De PS5 en Xbox Series X dichten de kloof tussen pc en console

Elke keer een nieuwe console-lanceringen herinneren pc-gamers – zoals ik – de gaminggemeenschap er snel aan dat ons favoriete platform meer kracht en veelzijdigheid biedt dan zelfs de nieuwste, meest glanzende console. Dat is deze keer nog steeds waar, maar de dingen voelen een beetje … anders.

In feite zijn de PlayStation 5 en Xbox Series X krachtiger dan de beide midrange gaming-pc’s in mijn kantoor – wat in de PS4- en Xbox One-dagen ongehoord zou zijn geweest. Terwijl de pc nog steeds een grote voorsprong heeft op het gebied van prestaties bereik– dat wil zeggen, u kunt meer uitgeven om meer te krijgen – de nieuwste consoles zijn meer pc-achtig dan ooit en dichten de prestatiekloof meer dan hun voorouders.

Toen Sony de PlayStation 4 aankondigde, wisten hardware-experts dat het aan de zwakke kant zou zijn. AnandTech merkte dat op consolemakers namen de CPU-prestaties niet serieus genoeg, en dat de GPU gelijk was aan een Radeon HD 7850 of 7870 – toen $ 140 en $ 170 grafische kaarten. Dat is lager dan een gemiddelde prijs, wat betekent dat je een pc zou kunnen bouwen die de broek van de PS4 en Xbox One redelijk betaalbaar zou verslaan – inderdaad, veel games hadden lagere framerates, gedowngraded graphics, of beide vergeleken met halverwege fatsoenlijke pc’s in die tijd. (Dit was niet overal waar – sommige beruchte pc-poorten hadden hun eigen problemen – maar het is duidelijk dat zelfs een midrange pc je meer brute kracht zou geven om mee te spelen.)

Een deel hiervan was te danken aan Advanced Micro Devices (AMD), het halfgeleiderbedrijf dat de processors en grafische chips in de consoles van Sony en Microsoft de afgelopen twee generaties heeft ontworpen. “Toen de consoles van de laatste generatie werden gelanceerd, was AMD er slecht aan toe”, legt Brad Chacos, hoofdredacteur gaming en graphics bij PC World, uit. “Ze gebruikten nog steeds hun oude Bulldozer-architectuur, wat een grote gok was die niet de moeite waard was.”

READ  Xbox One-fans hebben nog een laatste kans om GRATIS Hidden Gem te spelen | Gamen | Vermaak

Door die mislukking speelden ze jarenlang de tweede viool van Intel in de pc-ruimte, en de Jaguar-processors in de PS4 en Xbox One waren afgezwakte, energiezuinige versies van dat toch al zwakke product. Dus hoewel ontwikkelaars games konden optimaliseren voor die ingestelde hardware, kon het nog steeds geen kaars houden aan een goedgebouwde pc.

Dit jaar, zoals Chacos het zegt, schiet AMD “op alle cilinders”, met hun nieuwste Ryzen 5000-processors die Intel voor het eerst in anderhalf decennium over de hele linie verslaan. En aangezien die chips zich ook in de PS5 en Xbox Series X bevinden – in tegenstelling tot de oude, bijna tabletachtige Jaguar-processors in de consoles van de vorige generatie – kunnen ze veel dichter komen bij de prestaties die je zou vinden op een goede gaming-pc.

Het zijn echter niet alleen de processors en grafische chips. Solid State-schijven, of SSD’s, zijn eindelijk ook op de consoles verschenen en bieden de snelle laadtijden die we al jaren op pc genieten. SSD’s zorgen ook voor snellere patchdownloads en vlottere snelle reizen, wat echte verbeteringen van de levenskwaliteit zijn waardoor eerdere consoles oud en traag aanvoelden. Voeg dat allemaal samen, en de nieuwste consoles lijken qua grafische bekwaamheid heel erg op gaming-pc’s.

Om eerlijk te zijn, de consoles van dit jaar zijn ook een beetje duurder dan hun voorgangers – $ 500 voor de PS5 en Xbox Series X van het hoogste niveau in vergelijking met de $ 400 PS4 en Xbox One (verwijdering na Kinect). Dat hogere prijskaartje geeft de fabrikanten wat speelruimte om krachtigere hardware toe te voegen, maar Chacos merkt op dat deze consoles nog steeds ‘uitzonderlijke waarden’ zijn, vooral gezien het feit dat pc-hardware in 2020 schandalig is gemarkeerd (bedankt, Covid-19) . $ 500 is misschien duurder dan de vorige generatie, maar het is een aantrekkelijke prijs voor de grafische getrouwheid die je krijgt, en de digitale PS4 bereikt die oude prijs van $ 400 met dezelfde prestaties als de versie van $ 500. (Hoewel ik zou beweren dat Sony die lagere prijs aanbiedt in de hoop dat je meer betaalt voor digitale games op lange termijn.)

READ  'ARK'-update 2.40 voegt Stego & Mammoth TLC 3 toe op PS4 en Xbox
Written By
More from Vanessa Hale

Destiny 2 Beyond Light vooraf laden: PS4, Xbox, pc

Premies zijn altijd een van de belangrijkste onderdelen van de voorbereiding op...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *