De ‘spookschepen’ van Noord-Korea zijn in Japan aangespoeld vanwege de ‘donkere’ vissersvloot van China, zegt NGO

North Korean 'ghost ships' washing up in Japan

Jarenlang was de noordkust van Japan de site van een macaber fenomeen: vissersboten die aan wal aanspoelen met de lichamen van dode Noord-Koreanen, meer dan 1000 kilometer (600 mijl) verwijderd van hun thuisland.

Maar de cijfers in 2017 waren ongekend: Meer dan 100 boten landden op de Japanse kust met 35 lichamen aan boord. Slechts 66 boten waren het jaar ervoor aangespoeld.

Niemand kon uitleggen waarom zoveel van deze zogenaamde “spookschepen” ophielden dat jaar in Japan. Een Japanse kustwacht zei dat het zo simpel kon zijn als het weer. Anderen speculeerden dat de vergrijzing van de vissersvloot in Noord-Korea de schuld was.

Sindsdien zijn meer van deze gammele boten massaal aangespoeld aan de kust, maar met minder lichamen. Het mysterie heeft de autoriteiten jarenlang in verwarring gebracht, maar een onderzoek dat woensdag is gepubliceerd door de internationale non-profitorganisatie Global Fishing Watch biedt een nieuwe, overtuigende theorie. Het geeft de schuld aan Chinese ‘donkere vissersvloten’.

De auteurs van het rapport gebruikten verschillende satelliettechnologieën om het zeeverkeer in Noordoost-Azië in 2017 en 2018 te analyseren en ontdekten dat honderden Chinese vissersschepen in wateren voor de kust van Noord-Korea zeilden. De Chinese schepen leken daar illegaal te vissen en duwden de eigen vloot van Noord-Korea, die slecht is uitgerust om lange afstanden af ​​te leggen, verder weg van de Noord-Koreaanse kust en de Russische en Japanse wateren in.

Vissen in Noord-Koreaanse wateren of internationaal kopen en verkopen van Noord-Koreaanse vis is een schending van het internationaal recht. Pyongyang’s vishandel, wat de moeite waard was naar schatting 300 miljoen dollar per jaar werd gesanctioneerd in 2017 door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties als onderdeel van zijn poging om het Kim Jong Un-regime te straffen voor zijn herhaalde ballistische raketproeven dat jaar.

Maar dat lijkt volgens het rapport van Global Fishing Watch in 2017 zo’n 900 Chinese schepen niet te hebben afgeschrikt en 700 het jaar daarop.

READ  John Cena ontvoert Seagull-stroom tijdens een intens Overwatch-gevecht

De non-profitorganisatie zei dat deze Chinese schepen in 2017 en 2018 waarschijnlijk meer dan 160.000 ton Pacific Flying Squid hebben gevangen, een van de meest waardevolle zeevruchtenproducten in de regio – meer dan Zuid-Korea en Japan samen in dezelfde periode. De geschatte vangst was meer dan $ 440 miljoen waard.

Hoewel het niet duidelijk is of Noord-Korea zoveel geld had kunnen verdienen met het vissen in zijn eigen wateren, lijkt het er nu op dat Pyongyang een deel van zijn verloren vangsten heeft kunnen terugverdienen door visrechten te verkopen aan buitenlandse, waarschijnlijk Chinese. Een rapport van de Verenigde Naties gepubliceerd in maart beweerde dat Noord-Korea in 2018 naar schatting 120 miljoen dollar verdiende door visserijrechten te verkopen of over te dragen in strijd met de VN-sancties.

Jaeyoon Park, een senior datawetenschapper bij Global Fishing Watch en co-hoofdauteur van de studie, zei dat de gespotte schepen “ongeveer een derde van de omvang van China’s hele verre zeevissersvloot” omvatten.

‘Het is het grootste bekende geval van illegale visserij door schepen afkomstig uit een land dat actief is in de wateren van een ander land’, zei hij.

Met zoveel schepen in de buurt van de Noord-Koreaanse kust, werd de eigen vissersvloot vervolgens naar buiten geduwd, gedwongen verder van de kust te varen om hun vangst te vinden, en de gevolgen waren dodelijk, volgens Jungsam Lee, een andere mede-onderzoeker van de studie. auteurs.

‘Het is te gevaarlijk om in dezelfde wateren te werken als de Chinese trawlers’, zei Lee. ‘Daarom worden ze gedwongen om in Russische en Japanse wateren te werken en dat verklaart waarom sommige van de beschadigde schepen van Noord-Korea op de stranden van Japan verschenen.’

Park en de andere experts zeiden dat ze deze schepen konden volgen met nieuwe satelliet- en radartechnologieën die in voorgaande jaren niet beschikbaar waren. Open-source inlichtingen-NGO’s en non-profitorganisaties zijn steeds meer gebruik maken van deze middelen het scheepvaartverkeer analyseren in de hoop tactieken te vinden of beter te begrijpen die worden gebruikt om sancties te omzeilen.
Global Fishing Watch zei in een verklaring dat de vaartuigen die illegaal in de Noord-Koreaanse wateren vissen, eigendom zouden zijn van en beheerd worden door “Chinese belangen”, omdat ze daar gevestigd waren. Maar schepen die betrokken zijn bij illegale activiteiten in deze wateren – of het nu gaat om het vervoeren van goederen op zee om de nieuwsgierige blikken van de douane te ontwijken of het baggeren van zand – missen vaak de juiste papieren, waardoor ze moeilijker te volgen zijn.

CNN heeft contact opgenomen met het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken voor commentaar.

Chinese schepen worden op 11 november 2017 beschut tegen slecht weer in de haven van Sadong op het eiland Ulleung in Zuid-Korea.

Een duurzaamheidsvraagstuk

De wateren van Noordoost-Azië behoren tot de meest ondoorzichtige en betwiste zeeën en visserij ter wereld. China, Rusland, Japan en de twee Korea’s zijn allemaal verwikkeld in een soort territoriaal geschil met elkaar.

READ  Bestandsgrootte van Crash Bandicoot 4 Switch eShop onthuld

De visbestanden zijn de laatste jaren dramatisch afgenomen, een ander groot probleem dat de partijen niet hebben opgelost. Pacific Flying Squid-bestanden zijn sinds 2003 met 80% gedaald in Zuid-Koreaanse wateren en 82% Japanse wateren, volgens Global Fishing Watch.

Een Noord-Koreaanse inktvisboot die in de Russische wateren vaart, wordt ergens tussen augustus en oktober 2018 gezien.
“Terwijl vissers en hun families hun inkomen hebben zien dalen, blijven academici in de war over de meest waarschijnlijke oorzaak van deze daling van de vangst. Velen wijzen op overbevissing als de grootste boosdoener, terwijl sommigen suggereren dat klimaatverandering een rol kan spelen, met veranderingen in de watertemperatuur die de paai- en migratiepatronen beïnvloedt. Het lijkt een deprimerende maar al te bekende betekenis, “schreef Park een blogpost bij het onderzoek.
Duurzaamheid van de visserij is wereldwijd een groot probleem. Het heeft geld en banen ondermijnd van kustgemeenschappen die afhankelijk zijn van de handel en heeft gezorgd voor een toename van piraterij op plaatsen waar de visserij niet kan vertrouwen op een functionerende kustwacht, zoals Somalië.

Deskundigen zoals Park zijn van mening dat hoewel Japan en Zuid-Korea onafhankelijk hebben gewerkt aan het duurzamer maken van de inktvisvisserij, “het ontbreken van multilaterale samenwerking en het delen van informatie tussen alle landen die bij deze grensoverschrijdende visserij betrokken zijn, betekent dat het onmogelijk is om degelijke wetenschap en een een regionaal beheersplan voor het bestand. ”

Het Ministerie van Oceanen en Visserij van Zuid-Korea zei dat het de bevindingen aan het herzien was, terwijl Masanori Miyahara, de president van het Japanse Bureau voor Visserijonderzoek en Onderwijs, in een verklaring bij de Global Fishing Watch-studie zei dat het gebrek aan gedeelde gegevens “een belangrijke uitdaging gezien het cruciale belang van inktvis in de regio. “

READ  Koda's trainer probeerde hem "elke wedstrijd" te laten vechten, zegt Kuyt, en de claim is afgewezen door de Sharks

‘Illegaal vissen in deze wateren is een zeer ernstige zaak in Japan’, zei Miyahara.

Park zei dat het onderzoek van zijn team een ​​”fundamenteel falen in het correct en transparant beheren van een gedeelde hulpbron” heeft aangetoond en dat er “dringende behoefte is aan samenwerking tussen de landen die bij deze visserij betrokken zijn”.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *