De vergrijzende Saoedische monarchkoning Salman landt in megacity van de Rode Zee om te rusten na een operatie

Op de staatstelevisie stond koning Salman op een roltrap die uit een vliegtuig kwam (Bestand)

Riyadh:

Koning Salman van Saoedi-Arabië arriveerde bij een geplande megastad aan de Rode Zee om te “rusten en te herstellen”, zeiden staatsmedia donderdag, nadat de 84-jarige heerser een operatie had ondergaan om zijn galblaas te verwijderen.

Het koninkrijk heeft geprobeerd de speculatie over de gezondheid van de vergrijzende vorst, die sinds 2015 de grootste olie-exporteur en de grootste economie van de Arabische wereld heeft, te onderdrukken.

“De bewaarder van de twee heilige moskeeën koning Salman is aangekomen in NEOM, waar hij wat tijd zal doorbrengen om uit te rusten en te herstellen”, zei het officiële Saoedische persbureau in een korte verklaring.

Op de staatstelevisie stond de koning op een roltrap die uit een vliegtuig afdaalde en later in een konvooi van auto’s arriveerde bij wat leek op een koninklijk paleis in NEOM, een gebied in het noordwesten van het koninkrijk dat momenteel in ontwikkeling is.

Volgens het koninklijk hof verliet de koning het King Faisal-ziekenhuis in Riyadh op 30 juli na een verblijf van 10 dagen na een laparoscopische operatie om zijn galblaas te verwijderen.

Een video vrijgegeven door staatsmedia, blijkbaar bedoeld om geruchten over de gezondheid van de koning weg te nemen, toonde hem als voorzitter van een virtuele kabinetsvergadering vanuit het ziekenhuis.

Het komt zelden voor dat het geheimzinnige koninkrijk verslag uitbrengt over de gezondheid van de vorst.

In 2017 verwierp Saoedi-Arabië rapporten en toenemende speculaties dat de koning van plan was af te treden ten gunste van zijn zoon kroonprins Mohammed bin Salman, die wordt gezien als de de facto heerser.

READ  Een speciale Fallout-bloemlezing één dag vóór de Fallout TV-serie

De Saoedische koninklijke familie brengt de zomer traditioneel door in Marokko en andere Europese bestemmingen.

De NEOM van $ 500 miljard, die vanaf nul zou worden opgebouwd langs de pittoreske westkust van het koninkrijk, werd eerder dit jaar getroffen door een zeldzame opstand nadat een stamlid door veiligheidstroepen was neergeschoten.

De stamlid had geweigerd zijn land op te geven voor het project.

Onder het bewind van de koning heeft Saoedi-Arabië ambitieuze economische hervormingen doorgevoerd voor een post-olietijdperk en meer rechten gegeven aan vrouwen, maar ook een assertiever buitenlands beleid aangenomen en een oorlog in het naburige Jemen aangegaan.

De koning was de tweede regerende vorst in de Golf die onlangs in het ziekenhuis werd opgenomen, na Koeweit’s 91-jarige emir Sheikh Sabah al-Ahmad Al-Sabah, te midden van de dubbele regionale crises van de coronavirus-pandemie en een duik in de ruwe prijzen.

(Behalve de kop, is dit verhaal niet bewerkt door NDTV-medewerkers en is het gepubliceerd vanuit een gesyndiceerde feed.)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *