Benchmarks laten zien hoe ver achter Windows ARM-machines zijn in vergelijking met M1 Macs

We weten al dat de nieuwe Macs aangedreven door de M1-chip hebben indrukwekkende prestatie dat overtreft bijna alle huidige Macs met Intel-processors, maar hoe zit het met Windows-pc’s? Computer wereld vergeleek Microsoft Surface Pro X met Apple’s nieuwe M1 MacBook Air en de resultaten zetten de Surface-tablet ver achter op de Mac.

Hoewel Windows op ARM-gebaseerde machines draait, zijn er momenteel niet veel beschikbaar voor consumenten. De Surface Pro X-tablet van Microsoft is er een van – met een ARM-chip die is gemaakt in samenwerking tussen Microsoft en Qualcomm.

Zoals opgemerkt door Computer wereld, is een enorme beperking van Windows op ARM-machines dat het besturingssysteem beperkt was tot het uitvoeren van geëmuleerde 32-bits X86-software. Met andere woorden, het systeem was niet in staat om 64-bits apps te emuleren en uit te voeren die zijn gemaakt voor AMD- en Intel-processors.

32-bits software werkt met aanzienlijk lagere prestaties – en Apple heeft ze in 2019 verwijderd met macOS Catalina. Tegelijkertijd heeft Apple de Rosetta 2-technologie geïntroduceerd voor de nieuwe M1 Macs, die in feite alle software die voor Intel Macs is gemaakt, vertaalt naar een ARM-binair bestand dat beter werkt op Apple Silicon-computers.

Microsoft heeft onlangs een bètaversie van Windows uitgebracht met emulatie voor 64-bits X86-software, maar de prestaties zijn nog steeds niet eens in de buurt van de nieuwe Macs met de M1-chip. In een Geekbench 5-test werd Surface Pro X overtroffen door de nieuwe M1 MacBook Air en ook achter een goedkope HP Pavilion-laptop met een Intel Core i5-processor.

Een andere test werd uitgevoerd met HandBrake, een open-source software voor het transcoderen van video’s. Terwijl de nieuwe MacBook Air met M1-chip een 12 minuten durende 4K-video in ongeveer 23 minuten naar een 1080p H.265-formaat converteerde, duurde het 2 uur voordat Surface Pro X ARM dezelfde bewerking voltooide.

READ  Speculatie voor de remake van Pokemon Diamond en Pearl groeit na het spotten van een online Twitter-account

De SQ1 tufte met ongeveer een frame per seconde mee, het kostte ongeveer twee uur om een ​​12 minuten durende 4K-video, Tears of Steel, te transcoderen naar een 1080p H.265-indeling. Apple’s MacBook M1 blaast gewoon de Surface Pro X weg.

Aan het eind van de dag, zelfs met de verbeteringen die Microsoft heeft aangebracht op Windows, zijn ARM-machines in het nadeel in vergelijking met M1 Macs. Op basis van zijn tests, Computer wereld zegt dat “Windows on Arm een ​​wonder nodig heeft” om de prestaties van de nieuwe Macs met Apple Silicon-chip te bereiken.

Maar het is moeilijk te geloven dat verdere ontwikkeling de enorme kloof van prestaties tussen Windows op Arm en Apple’s M1-gebaseerde Macs zal overbruggen. Over zes maanden kan Microsoft opscheppen dat de emulatieprestaties aanzienlijk zijn verbeterd. Maar zonder het gecombineerde wonder van een veel betere CPU van Qualcomm of een andere Arm-chipmaker en voortdurende verbeteringen van Microsoft, ziet de toekomst van Windows on Arm er grimmig uit.

Interessant is dat ontwikkelaars dat konden emuleer Windows 10 op M1 Macs en de Mac scoorde beter in een Geekbench-test dan Surface Pro X met Windows 10 native op ARM.

FTC: we gebruiken automatische affiliate-links die inkomsten genereren. Meer.


Bekijk 9to5Mac op YouTube voor meer Apple-nieuws:

Written By
More from Lesley Curry

Dragon Quest Builders 2 komt op 4 mei naar Xbox One

Square Enix wordt gelanceerd Dragon Quest Builders 2 Voor Xbox One op...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *