De VS verklaren ‘de meeste’ maritieme claims van China in de Zuid-Chinese Zee illegaal

Why it matters who owns the seas

De Amerikaanse topdiplomaat omschreef de stap als “een versterking van het Amerikaanse beleid”, en stelde dat “de beweringen van Peking over offshore-hulpbronnen in het grootste deel van de Zuid-Chinese Zee volkomen onwettig zijn, evenals zijn pesterijcampagne om ze te controleren”.

“De wereld zal Peking niet toestaan ​​de Zuid-Chinese Zee als zijn maritieme rijk te behandelen. Amerika staat achter onze Zuidoost-Aziatische bondgenoten en partners bij het beschermen van hun soevereine rechten op offshore-hulpbronnen, in overeenstemming met hun rechten en verplichtingen onder internationaal recht,” zei Pompeo in een lange verklaring.

De stap is “behoorlijk belangrijk”, zei Gregory Poling, een senior fellow voor Zuidoost-Azië en directeur van het Asia Maritime Transparency Initiative bij het Center for Strategic and International Studies.

“Wat de VS in feite zeiden, is dat we neutraal zullen blijven over de vraag wie welk eiland of welke rots in de Zuid-Chinese Zee bezit, maar we zullen niet langer zwijgen over de illegale claims van China op het water”, legde Poling uit. en voegde eraan toe dat de VS in het verleden “terughoudend” waren geweest in deze kwestie.

Poling vertelde CNN dat “veel afhangt van hoe” de VS de aankondiging van maandag opvolgt, maar noemde het “een grote klap diplomatiek”.

“Het laat de VS heel duidelijk China’s activiteiten als illegaal bestempelen, niet alleen destabiliserend of onbehulpzaam, maar om te zeggen dat dit illegaal is”, zei hij. “Dat helpt partners als Vietnam en de Filippijnen, en het zal andere landen – de Europeanen bijvoorbeeld – onder druk zetten om van het hek af te komen en zelf iets te zeggen.”

READ  JRPG-fans zijn enthousiast over de nieuwe Engelse ondertitels voor de game "Trails" die niet in het Westen zijn uitgebracht

Afstemming met de VN

Pompeo zei maandag dat de VS haar standpunt in overeenstemming bracht met dat van een besluit van 2016 door een tribunaal van de Verenigde Naties dat de kant van de Filippijnen koos tegen de beweringen van China dat het historische en economische aanspraken had op een groot deel van de Zuid-Chinese Zee. Dat unanieme besluit “verwierp de maritieme claims van de (Volksrepubliek China) omdat ze geen grondslag hebben in het internationaal recht”, merkte de Amerikaanse topdiplomaat op, eraan toevoegend: “Zoals de Verenigde Staten eerder hebben gezegd en zoals specifiek is bepaald in het Verdrag, de Arbitrale De beslissing van het Tribunaal is definitief en wettelijk bindend voor beide partijen. “

In de verklaring richtte Pompeo zich ook op de pogingen van China om maritieme claims vast te stellen binnen de exclusieve economische zones van andere landen, gebieden die zich 200 mijl uit de zee uitstrekken vanaf de kust. De Amerikaanse topdiplomaat zei specifiek dat China “niet rechtmatig een maritieme claim – inclusief eventuele claims van de Exclusieve Economische Zone (EEZ) afkomstig van Scarborough Reef en de Spratly-eilanden – ten opzichte van de Filipijnen kan doen gelden in gebieden die het Tribunaal heeft vastgesteld te zijn in de EEZ van de Filipijnen of op het continentale plat. “

Hij verwierp ook de claims van China op Mischief Reef en Second Thomas Shoal – “die beide volledig onder de soevereine rechten en jurisdictie van de Filippijnen vallen” – en zei dat China “geen wettige territoriale of maritieme claim heeft op (of afgeleid van) James Shoal , een geheel ondergedompeld kenmerk op slechts 50 zeemijlen van Maleisië en ongeveer 1.000 zeemijlen van de Chinese kust. “

READ  Saints Row reboot om in première te gaan op Gamescom

Bovendien verwerpen de VS “elke maritieme claim van de VRC in de wateren rond Vanguard Bank (voor Vietnam), Luconia Shoals (voor Maleisië), wateren in de EEZ van Brunei en Natuna Besar (voor Indonesië)”.

“Elke actie van de VRC om de visserij of de koolwaterstofontwikkeling van andere staten in deze wateren te belemmeren – of om dergelijke activiteiten eenzijdig uit te voeren – is onwettig”, zei Pompeo.

Zack Cooper, een research fellow bij het American Enterprise Institute, vertelde CNN “dat is hier echt de kern van.”

“De VS beweren steun te verlenen voor de rechten van deze landen in die gebieden. Als de VS nu een bondgenoot of partner willen komen steunen in de Zuid-Chinese Zee die door China wordt gepusht, heeft het nu de juridische rechtvaardiging om te zeggen China’s acties zijn naar onze mening onwettig … ook al heeft Pompeo eerder aangegeven dat dit dwangmaatregelen zijn van de Chinezen, hij zou waarschijnlijk niet hebben gezegd dat ze onwettig zijn, nu kan hij dat wel ‘, legde hij uit.

Te midden van verhoogde spanningen tussen de twee naties en nadat China marine-oefeningen in de betwiste wateren, de VS, had voltooid stuurde twee vliegdekschepen van de marine naar de Zuid-Chinese Zee.

Onder de naam de Nimitz Carrier Strike Force, voerden de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, de USS Nimitz en de USS Ronald Reagan ‘verschillende tactische oefeningen uit die waren ontworpen om de luchtverdedigingscapaciteiten te maximaliseren en het bereik te vergroten van maritieme precisie-aanvallen op lange afstand vanaf vliegdekschepen, “zei een verklaring van de Amerikaanse marine vorige week.

READ  Baldur's Gate 3 'hopelijk ergens in 2022 uitgebracht'

Volgens luitenant Cmdr is het de eerste keer sinds 2014 en pas de tweede sinds 2001 dat twee Amerikaanse maatschappijen samen opereren in de Zuid-Chinese Zee. Sean Brophy, een woordvoerder aan boord van de Reagan.

CNN’s Kylie Atwood en Brad Lendon hebben bijgedragen aan dit rapport.

Written By
More from Aubrey Mason
Het is officieel, Super Nintendo World krijgt een Donkey Kong-uitbreiding
Foto: Universal Studios/Nintendo Het lijkt erop dat het ergste bewaard is gebleven...
Read More
Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *