De vergulde bril van Mahatma Gandhi wordt geveild in het VK

NDTV News

De glazen brengen naar schatting tussen de 10.000 pond en 15.000 pond op.

Londen:

Een paar vergulde brillen die vermoedelijk door Mahatma Gandhi zijn gedragen en als een geschenk zijn gepresenteerd in de jaren 1900, zijn opgedoken in het Britse veilingcircuit, dat naar schatting tussen de 10.000 en 15.000 pond opbrengt.

East Bristol Auctions in Hanham, Zuidwest-Engeland, zei zondag dat ze aangenaam verrast waren toen ze ontdekten dat de bril, die in een envelop door de brievenbus viel, zo’n rijke geschiedenis achter de rug heeft.

“Het is een enorme vondst van groot historisch belang. De verkoper had aangenomen dat ze interessant waren, maar geen waarde, en zei me dat ik ze moest weggooien” als ze niets waard zijn “, aldus veilingmeester Andy Stowe van East Bristol Auctions. .

“Ik denk dat hij bijna van zijn stoel viel toen we onze taxatie presenteerden. Het is echt een geweldig veilingverhaal – en een verhaal waar we allemaal van dromen,” zei hij.

De bril, die al een online bod van 6.000 pond heeft opgeleverd, zou in de familie zijn geweest van de niet nader genoemde oudere herenverkoper in Engeland, die door zijn vader werd verteld dat ze een geschenk waren aan zijn oom toen hij werkte voor British Petroleum in Zuid-Afrika tussen 1910 en 1930.

“De oom van de verkoper werkte beslist voor British Petroleum in Zuid-Afrika, en ik geloof dat Mahatma Gandhi pas eind jaren ’10, begin jaren twintig een bril droeg”, zegt Stowe verwijzend naar de herkomst van de glazen, die waarschijnlijk van Mahatma zijn. Gandhi’s eerste paren tijdens zijn verblijf in Zuid-Afrika.

READ  Sony bevestigt drie PS5-games voor begin 2021, Horizon Forbidden West volgt later

“Het verhaal dat bij de kavel verschijnt, is precies wat de verkoper ons heeft verteld, en precies wat hem zo’n 50 jaar geleden door zijn vader werd verteld”, legt Stowe uit.

Het kavel, getiteld “Paar persoonlijke brillen van Mahatma Gandhi”, maakt deel uit van de online verkoop van militaire, historische en klassieke auto’s van de veilingmeesters en zal op 21 augustus onder de hamer gaan. Het heeft al veel belangstelling gewekt, ook uit India.

“Een paar vergulde rondomrande brillen uit het begin van de 20e eeuw omstreeks 1920 van goede naam, eigendom van en gedragen door Mahatma Gandhi”, merkt de details van de veilingkavel op.

“De bril van de gebruikelijke vorm, met verende vergulde armen en glazen op sterkte. Verbonden door een vergulde neusstang, vormde de bril een belangrijk en enigszins iconisch onderdeel van Mahatma Gandhi’s algehele uiterlijk. Het was bekend dat hij vaak zijn oude of ongewenste paren aan degenen in nood of degenen die hem hadden geholpen. Een zeldzame en belangrijke bril, ‘merkt het op.

“De oom die destijds voor British Petroleum werkte en in Zuid-Afrika was gestationeerd, en er kan worden aangenomen dat deze werden geschonken als dank van Mahatma Gandhi voor een goede daad. Een briefje van de verkoper is bijgevoegd”, het veilingkavel voegt toe.

Mahatma Gandhi werd synoniem met de iconische bril in Windsor-stijl met ronde rand, gebruikelijk tijdens de periode dat hij rechten studeerde in Engeland aan het eind van de 19e en 20e eeuw. Hoewel de bril aanvankelijk niet vaak werd gebruikt, werd hij een vast onderdeel tijdens de nationale beweging en de protesten tegen burgerlijke ongehoorzaamheid van Mahatma Gandhi in India.

READ  Gerucht: de exclusieve hoofdsleutel van Ubisoft kan E3 eruit laten zien

Van hem is bekend dat hij zijn persoonlijke spullen als cadeau aan bewonderaars heeft overhandigd en in de loop der jaren zijn er een aantal soortgelijke items op het veilingcircuit verschenen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *