“Beschamend om te zeggen kan alleen Indiaas zijn als ik Hindi ken”: DMK-parlementslid Kanimozhi

Tamil Nadu DMK-parlementslid Kanimozhi heeft suggesties geslagen ‘Indiaas zijn’ is gekoppeld aan Hindi (Bestand)

Chennai:

DMK-parlementslid Kanimozhi zei woensdag dat het gelijkstellen van kennis van Hindi met nationalisme “beschamend” was en uitte zijn bezorgdheid over het feit dat het de talen al had verdrongen bij het vaststellen van iemands identiteit.

Het Lok Sabha-parlementslid van Thoothukudi uit Tamil Nadu verwierp ook de beweringen van H Raja, een BJP-leider in de staat, dat ze ondanks haar beweringen van het tegendeel vloeiend Hindi sprak en als vertaler diende voor de overleden voormalige vice-premier Chaudhary Devi Lal op zijn bezoek aan de zuidelijke staat.

“Het gaat er niet om Hindi te kennen of niet. Het is een schande (te zeggen) dat ik alleen Indiaas kan zijn als ik Hindi ken”, zei mevrouw Kanimozhi, de dochter van voormalig hoofdminister M Karunanidhi, vanavond tegen verslaggevers in Chennai: volgens persbureau PTI.

Politiek boven taal, een gevoelige kwestie in het zuiden, vond zondag een nieuw vlampunt, nadat mevrouw Kanimozhi zei dat een beveiligingsbeambte van de luchthaven haar vroeg of ze “een indiaan” was omdat ze zei dat ze geen Hindi kende.

“Ik zou graag willen weten wanneer Indiaas zijn gelijk staat aan Hindi kennen”, tweette ze na de ervaring met verschillende politieke leiders, waaronder de P Chidambaram van het Congres (en zijn zoon Karti Chidambaram).

De volgende dag beweerde H Raja dat ze in feite Hindi kende.

READ  Finale – Starfield versus Alan Wake 2

“Toen de voormalige vicepremier Devi Lal naar Tamil Nadu kwam, werd zijn toespraak in het Hindi door Kanimozhi in het Tamil vertaald. Dus haar bewering … is een leugen”, aldus Raja’s tweet, die in het Engels was geschreven.

Vandaag kwam mevrouw Kanimozhi terug op de beweringen en herhaalde ze dat ze op school nog nooit Hindi had gestudeerd.

“Ik heb voor niemand Hindi vertaald, zelfs Engels heb ik ook niet vertaald. Hoe kan ik vertalen zonder de taal te kennen? Op mijn school leerde ik alleen Tamil en Engels. Zelfs (na) een verblijf in Delhi voor vele jaren doe ik dat niet ken Hindi, ‘werd ze geciteerd door persbureau ANI.

“Veel leiders weten ook dat ik geen Hindi ken. Het gaat er niet om of ik of iemand Hindi kent of niet. Zo wordt iemand door Hindi te leren een Indiaan … de gedachte dat alleen als we één ideologie volgen, Hindi spreken en volgen één religie zijn wij indianen. Het is sterk verwerpelijk, ‘verklaarde ze.

Taal is altijd een emotionele kwestie geweest in Tamil Nadu, waar het Nationaal Onderwijsbeleid (NEP) 2020, dat onderwijs in de moedertaal of de regionale taal tot klas 5 voorstelt, tot controverse heeft geleid.

READ  De Golden Memories Edition van Rune Factory 3 is aangekondigd voor Noord-Amerika

Door het Hindi op te leggen, heeft de staat – waar de AIADMK, een bondgenoot van de BJP, aan de macht is – de door het centrum voorgestelde implementatie van een drietalige formule op scholen verworpen – waarvan er twee autochtoon zouden moeten zijn. De oppositie, inclusief de DMK, heeft zich ook verzet tegen de NEP 2020 en heeft opgeroepen tot een herziening van de ingrijpende hervormingen die zij heeft voorgesteld.

In de jaren zestig was er een massale anti-Hindi-agitatie in de staat nadat het congres, dat toen aan de macht was, probeerde Hindi de officiële taal te maken.

Met input van ANI, PTI

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *