De eerste 5G-iPhone is uit (en waarom dat belangrijk is)

De eerste 5G iPhone is vandaag te koop! Het voelt bijna als gisteren dat 4G (toen vaak bekend als LTE) zijn introductie vierde. Wat een enorme sprong voorwaarts was dat op dat moment. 3G voelde vrij snel, maar met 4G had je thuis nauwelijks wifi nodig. Al een tijdje zijn er ontwikkelingen gaande voor de volgende grote stap naar 5G. En nu zijn alle nieuwe iPhone 12-modellen klaar voor deze nieuwste vorm van mobiel internet.

5G iPhone: Apple kiest voor een andere aanpak

Apple doet een heleboel dingen anders dan bij reeds beschikbare smartphones met 5G. Ten eerste ondersteunen de iPhone 12, 12 mini, 12 Pro en 12 Pro Max meer frequentiebanden die voor 5G worden gebruikt dan welke andere smartphone dan ook. Dit is belangrijk omdat verschillende landen en providers verschillende frequenties gebruiken voor 5G, dus idealiter kunnen alle iPhones 5G gebruiken waar 5G beschikbaar is.

Het tweede punt betreft de batterijduur. Op dit moment belast het gebruik van 5G de batterij meer dan 4G. Apple heeft hiervoor een slimme oplossing bedacht. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe iPhones hier geen last van hebben, beschikken ze over een zogenaamde slimme datamodus.

Als u dit inschakelt, wordt 5G alleen ingeschakeld als de iPhone echt volledige snelheid nodig heeft. Dat is het geval als je bijvoorbeeld een grote app of een filmpje wilt downloaden, wat onder ideale 5G-omstandigheden maar een paar seconden duurt. Zodra de download is voltooid, schakelt het apparaat terug naar de energiezuinigere 4G. Als je dat niet wilt, laat de functie dan gewoon uitgeschakeld en surf altijd met 5G. Overigens is dit ook praktisch voor de providers, want doordat je niet merkt welk netwerk je op dit moment gebruikt, merk je niet snel dat de landelijke dekking van 5G nog niet geweldig is.

READ  Veel gestelde vragen over CoronaMelder beantwoord

Startsignaal voor providers?

De nieuwe 5G iPhones kunnen een soort startschot vormen voor de providers. De iPhone is nog steeds een van ‘s werelds populairste smartphones. In combinatie met de data-intensieve streamingdiensten Apple TV + en Apple Music, de gameservice Apple Arcade en de clouddienst iCloud zal de vraag naar 5G-abonnementen snel toenemen. De kippeneierenproblematiek van de nieuwe netwerken zou daarmee bijna verdwijnen, want waar vraag is, is er meestal ook snel aanbod.

Tot slot: Nederland en België 5G niet in de snelste versie

Alle iPhone 12-modellen ondersteunen 5G. En toch zijn niet alle iPhone 12-modellen hetzelfde. De snelste vorm van 5G – de zogenaamde mmWave – is beperkt tot apparaten die in slechts één land worden verkocht: de Verenigde Staten. In Nederland en België krijgen we iPhones zonder ondersteuning voor mmWave, maar de zendmasten zijn hier ook niet klaar voor.

De versie die we hier krijgen, kan alleen verbinding maken met lagere 5G-frequenties: Sub-6 GHz. Dat betekent dat surfen op internet met de 5G iPhone sneller gaat, maar niet veel sneller revolutionair. Sub-6 GHz is een stuk langzamer dan mmWave. Het bereik van Sub-6 GHz is echter veel groter en stabieler.

Dus zelfs als je een iPhone 12 met mmWave-ondersteuning had, zou je het hier niet opmerken. In 2022 worden de extreem hoge frequenties die nodig zijn voor mmWave 5G, inclusief de 26 GHz-band, geveild. Alleen dan wordt 5G supersnel. Een beetje jammer voor ons, maar geen reden om een ​​Amerikaanse iPhone 12 aan te schaffen.

iCreate 122

iCreate 122

READ  De nieuwste generatie My BMW App nu beschikbaar voor Nederlandse BMW rijders en fans.

Ga aan de slag met iOS 14 en macOS Big Sur

More from Madison Garrett

Stop met roken met de Stoptober-app

Nu oktober officieel is begonnen, beginnen ook veel mensen in Nederland weer...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *