Bruno D, voormalig concentratiekampwachter van de nazi-SS, veroordeeld in Duitsland

93-year-old former Nazi guard on trial for murder (2019)

De 93-jarige man, geïdentificeerd als Bruno D, werd beschuldigd van 5.230 tellingen van medeplichtigheid aan moord tijdens zijn tijd als SS-bewaker in het concentratiekamp Stutthof van 1944 tot 1945.

Hij werd door de jeugdrechtbank van Hamburg schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan en moord bij ten minste 5.232 mensen. Hij werd geconfronteerd met een jeugdrechtbank omdat hij 17 jaar oud was toen hij in Stutthof diende.

De beklaagde had eerder toegegeven dat hij bewaker in het kamp was, maar vertelde de rechtbank aan het begin van zijn proces dat hij op dat moment geen keus had.

Meer dan 40 mede-eisers uit Frankrijk, Israël, Polen en de Verenigde Staten hebben tijdens het proces, dat in oktober is begonnen, tegen de voormalige SS-bewaker getuigd.

Het zal iets meer dan 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa eindigen, en het zal een van de laatste beproevingen zijn van een voormalige nazi.

Naar schatting zijn tijdens de Holocaust in het concentratiekamp Stutthof, nabij de Poolse stad die nu Gdansk heet, ongeveer 65.000 mensen vermoord.

Landmark-proef

Bruno D. kwam onder de aandacht van aanklagers tijdens het historische proces tegen de voormalige Sobibor SS-bewaker John Demjanjuk. Hij is in april 2019 aangeklaagd en woont met zijn gezin in Hamburg. Volgens tot zijn aanklacht van 2019, Bruno D. steunde willens en wetens de “verraderlijke en wrede moord” in concentratiekamp Stutthof.

Gevangenen in Stutthof werden gedood door in hun nek te worden geschoten, vergiftigd met Zyklon B-gas en voedsel en medicijnen te weigeren, beweren gerechtelijke documenten.

READ  Aamir Khan's Laal Singh Chaddha vertraagd: hier is de nieuwe releasedatum

Dit komt nadat een 95-jarige man, beschuldigd van bewaker in hetzelfde kamp als Bruno D, op 14 juli werd beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens de Holocaust, kondigde de rechtbank van Wuppertal, Duitsland vorige week aan.

Duitse aanklagers onderzoeken 14 andere zaken die verband houden met de concentratiekampen van Buchenwald, Sachsenhausen, Mauthausen en Stutthof, volgens het Central Office for the Investigation of Nazi Crimes.

Voor het eerst opgericht door de nazi’s in 1939, huisvestte Stutthof in totaal 115.000 gevangenen, van wie meer dan de helft stierf. Ongeveer 22.000 werden overgebracht van Stutthof naar andere nazi-kampen.

Er wordt aangenomen dat ongeveer 6 miljoen Joodse mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog in nazi-concentratiekampen zijn omgekomen. Ook gedood werden honderdduizenden Roma-mensen en mensen met een mentale of fysieke handicap.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *