De Palm Pre-homeknop was de eerste die de laatste was

Alle fysieke home-knoppen op moderne smartphones zijn uitgestorven, en Palm Pre heeft deze knoppen af.

Het is niet moeilijk op te merken dat smartphones in de loop der jaren gestaag hun knoppen hebben verlaten: toetsenborden, numerieke toetsenborden, knoppen voor bellen en vasthouden, navigatietoetsen en meer zijn allemaal verdwenen ten gunste van meer veelzijdige touchscreens.

In 2007 hielp de iPhone – met zijn toen revolutionaire 3,5-inch multi-touchscreen – deze trend te stimuleren door navigatie terug te brengen tot een enkele home-knop. Maar zelfs toen aanraakschermen groter werden en knoppen wegvielen, bleef de bescheiden home-knop hardnekkig vastzitten. (Apple geeft de knop niet op voor meer dan een decennium, toen de iPhone X arriveerde in 2017.)

Maar het was de Palm Pre, en de grotendeels onnodige middelste knop, die de mogelijkheid liet zien om de home-knoppen voor altijd te verwijderen.

De Pre Home-knop (links) en de Pre 2 knoploze knop (rechts).

De originele versie, die in 2009 werd gelanceerd, klinkt misschien niet als een voorbode van de ondergang van de home-knop. Immers, de Pre Het was Home-knop, althans voor de eerste iteratie. Maar nog belangrijker was dat de home-knop van Pre eigenlijk een overblijfsel was – een extensie waar Evolution nog niet vanaf was gekomen.

Het indrukken van de Pre-home-knop deed precies één ding: de kaart-app-switcher van webOS weergeven, iets dat ook kan worden bereikt met een veeggebaar. Richt al het andere rond de pre-navigatie in plaats van op het aanraakgevoelige gebied rond de knop. Er zijn gebaren gebruikt om naar huis te gaan, terug te gaan naar het scherm, een dock met favoriete apps te openen en meer.

De home-knop zelf was een zijwiel voor gebruikers die gewend waren om er een op andere touchscreen-apparaten te zien, in plaats van een noodzakelijk onderdeel van de gebruikerservaring te zijn, die volledig optioneel was voor de daadwerkelijke functionaliteit van het apparaat.

Het is geen wonder dat de Pre 2 na slechts een jaar de bijna nutteloze knop blijft overslaan ten gunste van een LED-strip die verlicht is voor gebaren. Het vertrouwd ogende witte pillendoosje is door recente iteraties van zowel iOS als Android gebruikt voor multitasking-bewegingen.

Natuurlijk waren er problemen met de implementatie van Palm: sommige gebaren waren niet intuïtief, en voor gebruikers die overstapten van een traditioneel Palm-apparaat, waren er veel nieuwe concepten om vanaf het begin te leren. Omgekeerd profiteren modernere smartphones van gebruikers die meer vertrouwd zijn met touchscreen-interfaces, samen met meer onroerend goed om deze gebaren te laten werken.

Maar hoewel de Pre uiteindelijk zal mislukken, onderscheidt hij zich nog steeds in de geschiedenis als het definitieve thuisknopapparaat in de geschiedenis van smartphones – en als het eerste apparaat dat aantoont dat op gebaren gebaseerde navigatie de startknoppen daadwerkelijk kan vervangen. Kijkend naar een populaire smartphone in 2021, is het duidelijk dat Palm in ieder geval in dit opzicht de concurrentie voor was.

READ  Eigenaren van Google Pixel 4A 5G melden problemen met hun touchscreens
Written By
More from Lesley Curry

Guilty Gear Strive’s tweede open bètatest en gedetailleerde drukveranderingen worden bevestigd

Nieuwe ontwikkelaar Backyard biedt enkele ideeën na de vorige bèta Een tweede...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *