic zijn fans op om “mee te vechten” en Twitter te bestormen onder de vlag van Fortnite. Hoe nobel! En om het net dat beetje extra walgelijk te maken, zijn die fans op mobiele platforms ook meestal kinderen. Epic wist dat ze boos zouden zijn als Apple ‘hun Fortnite’ had verwijderd. En dus had Epic zijn waanzinnige anti-Apple-film al klaar.

READ  De grootste live-uitzending aller tijden

Oh, en Spotify is het helemaal eens met Epic. Spotify houdt er ook niet van, die marge, die uitbuiting, dat monopolie. Inderdaad, Spotify, ‘s werelds best lopende muziekservice, die zijn artiesten uitbetaalt in gevulde taarten en AH Bonus-korting. Het is veelbetekenend. Je zou er bijna cynisch van worden. Bijna. Want voordat je het weet, dans je in Fortnite zonder dat je daar bent ooit een cent ervan gezien.

fortnite

Dus, voor wie moet ik zijn?

Niemand. Laat u niet gebruiken en denk aan uw eigen rendement.

Leun achterover in uw bureaustoel na het lezen van deze column. Open een biertje of appelsap. Dit zijn miljardenbedrijven. Misschien roep je “Zo, en nu een Beieren” als jij dat bent schtick maar raak niet verstrikt in een puinhoop van meerdere miljarden dollars die wordt omgezet in een morele strijd voor de rechtvaardigen. Je wilt natuurlijk dat ontwikkelaars krijgen wat ze verdienen (Apple), maar dan hoef je niet meteen in de meest walgelijke internettactiek te vervallen die je je kunt voorstellen (Epic).

Dat is sowieso een goed advies: hang je persoonlijkheid niet aan een bedrijf. Dat is iets voor kinderen. Helaas weet Epic dat ook.

Elke zaterdag verschijnt er op Gamer.nl een column met actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Written By
More from Lesley Curry

De Nintendo OLED Switch komt mogelijk in september

Volgens A. Bloomberg-rapport. De productie begint al in juli en Bloomberg zegt...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *