De Noorse Arctische archipel registreert de hoogste temperatuur in meer dan 40 jaar

IJsbeer die zich op smeltend overzees ijs in Svalbard, Noorwegen bevindt. (AFP)

Oslo:

De Noorse Arctische archipel Svalbard registreerde zaterdag zijn hoogste temperatuur sinds meer dan 40 jaar, bijna gelijk aan het record aller tijden, meldde het meteorologische instituut van het land.

Volgens wetenschappelijk onderzoek gaat de opwarming van de aarde in het noordpoolgebied twee keer zo snel als in de rest van de planeet.

Voor de tweede dag op rij registreerde de archipel ’s middags 21,2 graden Celsius (70,2 Fahrenheit) warmte, net onder de 21,3 graden die in 1979 werd geregistreerd, vertelde meteoroloog Kristen Gislefoss aan AFP.

De eilandengroep, gedomineerd door Spitzbergen, het enige bewoonde eiland in de Noord-Noorse archipel, ligt op 1000 kilometer (620 mijl) van de noordpool.

De relatieve hittegolf, die naar verwachting tot maandag zal aanhouden, is een enorme piek van normale temperaturen in juli, de warmste maand in het noordpoolgebied.

De Svalbard-eilanden verwachten normaal gesproken temperaturen van 5-8 graden Celsius in deze tijd van het jaar.

De regio heeft sinds januari temperaturen van vijf graden boven normaal gezien, met een piek van 38 graden in Siberië half juli, net buiten de poolcirkel.

Volgens een recent rapport “Het Svalbard-klimaat in 2100”, zullen de gemiddelde temperaturen voor de archipel tussen 2070 en 2100 met 7-10 graden stijgen als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen.

Wijzigingen zijn al zichtbaar. Van 1971 tot 2017 werd tussen de drie en vijf graden van opwarming waargenomen, met de grootste stijgingen in de winter, volgens het rapport.

Svalbard, bekend om zijn ijsberenpopulatie, herbergt zowel een kolenmijn, die de meest opwarming van de aarde van alle energiebronnen afgraaft, als een ‘doomsday’-zaadkluis die sinds 2008 voorraden van’ s werelds landbouwbounty heeft verzameld in geval van een wereldwijde catastrofe

READ  Aantal iOS-spelers Fortnite 60 procent gedaald sinds Apple vecht | NU

De kluis vereiste 20 miljoen euro ($ 23,3 miljoen) aan werk na infiltratie van water als gevolg van ontdooiende permafrost in 2016.

(Behalve de kop, dit verhaal is niet bewerkt door NDTV-medewerkers en wordt gepubliceerd vanuit een syndicated feed.)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *