De EU-leiders zijn het eens over een baanbrekend economisch stimuleringsplan

Sweden pays human and economic price for not locking down
De deal zou zich richten op het verstrekken van financiering over drie pijlers: hervormingen doorvoeren om bedrijven te helpen herstellen van de pandemie, nieuwe maatregelen uit te voeren om de economieën op lange termijn te hervormen en te investeren in bescherming tegen “toekomstige crises”. Het zou honderden miljarden dollars aan subsidies en leningen aan lidstaten opleveren.

De overeenkomst kwam na dagen van impasse en moeizame gesprekken die werden beschreven als een van de meest bitter verdeelde jaren.

“Het is ons gelukt! Europa is sterk. Europa is verenigd”, zei de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel dinsdag op een persconferentie. “Dit is een goede deal, dit is een sterke deal, en vooral, dit is de juiste deal voor Europa op dit moment.”

Michel beschreef de gelegenheid als de eerste keer dat leden van de Europese Unie “onze economieën gezamenlijk tegen de crisis handhaafden”.

De commissie stemde ook in met een kernbudget van 1,1 biljoen euro (bijna $ 1,3 biljoen) van 2021-2027.

In reactie op de deal prees de Franse president Emmanuel Macron de overeenkomst als een “historische dag voor Europa”, terwijl de Belgische premier Sophie Wilmes zei dat “de Europese Unie nog nooit eerder heeft besloten zo ambitieus te investeren in de toekomst”.

Er waren de afgelopen dagen bittere ruzies over sommige voorwaarden van de deal. De overeenkomst kwam slechts enkele uren nadat Michel maandag een nieuw voorstel aan de politieke leiders had voorgelegd.

De Europese Unie kampt met een door de pandemie veroorzaakte woeste recessie en de zwaarst getroffen landen zoals Italië en Spanje hebben dringend behoefte aan nieuwe economische hulp ter waarde van honderden miljarden dollars.

READ  Elden Ring schopt vijanden in het rond met deze geweldige modus

Vóór dinsdag was elke overeenkomst gedwarsboomd door diepe verdeeldheid over de totale omvang van het terugwinningsfonds, hoeveel steun zou moeten worden verleend in de vorm van subsidies of leningen, en de voorwaarden die daaraan moesten worden verbonden.

De Europese Commissie zei eerder deze maand dat ze verwacht dat de EU-economie in 2020 met 8,3% zal krimpen, aanzienlijk slechter dan de daling van 7,4% die twee maanden geleden werd voorspeld.

De bijeenkomst van de EU-top koper is de eerste grote persoonlijke bijeenkomst van wereldleiders sinds het begin van de pandemie.

– Dit is een verhaal in ontwikkeling en zal worden bijgewerkt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *