China sanctioneert Rubio, Cruz en andere Amerikaanse functionarissen voor ‘Hong Kong-gerelateerde kwesties’

China sanctioneert Rubio, Cruz en andere Amerikaanse functionarissen voor ‘Hong Kong-gerelateerde kwesties’

De actie is de laatste in escalerende spanningen tussen de twee landen en een heen-en-weer in sancties. De VS sanctioneerden vrijdag de CEO van Hongkong Carrie Lam en 10 andere Chinese en Hongkongse functionarissen voor hun rol bij het harde optreden tegen de politieke vrijheid in de regio – de laatste maatregel die door de regering-Trump is genomen naar aanleiding van de oplegging door China van een controversiële nationale veiligheidswet op Hong Kong.

“De actie van de VS (vrijdag) was een flagrante inmenging in de zaken van Hongkong en in de binnenlandse aangelegenheden van China”, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, maandag. “Het was een ernstige schending van het internationaal recht en de basisnormen voor internationale betrekkingen.”

Sens. Marco Rubio uit Florida, Ted Cruz uit Texas, Tom Cotton uit Arkansas, Josh Hawley uit Missouri en Pat Toomey uit Pennsylvania en Rep. Chris Smith uit New Jersey waren de Amerikaanse wetgevers die door Beijing werden gesanctioneerd.

Rubio getweet Maandagochtend: “Vorige maand heeft #China me verboden. Vandaag hebben ze me bestraft. Ik wil niet paranoïde zijn, maar ik begin te denken dat ze me niet mogen.”
Nadat de sancties waren aangekondigd, Hawley getweet, China “bestraft mij als vergelding voor het uitspreken tegen #ChineseCommunistParty en het verdedigen van de belangen van Amerika. Vergeld alles wat je wilt. Ik geef me niet terug”

CNN nam maandag contact op met de kantoren van Cruz, Cotton, Toomey en Smith voor commentaar. CNN nam ook contact op met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

READ  PlayStation 4-games kunnen ineens veel sneller laden

De nieuwe nationale veiligheidswet, opgelegd door Peking aan de stad op 1 juli, maakt afscheiding, ondermijning, terrorisme en samenspanning met buitenlandse troepen strafbaar. President Donald Trump veroordeelde Peking voor de wet en trok in mei de speciale handelsstatus van Hongkong in. Andere Amerikaanse senatoren en leiders, zoals House Speaker Nancy Pelosi, uitten kritiek en verontwaardiging nadat de wet was aangenomen.

Hong Kong zei dat het China’s laatste sancties tegen Amerikanen “volledig ondersteunt” en “de handhaving ervan zal vergemakkelijken”.

” De Amerikaanse regering is de afgelopen dagen verder gegaan door de zogenaamde ‘sancties’ op te leggen aan functionarissen van de centrale volksregering en de HKSAR-regering ‘, zei een woordvoerder van de Hong Kong Special Administrative Region (HKSAR) in een verklaring. “De daad is schaamteloos en verachtelijk, en wordt door de bevolking van Hong Kong en de hele natie kwalijk genomen … De regering van de HKSAR ondersteunt de stap volledig en zal de handhaving ervan vergemakkelijken in overeenstemming met de wet. ”

Humans Rights Watch Executive Director Kenneth Roth, president van de National Endowment for Democracy Carl Gershman, president van het National Democratic Institute Derek Mitchell, president van het International Republican Institute Daniel Twining en president van Freedom House Michael Abramowitz werden ook gesanctioneerd.

China legde vorige maand sancties op aan Rubio, Cruz en Smith voor wat het noemde inmenging in zaken in Xinjiang, de meest westelijke regio waar Amerikaanse functionarissen zeggen dat tot 2 miljoen moslimbewoners naar massa-detentiekampen zijn gestuurd.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende informatie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *