Bouw proefvakken voor Dijkverbetering Marken

Bouw proefvakken voor Dijkverbetering Marken

Ook kunnen wij aan de hand van proefvakken beoordelen of er nog verbeteringen en aanpassingen nodig zijn in de manier waarop de damversterking wordt uitgevoerd.

Bouwwijze proefvakken

Een laag zand van ongeveer 50 cm hoog wordt meerdere keren aangebracht, totdat de gewenste hoogte is bereikt. Het zand moet de tijd krijgen om tussen deze opvullagen te bezinken. De dam moet nog rusten, ook nadat alle hijsslagen zijn voltooid. Met proefvakken kan dit proces zeer nauwkeurig worden gevolgd. De werkzaamheden nemen ongeveer anderhalf jaar in beslag, zodat in 2024 de werkzaamheden aan de gehele west- en zuidpier kunnen starten.

Obstructie

Om de veiligheid tijdens de export te waarborgen is het Kruinpad bij de locaties van de testafdelingen gesloten. Voetgangers kunnen vanaf Haven en Rozewerf naar de proefvakken lopen, waar informatie over de werkzaamheden te vinden is. Tijdens de uitvoering worden de bewoners van Marken op de hoogte gehouden van de werkzaamheden bouw applicatie. Deze kun je downloaden in de App Store en Play Store.

Marktinformatie voor bewoners

Om de bewoners van Marken goed te informeren over de werkzaamheden en planning voor de verbetering van de dam, hebben we op 30 januari 2023 een informatiemarkt georganiseerd. Op deze drukbezochte avond hebben Rijkswaterstaat en de aannemer uitleg gegeven over de verbetering van de dam. Bezoekers maakten er voor het eerst kennis mee Online bezoekerscentrumWaar alle aspecten van het project aan bod komen.

Project Versterking Markendam

Om Marken te blijven beschermen tegen het stijgende water, moet de dam worden versterkt. De dam ondervindt momenteel stabiliteitsproblemen en staat op sommige delen erg laag. Daarom versterken we de Zuidkade en Westkade, zodat de dam weer 50 jaar sterk en veilig is. In samenwerking met de gemeente Waterland en de provincie Noord-Holland worden ook veel natuur- en recreatievoorzieningen gerealiseerd.

READ  watchOS 8.1 bèta vrijgegeven voor Apple Watch-testers

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *