De beste manieren om tv-dialogen daadwerkelijk te horen

De beste manieren om tv-dialogen daadwerkelijk te horen

Het goede nieuws is dat u uw gehoor niet verliest. Slecht nieuws? De dialoog op televisie is al een tijdje tevergeefs, ondanks verbeteringen in de technologie. Dit heeft verschillende redenen, die vooral te maken hebben met het feit dat acteurs hun tekst niet zo vaak hoeven uit te spreken of te articuleren – ironisch genoeg vanwege verbeteringen in de microfoontechnologie.

Er zijn echter nog steeds enkele praktische stappen die u kunt nemen om uw tv (of welk geluidssysteem u ook gebruikt) beter om te laten gaan met het gemompel dat u in uw favoriete programma’s kunt horen.

Waarom is het moeilijk om televisiedialogen te begrijpen?

Waarom we nu allemaal ondertitels nodig hebben

Zoals Vox uitlegt, hoefden acteurs hun tekst niet langer naar één enkele microfoon te brengen, wat de norm was in de tijd dat de dialoog duidelijker was (denk aan de meeste klassieke films uit de jaren vijftig). Er zijn nu veel microfoons bovenop draadloze microfoons die acteurs in hun kleding kunnen verstoppen, wat betekent dat acteurs hun tekst kunnen mompelen, wetende dat de audio wordt opgepikt. Er is ook ‘downmixing’, wat in feite betekent dat complexe audiomixen uit films moeten worden gecomprimeerd om aanpasbaar te zijn aan zaken als koptelefoons. Aan deze problemen kunt u eigenlijk niets doen, maar voor de volgende kunt u dat wel doen.

Betere luidsprekers geven u een beter geluid voor dialoog

Vroeger had je grote tv’s en grote luidsprekers die naar de kijker gericht waren. Aan de andere kant zijn tv’s tegenwoordig verkrijgbaar in slanke formaten met naar achteren gerichte luidsprekers. Zelfs als technologie luidsprekers kleiner kan maken, betekent dat niet noodzakelijkerwijs een beter geluid. Om de geluidskwaliteit van uw tv direct te verbeteren, raden wij u aan een versterker aan te schaffen. Deze luidsprekers kunnen uw dialoog en uitspraak naar een hoger niveau tillen met spraakverbeteringsfuncties. Enkele suggesties:

  • Als je op zoek bent naar geweldige luidsprekers die de bank niet veel kosten, overweeg dan VIZIO 5.1 V-serie luidsprekers Van Amazon voor $ 199,99. Het beschikt over vier individuele audioapparaten, waaronder een subwoofer, en heeft een speciale audioversterker met “Adjustable Dialogue EQ”, zodat u het geluid van uw dialoog kunt verbeteren.
  • Als je de voorkeur geeft aan enkele luidsprekers, overweeg dan ZVOX Dialoog Verhelderende Soundbar, momenteel $ 179,88 bij Amazon. Het heeft een “SuperVoice Technology”-instelling die achtergrondgeluiden die geen stem zijn, reduceert om de dialoog te verbeteren.
  • Voor wie op zoek is naar comfort, Bose Bluetooth-luidspreker$279 van Amazon, heeft een “dialoogmodus” op de afstandsbediening om het geluid te verbeteren.
READ  Google stopt met YouTube Go-app voor Android - Best Life

Schakel dynamisch bereik uit

Dynamisch bereik is bedoeld om u bereik te geven voor het geluid dat uit uw tv komt. Als de explosie hetzelfde decibelniveau had als een gefluister, zou de explosie niet zo dramatisch zijn. Het probleem is dat het dynamische bereik het niveau van je dialoog verlaagt om het contrast met andere geluiden uitgesprokener te maken. U kunt deze functies uitschakelen in uw tv- en/of luidsprekerinstellingen. Elke instelling is anders, maar je moet naar iets zoeken in de instellingen genaamd “Dynamic Range Compression” en dit uitschakelen. Mogelijk hebt u ook een Nachtmodus-instelling die in principe hetzelfde doet. Als je dit doet, worden de stemmen gecomprimeerd zodat ze meer op elkaar lijken, waardoor de dialoog uiteindelijk luider wordt.

Pas de equalizer aan om dialogen beter te laten klinken

U kunt de EQ op uw tv of luidsprekerinstellingen aanpassen om u te concentreren op een beter klinkende dialoog. U hoeft geen deskundige audio-ingenieur te zijn om dit te doen. Kortom, het verlagen van de bas en het verhogen van de hoge tonen zal voldoende zijn. Luide bas is de vijand van begrijpelijke dialogen, en hoge tonen zijn het stembereik waar de meeste menselijke stemmen doorgaans vallen. De basfrequenties beginnen aan de linkerkant, de middenfrequenties in het midden en de hoge tonen uiterst rechts. Uw tv heeft echter waarschijnlijk EQ-voorinstellingen die de helderheid verbeteren zonder te knoeien met individuele bedieningselementen. Elk van deze voorinstellingen verbetert de dialoogkwaliteit: Dialoog, Nieuws, Spraakverbetering, Heldere stem of Versterking.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *