De N64-console was een vreemde maar essentiële introductie tot joysticks

In de annalen van de gamegeschiedenis is geen enkele console beter bekend dan het driezijdige stuk plastic dat bij de Nintendo 64 werd geleverd. Dit heeft waarschijnlijk verschillende redenen. Er is een uniek ontwerp, waardoor het direct en ondubbelzinnig herkenbaar is als een N64-gamepad. Er is de populariteit van de console, die ertoe heeft bijgedragen dat Nintendo een van de bepalende namen in gaming is geworden.

Maar het belangrijkste onderdeel van de N64-controller is niet het ontwerp of de bijbehorende doos: het was de joystick, die miljoenen inluidde in een nieuwe manier om games te besturen en de weg vrijmaakte voor moderne 3D-games die tegenwoordig bijna standaard zijn.

Nintendo heeft de joystick niet uitgevonden of het idee om deze voor games te gebruiken, maar het is erin geslaagd om de joystick te promoten als de standaard besturingsoptie voor reguliere games op een manier die nog niemand anders heeft gedaan. Vóór de N64 waren joysticks grotendeels gereserveerd voor liefhebbers van vluchtsimulaties die op zoek waren naar het meest realistische platform om de werkelijke vlucht te weerspiegelen. Maar de N64-console introduceerde een joystick als het belangrijkste besturingsschema voor alle Het type spel en de plaatsing vooraan en in het midden is in handen van de spelers.

Een van de redenen voor deze beslissing was de overstap naar 3D-gaming, een verandering die Nintendo heeft helpen inluiden met de N64. Navigeren in een 3D, veelhoekige wereld betekent dat gamers de mogelijkheid nodig hebben om vrijer te bewegen dan een traditionele D-pad (ontworpen voor de rasterachtige pixels op eerdere consoles) zou toestaan. Het is iets dat wordt weerspiegeld in mijn favoriete ontwerp van de N64-joystick: de achthoekige put waarin hij zich bevindt, die spelers subtiel naar de acht hoofdrichtingen leidt waarin ze de stick kunnen kantelen en vervolgens hun personages op het scherm kunnen bewegen. (Het is ook een detail dat Nintendo op volgende consoles zal vasthouden tot de Wii U.)

Maar de magie van de N64-controller is hoe Nintendo het ontwerp heeft gebruikt om spelers te leren de nieuwe joystick te gebruiken en door nieuwe vliegtuigen te navigeren. Door de vreemd uitziende derde controllergreep kon de N64-controller op de twee buitenste handgrepen worden gehouden als een “gewone” controller, maar de in het midden gemonteerde stick moedigt gamers aan om hem als de primaire controller te zien. En de gestructureerde rubberen grip zit natuurlijk onder je duim, waardoor hij gemakkelijk in elke richting kan worden gekanteld.

De joystick maakt ook nauwkeurigere bewegingen mogelijk dan een traditionele D-pad. in een Super Mario 64Spelers maken kennis met het idee dat ze de joystick hard kunnen duwen om te rennen en hem zachtjes kunnen kantelen om te lopen. Later in het spel kunnen ze het zelfs gebruiken om vrij in drie dimensies te vliegen.

Het apparaat heeft problemen. Het mechanisme was in de loop van de tijd onderhevig aan slijtage, waardoor het goed onderhouden, gesmeerd en vervangen moest worden. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het ook een product van de eerste generatie was, uitgebracht in een tijd dat Nintendo’s grootste rivalen, de originele PlayStation en Sega Saturn, alleen werden geleverd met oude D-pads. (Beide zullen later controllers starten met een joystick nadat de N64 is gelanceerd.)

Het is heel duidelijk dat de N64-console ook een startpunt is. Het ontwerp lijkt bijna op een SNES-console die een paar extra’s heeft gekregen, en dankzij het richtingspad en de gezichtsknoppen kunnen ontwikkelaars en gamers die zich ongemakkelijk voelden bij het nieuwe besturingssysteem het nog steeds gemakkelijk ontwijken. Er was maar één analoge stick, wat het besturen van de camera in sommige games frustrerend maakte.

zal niet eens zijn Sony bracht de dubbele analoge console uit in 1997 Dat moderne ontwerp met dubbele analoge stick dat nog steeds in gebruik is op bijna elke grote console en gamepad van vandaag, komt eraan. Zelfs Nintendo zal zijn eigen versie van de PlayStation-gezichtsknop/D-pad/dual-stick/triggers blijven aanbieden met de GameCube, Wii Classic-controller, Wii U en Switch.

Maar de enkele joystick van de N64 was een opstapje, een brug van de gepixelde consoles uit het verleden naar de superkrachtige PlayStations en Xboxen die we tegenwoordig hebben – en leerde generaties gamers een nieuwe manier om over games na te denken en zich te verplaatsen in een digitale ruimte.

READ  100 dagen sinds Cyberpunk 2077 werd verwijderd uit de PS Store en puzzels blijven bestaan
Written By
More from Aubrey Mason

Hier is GoldenEye 007 terug van de grond af in Far Cry 5

GIF: Crowleywood / Ubisoft / Zeldzaam Als hij loopt als een gouden...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *