De overheid zal het inloggen op DigiD via sms uitfaseren en de gebruiker zal moeten overschakelen naar de app Radar

Op termijn zal het niet mogelijk zijn om met uw DigiD in te loggen via de toegangscode per sms. De overheid wil deze vorm van tweestapsverificatie uitfaseren en wil dat mensen inloggen via de DigiD-app of met een andere ‘speciale oplossing’, zoals een authenticatie-app die niet is aangesloten bij de overheid.

Aanmelden met uw DigiD, bijvoorbeeld in MijnOverheid, moet gebeuren via tweestapsverificatie. Dit betekent dat u naast de gebruikersnaam en het wachtwoord een extra toegangstoken nodig heeft. Deze code ontvang je per sms, of je kunt ervoor kiezen om in te loggen via de DigiD app. Uiteindelijk zal de regering deze eerste optie geleidelijk afschaffen, zegt de vertrekkende minister van Buitenlandse Zaken Nobus (Binnenlandse Zaken). In een brief aan het parlement

U hoeft zich geen zorgen te maken dat u op korte termijn moet overschakelen naar een app als u nog steeds sms-inlogt. “Om de deelname van een zo groot mogelijk aantal mensen op een eenvoudige manier te garanderen en tegelijkertijd de veiligheid te waarborgen, zal de geleidelijke afschaffing nog minstens drie jaar duren”, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen de radar.

Om ervoor te zorgen dat de informatie aan de juiste persoon wordt verstrekt.

Waarom gaat de overheid het inloggen via sms geleidelijk stopzetten? Dit heeft te maken met de digitalisering van onze samenleving. Het is belangrijk dat bij digitaal aanmelden wordt voldaan aan strenge veiligheidseisen. Dit zorgt ervoor dat de juiste informatie bij de juiste persoon terechtkomt, zegt de woordvoerder van Home Office.

READ  Het hoogtepunt van een ransomwareaanval in het gezondheidszorgsysteem van de Europese Unie

De spreker legt uit dat het gezien de technologische vooruitgang belangrijk is dat iedereen veilig toegang heeft tot zijn gegevens, wat betekent dat strengere beveiliging vereist is. “Dit betekent dat lagere niveaus moeten worden geëlimineerd.” Authenticatie in twee stappen via sms is minder veilig omdat de code langer geldig is en soms zichtbaar is zonder de telefoon te ontgrendelen.

Wat als u de app niet kunt downloaden?

Er is natuurlijk een groep mensen die geen smartphone heeft en deze hoge beveiligingsniveaus niet kan gebruiken. In 2018 had ongeveer 13% van de Nederlandse bevolking tussen de 16 en 75 jaar geen smartphone. We kunnen en mogen deze mensen niet uitsluiten van de digitale dienstverlening van de overheid. Deze combinatie wordt vaak geholpen door een goede en veilige licentiefaciliteit.

Daarom wordt er gezocht naar oplossingen voor de groep mensen die de app niet kunnen of willen downloaden, wat ook een van de redenen is waarom het afbouwen wat tijd kost.

Wat als u niet digitaal onderlegd bent?

Knobs stelt in zijn brief aan de Tweede Kamer dat het voor de meeste burgers een eenvoudige overgang is. Maar er zijn altijd mensen die het erg moeilijk vinden om dergelijke veranderingen door te voeren. Bij al deze ontwikkelingen is het daarom van belang speciale aandacht te besteden aan die groep mensen in Nederland die niet over voldoende digitale vaardigheden beschikken om dit gemakkelijk te regelen, zegt Nobbs.

Wat deze “speciale aandacht” precies inhoudt, valt nog te bezien. Knobs stelt: “Het zou niet zo moeten zijn dat een evolutie naar een hoger veiligheidsniveau een groep mensen uitsluit.”

READ  De nieuwe Elektor november december 2020 is nu beschikbaar

Zo activeert en gebruikt u de DigiD-app

Heeft u de DigiD-app nog niet gebruikt? In onderstaand artikel legt Radar uit hoe je de app downloadt en activeert, en hoe je vervolgens met de app inlogt.

Activeer en gebruik de DigiD-app

More from Madison Garrett

Hoe iOS 14.0.1 en iPadOS te downloaden en te installeren

Apple rolt kleine updates uit voor iOS en iPadOS. Dus vanaf nu...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *