Botswana: meer dan 360 olifanten sterven door mysterieuze oorzaken

Botswana: meer dan 360 olifanten sterven door mysterieuze oorzaken

Sommige karkassen werden geclusterd rond waterpoelen gevonden, terwijl andere lijken te zijn gestorven ‘plat op hun gezicht’, aldus Niall McCann, directeur natuurbescherming bij de Britse liefdadigheidsinstelling National Park Rescue.

Levende olifanten die in de buurt te zien waren, leken fysiek zwak, en men liep in cirkels, niet in staat om van richting te veranderen, zeiden waarnemers. Andere soorten in het gebied leken niet te zijn aangetast door wat de olifanten trof.

De regering van Botswana test monsters van de dode olifanten, maar moet nog een doodsoorzaak vaststellen.

Het ongewone aantal karkassen van olifanten werd begin mei voor het eerst geregistreerd, zei McCann.

‘Het is verschrikkelijk – we moeten weten wat er in godsnaam aan de hand is’, zei hij, eraan toevoegend dat hij zich geen andere keer kon herinneren dat zoveel olifanten waren gestorven aan een mysterieuze oorzaak.

Botswana is de thuisbasis 130.000 Afrikaanse olifanten – meer dan enig ander land op het continent. De Okavango-delta, waar de karkassen werden gevonden, is de thuisbasis van ongeveer 10% van de olifanten van het land, zei McCann.
De terugkeer van Botswana naar de jacht op olifanten zal geen problemen oplossen, zegt de ex-president
Vorig jaar schrapte Botswana een verbod op het jagen op olifanten dat in 2014 van kracht was, wat leidde tot internationale verontwaardiging. McCann zei dat stroperij deze keer niet kon worden uitgesloten, hoewel de slagtanden nog steeds op de olifanten zaten.

‘800 van hen liggen rond als een magneet voor criminelen’, voegde hij eraan toe.

McCann zei dat er een aantal mogelijkheden waren voor wat de dood had kunnen veroorzaken, waaronder een olifant-specifieke parasiet – of zelfs Covid-19.

READ  Summer Game Fest brengt meer dan 30 Indie-proefversies gratis naar Xbox

‘Wat ik wil benadrukken, is dat dit het potentieel heeft om een ​​volksgezondheidscrisis te worden’, zei hij.

Wat de oorzaak ook was, McCann zei dat het belangrijk was om het tot op de bodem uit te zoeken, aangezien het verlies van olifantenlevens al “aanzienlijk wereldwijd” was, zei hij.

De Afrikaanse olifant is geclassificeerd als kwetsbaar op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN). De eerste Great Elephant Census, een pan-Afrikaanse enquête die in 2016 werd uitgevoerd, toonde aan dat in slechts zeven jaar tussen 2007 en 2014 het aantal olifanten met ten minste 30% of 144.000 kelderde.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *