Astronauten beginnen een ruimtewandeling om zonnepanelen op het internationale ruimtestation te installeren

Na “technische vertragingen” te hebben ondervonden tijdens hun ruimtewandeling op woensdag, zullen NASA-astronaut Shane Kimbrough en de Europese astronaut Thomas Bisquet zondag een tweede ruimtewandeling maken om door te gaan met het installeren van nieuwe zonnepanelen. De panelen zullen de energie voor het ruimtestation helpen verhogen.

De ruimtewandeling van zondag lag al op schema. De astronauten zullen het werk van woensdag voortzetten dat onvolledig was vanwege de problemen die ze tegenkwamen.

De mars is gepland om rond 8 uur ET te beginnen, met live-verslaggeving op NASA TV en website Vanaf 6.30 uur ET. De ruimtewandeling zal naar verwachting ongeveer zes en een half uur duren.

Pesquet draagt ​​rode strepen in zijn ruimtepak als EVA Crew Member 1, terwijl Kimbrough het pak zonder strepen draagt ​​als EVA Crew 2.

Tijdens een eerste ruimtewandeling van ongeveer zeven uur in het midden van de week, zouden Kimbrough en Pesquet de eerste twee van de zes ISS uitrol zonne-arrays, genaamd iROSA’s, die zes van de acht stroomkanalen op het ruimtestation zal upgraden.

Maar de astronauten hadden verschillende problemen. Na ongeveer drie uur in de ruimtewandeling verloor Kimbrough gegevens op de displaymodule van zijn ruimtepak en werd hem gevraagd terug te keren naar de luchtsluis van het ruimtestation om het systeem opnieuw op te starten en weer aan het werk te krijgen. Toen was er een tijdelijke piek in de drukmeting op Kimbra’s ruimtepak, die kort daarna stabiliseerde maar de astronauten kostbare tijd kostte.

Vervolgens, nadat astronauten de zonnepanelen op een montagebeugel hadden geplaatst, was een van de panelen niet uitgelijnd op de standaard toen het werd onthuld, volgens Gary Jordan, NASA’s public affairs officer. De astronauten maakten foto’s voor evaluatie door grondteams en hadden geen tijd meer om de laatste stappen te voltooien – het installeren van de elektrische kabels en de laatste bouten die de zonnepanelen lieten afgaan.

READ  Google Berichten toont iMessage-reacties als emoji

Rob Navias, public affairs officer van NASA, zei woensdag tijdens een webcast van de ruimtewandeling dat astronauten vervolgens de opdracht kregen om de array weer op te vouwen en “op zijn plaats te vergrendelen in een veilige configuratie”, waar hij voorlopig blijft.

Tijdens de ruimtewandeling van zondag zullen astronauten de elektrische kabels en de twee laatste schroeven moeten installeren, zodat het zonnepaneel volledig kan worden geopend en het ruimtestation van stroom kan worden voorzien. Dit is de 240e vlucht in de ruimte ter ondersteuning van de montage, het onderhoud en de modernisering van stations.

De Solar Arrays arriveerden op 5 juni bij het ruimtestation na te zijn gelanceerd op de 22e SpaceX Dragon-vrachtbevoorradingsmissie. De robot Canadarm2 van het ruimtestation werd vorige week gebruikt om zonnepanelen van het ruimtevaartuig te verwijderen. De arrays zijn opgevouwen als een tapijt en zijn 750 pond (340 kg) breed en 10 voet (3 meter) breed.

Zodra de astronauten de arrays demonteren en op hun plaats klemmen, zullen ze ongeveer 19 meter lang en 6 meter breed zijn. Het uitrekken duurt ongeveer zes minuten.

De zonnepanelen op het ruimtestation moeten worden opgewaardeerd.

Om astronauten te beschermen terwijl ze rond elektrische geleiders werken, is het grondpersoneel druk bezig geweest met het doen van een plasmavoorspelling om te bepalen welk type elektrische lading het ruimtestation zal opladen terwijl het loopt, volgens Keith Johnson, een ruimtewandelingsofficier. De metalen zijkanten van de ruimtepakken zijn bedekt om contact met metaal te voorkomen dat elektrische schokken kan veroorzaken.

Dit wordt de achtste ruimtewandeling voor Kimbrough en de vierde voor Pesquet. Deze ruimtewandelingen zijn niet de eerste keer dat deze twee zich samen buiten het ruimtestation wagen.

READ  De beste technische deals van de Labor Day 2020

Kimbrough en Pesquet waren in 2017 op het ruimtestation en hadden eerder samen twee ruimtewandelingen gemaakt om oude nikkel-waterstofbatterijen te vervangen door nieuwe, duurzame lithium-ionbatterijen.

Hoewel de huidige zonnepanelen van het ruimtestation nog steeds in bedrijf zijn, leveren ze daar al meer dan 20 jaar stroom en vertonen ze enige tekenen van slijtage na langdurige blootstelling aan de ruimteomgeving. Arrays zijn oorspronkelijk ontworpen om 15 jaar mee te gaan.

De erosie kan te wijten zijn aan de stuwraketten, die afkomstig zijn van de stuwraketten van het station, evenals de bemanning en vrachtvoertuigen die van het station komen en gaan, zei Dana Weigl, plaatsvervangend programmamanager voor het internationale ruimtestation.

“Een andere factor die onze zonnepanelen beïnvloedt, is puin van micrometeoriet. De arrays bestaan ​​uit een heleboel kleine kabelrupsen en na verloop van tijd kunnen deze kabelrupsen verslechteren als ze het puin raken.”

NASA ontwerpt nieuwe ruimtepakken voor aanstaande maanmissie in 2024
De nieuwe zonnepanelen worden voor de bestaande zonnepanelen geplaatst. Hierdoor zal het totale vermogen dat beschikbaar is voor het ruimtestation toenemen van 160 kW tot 215 kW. Het is ook een goede test voor de nieuwe zonnepanelen, omdat hetzelfde ontwerp delen van de buitenpost Gateway van de maan zal aandrijven, die mensen zal helpen terug te keren naar de maan via NASA’s Artemis-programma in 2024.

“Het blootgestelde deel van de oude arrays zal nog steeds stroom genereren parallel met de nieuwe arrays, maar die nieuwe Iris-arrays hebben zonnecellen die efficiënter zijn dan onze originele,” zei Weigel. “Ze hebben een hogere energiedichtheid en kunnen samen meer energie genereren dan onze oorspronkelijke groep, toen het nieuw was, alleen.”

READ  Nee, de nieuwe iMac is niet lelijk. Het ontwerp en de kleuren zijn hetzelfde als dat van de frisse lucht

De nieuwe arrays hebben een vergelijkbare levensduur van 15 jaar. Aangezien verwacht werd dat de degradatie van de originele matrices erger zou zijn, zal het team de nieuwe matrices monitoren om hun werkelijke levensduur te testen, aangezien ze mogelijk langer meegaan.

Jackie Wattles van CNN heeft bijgedragen aan dit rapport.

Written By
More from Lesley Curry
Nederlandse gamestudio Vlambeer stopt na tien jaar | NU
De Nederlandse indiegamemaker Vlambeer, bekend van onder meer Nucleaire troon in Belachelijk...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *