Cyber-tip: opgelicht door een nep-helpdesk, hoe kan dat? – Opgelicht?!

Het zal jou overkomen: je verliest de toegang tot een Facebook-pagina. Het overkwam Angelique nadat haar zus was overleden. De profielpagina van haar overleden zus werd per ongeluk omgezet in een herdenkingspagina, waardoor toegang niet langer vanzelfsprekend was. Ze belde de Facebook-helpdesk, zo dacht ze: deze ‘helpdesk’ was van oplichters en Angelique eindigde met een verlies van meer dan 900 euro.

In de studio praten we hierover met cyberspecialist Stan Hegt. Hij legt uit hoe dit had kunnen gebeuren. Er zijn bedrijven die goed vindbaar zijn via Google, maar niet de daadwerkelijke helpdesk zijn van bedrijven als Facebook of Twitter (die overigens helemaal geen telefonische helpdesk voor individuele gebruikers hebben). Ze leiden u rechtstreeks naar een website waar u wordt gevraagd software te downloaden waarmee ze de computer kunnen overnemen.

Dan heeft u alleen toegang tot de bank nodig. Door een nepwebsite te laten zien, lijkt het alsof er kleine bedragen worden overgemaakt, maar in werkelijkheid wordt de rekening leeggemaakt. Het geld dat de oplichters krijgen, is moeilijk wit te wassen. Dat is waarom ze het uitgeven aan kortingsbonnen en cadeaubonnen, die later worden verhandeld. Zo kunnen oplichters de euro’s van iemand anders uitgeven voor hun eigen plezier.

Meer over helpdeskfraude in het volgende artikel:

Helpdeskfraude: hoe herken je de signalen?

READ  De beste berichten van luisteraars: de lagen in Bart's Classic Track en Eddie van Halen - Nieuwsbericht
More from Madison Garrett

RTV Ronde Venen zendt een interactieve test en proeverijen uit in de bar

De Ronde Venen – Op vrijdag 19 maart test RTV Ronde Venen...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *